ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
29 Eylül 2011 Perşembe - 08:44

Balıklara ‘kurusıkı’ koruma

Atatürk Üniversitesine ait yılık 5 ton kapasiteye sahip alabalık üretme tesisinde göçmen kuşların verdiği zarara karşı yönetim ses bombalı çözüm buldu.

Balıklara ‘kurusıkı’ koruma

AHMET AKBUĞA(İHA) -Atatürk Üniversitesine ait yılık 5 ton kapasiteye sahip alabalık üretme tesisinde göçmen kuşların verdiği zarara karşı yönetim ses bombalı çözüm buldu.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ait alabalık üretme tesisine göçmen kuşların zarar vermesi üzerine, piknik tüpünden yararlanılarak hazırlanan sistem sayesinde 3'er 5'er dakika arayla meydana gelen kuru sıkı patlamalarla, kuşların tesise yaklaşmamaları sağlanıyor.
GÖÇMEN KUŞLARIN VERDİĞİ ZARAR BÜYÜK
Göçmen kuşların alabalık üretim tesisinde önemli zarar verdiğini belirten Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saltuk Buğrahan Ceyhun, "Sistem sadece ses üzerine kurulu. Ne kuşlara ne de başka bir canlıya zararı söz konusu değil" dedi.
Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saltuk Buğrahan Ceyhun, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'da yılda 5 ton alabalık üretim kapasitesi bulunan tesislerinde modern şartlarda alabalık yetiştiriciliği yapıldığını belirterek, tesislerinin yapılan yeni havuzlarla daha da büyüdüğünü söyledi.
 Ceyhun, tesislerinin fakültelerindeki öğrencilerin eğitim öğretiminde kullanılmasının yanında, üretilen balıkların satışı noktasında da önemli bir rolünün olduğunu ifade ederek, vatandaşların balıkları ziraat fakültesi satış ofisinden veya direkt kendilerinden temin edebileceklerini bildirdi.
 GÖÇMEN KUŞLAR-
Yrd. Doç. Dr. Ceyhun, halk arasında kırmızı benekli olarak bilinen alabalık türünün yetiştirilmesinin tesislerinde gerçekleştiğine değinerek, karşılaştıkları göçmen kuş sorununu da ses düzeneği kullanarak aşmaya çalıştıklarını bildirdi.
 "Göçmen kuşların burada üretimimizi etkileyecek derecede bir yoğunluğu söz konusuydu" diyen Ceyhun, sözlerini şöyle sürdürdü:"Kuşları buradan uzak tutmak için bir ses düzeni kurduk. Bu sesi duyduktan sonra kuşlar havuzlarımıza yaklaşmamaya başladılar. Kuş gübresi önemli oranda kimyasal madde içeriyor. Bunun havuzlara karışması sonucunda, havuz suyunun kimyasal özelliği bozuluyor ve balıklarımız olumsuz yönde etkileniyordu. Bu durumdan muzdarip oluyorduk. Bu nedenle böyle bir düzenek kurduk ve netice de aldık. Artık kuşlar rahatsız etmiyor. Göçmen kuşların üretimimizi olumsuz yönde etkilenmesi nedeniyle, böyle bir düzeneği kullanmak zorunda kaldık."
 Ceyhun, sistemin kuşlara hiçbir zarar vermediğinin altını çizerek, "Sistem sadece ses üzerine kurulu. Ne kuşlara ne de başka bir canlıya zararı söz konusu değil. Tek amaç balıklarımızın üretimindeki olumsuz bir etkiyi ortadan kaldırmaktır. Bu düzenek piknik tüple çalışmakta ve belirli zaman aralıklarında yüksek ses çıkarmaktadır" diye konuştu.
 BÖLGE ÜRETİCİSİNE DESTEK
Yrd. Doç. Dr. Ceyhun, fakültelerinin geçtiğimiz yıl kurulduğunu ancak su ürünleri bölümü olarak daha önce ziraat fakültesi bünyesinde 15 yılı aşkın süredir hizmet verdiğini belirterek, kendilerine başvuran vatandaşlara her türlü desteği sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
 Halktan yoğun bir talep aldıklarının altını çizen Ceyhun, sözlerini şöyle sürdürdü:
 "Vatandaşımız çok ilgili. İnsanlar kendi arazilerinden çıkan suları kullanmak istiyor. Bu suyu değerlendirmenin bir yolu da alabalık tesisi kurmak. Bu noktada yoğun bir istek var. Bizden teknik bilgi ve destek istiyorlar. Fakülte olarak elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. İnsanların arazilerinin değerlendirilmesi için elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Sağlamaya da devam edeceğiz. Eğitim çalışmalarımızın yanında halkımıza böyle bir destek hizmetimiz de var."
 Ceyhun son olarak, fakültelerinin bu yıl ilk öğrencilerini aldığını belirterek, önümüzdeki yıllarda su ürünleri alanında önemli çalışmalara imza atacaklarına inandığını sözlerine ekledi.
 

 
Kaymakam Almalı görevine başladı
 
100 ağaç dikmeyene diploma yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DATAE Hasat bayramını kutladı
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü çalışanları ile birlikte ...
Kan bağışında Cindilli Ufku
Koç topluluğu ve Kızılay’ın iş birliği ile başlatılan kan bağışı kampanyasında ...
Kaybolan oğlundan haber bekliyor
Ardahan'ın Çıldır ilçesi Sabaholdu köyünden acılı baba Kurban Kızıldaş, ...
 
Tek Ailesi Akdağ’a minnettar
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatı üzerine Ağrı'ya getirilerek tetkikleri ...
Bulutlar’dan nikah jesti
Palandöken ilçesinde evlenmek için belediyeye başvuran Alman gelinin nikah ...
Mezarlık oyunu ölüm getirdi
Tekman’da iki kardeşin mezarlıkta oyun oynarken üzerine toprakla örttükleri ...
 
Yaralı kurda bilimsel merhamet
Kars'ın Arpaçay ilçesinde köpekler tarafından boğularak bitkin düşen kurt, ...
Yedisinde yetmiş kilo oldu
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan 7 yaşında 70 kiloya ulaşan Yusuf ...
Onlar ekmek, mahalleli gürültü derdinde
Erzurum’da Topçuoğlu mahallesinde bulunan demir doğramacıların çalışmalarından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva