CİHAN/ERZURUM
Ramazan ayının girmesi ile birlikte Erzurum'da ekmek tüketiminin yaklaşık yüzde 40 oranında azaldığı belirtildi.Erzurum Fırıncılar Derneği Başkanı Remzi Keteci, buna neden olarak yemeklerin iki öğüne düşmesini gösterdi.
BİLİNÇLİ TÜKETİME DOĞRU
Ramazan ayında normal zamanlardakinden 60-70 bin daha az ekmek tüketildiğini belirten Keteci, bayramdan sonra ise ekmek satışlarının tekrar normale döndüğünü söyledi.
Ekmek düşüşlerinin diğer bir sebebi olarak öğrenci ve memurların olmayışını da gösteren Keteci, "Bu yıl Ramazan yaz mevsimine denk geldi. Daha önceki yıllarda öğrenci falan da vardı fakat şu an tatil zamanı. Öğrenciler ve memurlar tatildeler. Bu da ekmek satış oranlarına yansıyor. Daha önceki yıllardaki Ramazanlarda ekmek satışlarımız biraz daha iyiydi." dedi.
ARTAN EKMEKLER YOKSULLARA DAĞITILIYOR
Ramazan'ın üçüncü günü 3 bin ekmek ürettiklerini dile getiren Yeğenağa Ekmek Fırını sahibi Halil Altaş ise sadece bin 100'ünün satıldığını, geriye kalanın ise kendilerine geri iade edildiğini kaydetti. Artan ekmekleri Diyanet'e bağlı Kur'an kurslarına dağıttığını söyleyen Altaş, Ramazan ayı süresince ekmek üretimlerini kısacaklarını ve daha sonra tekrar eski üretimlerini yapacaklarını söyledi. Kasadaki ekmek satış oranlarının arttığını fakat kamyonla market ve bakkallara bıraktıkları ekmek sayısının azaldığını anlatan Lüx Ekmek Fabrikası sahibi Hamit Akgün de ekmek üretimlerini azalttıklarını dile getirdi. Müşterilerin fırına gelerek sıcak ekmek almayı tercih ettiklerinin altını çizen Akgün, Ramazan dışında fırına gelerek ekmek almanın az fakat kamyonla ekmek satışlarının daha iyi olduğunu ifade etti.