ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>EKONOMİ
26 Ağustos 2009 Çarşamba - 03:07

Başka çare mi var?

Erzurum’da özellikle küçük esnafın ayakta kalmak noktasında sığınağı banka kredileri oldu. Alım gücü düşük kesimlerde tüketici kredileri kullanımı artış kaydederken, piyasalarda nakit sıkıntısı da had safhaya ulaştı.

Başka çare mi var?

Erzurum’da özellikle küçük esnafın ayakta kalmak noktasında sığınağı banka kredileri oldu. Alım gücü düşük kesimlerde tüketici kredileri kullanımı artış kaydederken, piyasalarda nakit sıkıntısı da had safhaya ulaştı.

HAZİRAN AYI VERİLERİ

TCMB, Bankacılık Nakdi Kredilerinin 2009 yılı altı aylık dönemde İl Bazlı dağılım sonuçlarını açıkladı. Verilere göre Erzurum’da 2009 yılının Haziran ayı döneminde özel ve kamu bankalarından bir milyar 86 milyon 539 bin TL tutarında nakdi kredi kullanımı gerçekleşti. İl, kullanılan toplam kredi boyutunda Türkiye iller sıralamasında 35’inci oldu.

KREDİ DAĞILIMI

2009 yılının ilk yarısında İlde kullanılan nakdi kredilerin 467 milyon 415 bin TL’lik bölümü Kamu Bankaları, 619 milyon 123 bin TL’lik kısmı ise Özel bankalarca karşılandı. Erzurum ülke illeri içinde kamudan kullanılan nakdi kredide 33’üncü, özel bankalardan kullanılan kredide 34’üncü, toplam kredide ise 35’inci sırada yer aldı.

 BÖLGE KREDİ KULLANIMI

Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2009 yılının Ocak-Haziran ayları bölümünde 2 milyar 873 milyon 874 bin TL’si kamu, 2 milyar 990 milyon 156 bin TL’si de özel bankalardan olmak üzere toplam 5 milyar 864 milyon 31 bin YTL tutarında nakdi kredi kullanıldı. Bölgede kullanılan kredi tutarının, ülke toplamındaki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre artış kaydetti.

ERZURUM’UN KREDİ PAYI

Erzurum’da 2009 yılının ilk yarısında kullanılan nakdi kredi miktarı toplamı ülke toplamında yüzde 0.25, bölge toplamında ise yüzde 18.52’lik pay gösterdi. Kamu’dan kullanılan kredi miktarı bakımından ilin Türkiye payı yüzde 0.56, bölge payı ise yüzde 16.26 oldu. Özel banka kredileri toplamı ise ülke toplamında yüzde 0.18, bölge toplamında da yüzde 20.70’lik pay edindi.

KAMU BANKASI KREDİLERİNDE ARTIŞ

Haziran 2009 döneminde, Erzurum’da kullanılan nakdi krediler içinde kamu banka payı yüzde 43.01’e yükselirken özel banka payı ise yüzde 56.98’e yükseldi..Bölgede kullanılan nakdi kredilerin özel banka payı yüzde 50.99’a gerilerken, kamu bankaları payı da yüzde 49’a ulaştı. Bölgenin ülke toplamındaki kredi payı toplamda yüzde 1.38, kamu’da yüzde 3.47 ve özel bankalarda da yüzde 0.87 oranında gerçekleşti.

BÖLGE İLLERİNİN DURUMU

TCMB Nakdi kredi verilerine göre, 2009 yılı Haziran ayında Doğu Anadolu Bölgesi’nde kamu bankalarından en fazla miktarda kredinin kullanıldığı il, 467 milyon 415 bin TL ile Erzurum oldu. Malatya 449 milyon 321 bin TL nakdi kredi toplamıyla ikinci, Elazığ 327 milyon TL ile üçüncü, Van 293 milyon TL kredi toplamıyla dördüncü, Kars ili 212 milyon TL ile beşinci, Erzincan 206 milyon TL ile altıncı Bingöl 191 milyon TL ile yedinci, Bitlis 145 milyon TL ile sekizinci sırada yer aldı.

ÖZEL BANKA SIRALAMASI

Doğu Anadolu Bölgesi’nde özel bankalardan karşılanan nakdi kredi miktarı iller sıralamasında ise Malatya 669 milyon 686 bin TL ile ilk sırada yer aldı. Erzurum 619 milyon 123 bin TL ile ikinci, Elazığ 554 milyon TL ile üçüncü, Van 438 milyon TL ile dördüncü, Erzincan 167 milyon TL nakdi kredi toplamıyla beşinci oldu. Bölgenin diğer illeri olan Kars’ta 158 milyon TL, Ağrı’da 94 milyon TL, Bingöl’de 34 milyon TL, Bitlis’te 47 milyon TL, Iğdır’da 95 milyon TL, Ardahan’da 25 milyon TL, Muş’ta 39 milyon TL, Tunceli’de 24 milyon TL, Hakkari’de ise 21 milyon TL tutarında özel banka kredisi kullanımı gerçekleşti.

TOPLAM KREDİDE SIRALAMA

Bölgede kamu ve özelden kullanılan kredi toplamında ise 1 milyar 119 milyon TL ile Malatya birinciliğini korurken, Erzurum 1 milyar 86 milyon TL ile ikinci sırada yer aldı. Elazığ 882 milyon TL ile üçüncü, Van 731 milyon TL ile dördüncü, Erzincan 374 milyon TL ile beşinci, Kars 370 milyon TL ile altıncı, Ağrı 234 milyon TL ile yedinci oldu. Bölgede nakdi kredinin en az kullanıldığı il ise Hakkari oldu.

 

 

 

 

 

 

 

KAMU BANKALARI KREDİ KULLANIM DAĞILIMI

ÖZEL BANKALAR KREDİ KULLANIM DAĞILIMI

TOPLAM NAKDİ KREDİ KULLANIMI DAĞILIMI

 

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekmek tüketimi azaldı
Ramazan ayının girmesi ile birlikte Erzurum'da ekmek tüketiminin yaklaşık ...
"Her gün zam halkı bıktırdı"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
Çiftçi kredi limitleri yükseltiliyor
Tarım Kredi Kooperatifleri, kredi limitlerini yükseltiyor; damla sulama ...
 
Protesto patlaması…
Erzurum’da temmuz dönemi protestolu senet sayısı bu yılın en yüksek rakamına ...
Rekabet indirim getirdi
Erzurum’da başta ekmek olmak üzere gıda ürünlerinde yaşanan rekabete, ...
Organik tarımda hasat dönemi başladı
Erzurum’da geçtiğimiz yıl organik tarım yapan 600 üreticinin hesabına, ...
 
Esnaf’ın üstüne bereket yağıyor
Aylardır, adeta günü kurtarma peşinde koşan Erzurum piyasaları, Ramazan ...
Yağmurlar durdu çiftçiler sevindi
Doğu'da yağmurların yağmaması çitçileri arazilere döktü
İşletmecilikte kadın başarısı
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği’nce (DATÜB) 1 milyon ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva