ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Karagöbek yolunda trafik kazası: 4 yaralı
Karagöbek yolunda trafik kazası: 4 yaralı
ASHM’den Şehitlerin Aziz Hatıralarına vefa projesi
ASHM’den Şehitlerin Aziz Hatıralarına vefa projesi
İrfan Meclisi’nde turizm ele alındı
İrfan Meclisi’nde turizm ele alındı
Şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu
Şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu
HABERLER>SİYASET
19 Kasım 2019 Salı - 11:29

Aydemir: ‘Sin külahın görünmesin devrini kapattık’

Milletvekili Aydemir Dışişleri Bakanlığı 2020 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki sunumunda, ‘Sahada olacağız, biz artık “Sin külahın kimse görmesin.” politikasında olamayız, olmadık çünkü AK Parti’nin yaklaşımı edilgen değil “Biz varız.” diyen bir yaklaşımdır' dedi

Aydemir: ‘Sin külahın görünmesin devrini kapattık’

AK Parti Erzurum Milletvekili Aydemir Dışişleri Bakanlığı 2020 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki sunumunda, ‘Sahada olacağız, biz artık “Sin külahın kimse görmesin.” politikasında olamayız, olmadık çünkü AK Parti’nin yaklaşımı edilgen değil “Biz varız.” diyen bir yaklaşımdır ve bunun en mütebariz görüntü yeri de Dışişleri Bakanlığı olmuştur. ‘ dedi.

TARİHİ YAKLAŞIM

Türkiye’nin her alanda olduğu gibi Dışişlerinde de tarihe geçecek bir yaklaşım sergilediğine işaret eden Milletvekili Aydemir, Merhum Dışişleri Bakanı Mümtaz Turhan’ın görev dönemindeki bütçe görüşmelerini tutanaklarla ortaya koyarak, dışişleri bazında bugün gelinen noktanın iftihar verici olduğunu kaydetti.

‘BU BİR SÜNNETULLAH GEREĞİDİR’

Milletvekili Aydemir, ‘Her vesile altını çiziyorum ki geçmişe projekte olup gelecekte yürürken yolumuzu berraklaştırabiliriz, bu bir sünnetullah gereği, bir kozmik kanun diyelim. Bunu nasıl yapıyoruz? Bunu şununla yapıyoruz: Daha önce yaşanmışlıkları, yani şu zeminde neler yaşanmış, neler konuşulmuş, neye göre hareket edilmiş, onları ortaya koyarak yapabiliriz. Bakın, bütçenin yetersizliğine işaret olsun diye birçok şey söylendi burada. Oysa çalışılıp gelinse, öncesine bakılsa yani AK Parti hükûmetlerinden önce neler yaşanmış, Dışişleri Bakanlığımızın bütçesi nasıl tanzim edilmiş, bakanlarımızın tarzı burada nasıl açığa çıkmış bakılsaydı zannediyorum ki biraz daha dikkat üzere konuşulurdu. ‘ kaydını düştü.

SOYSAL’IN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DÖNEMİNDE YAŞANANLAR

Merhum Soysal’ın Dışişleri bakanı olduğu dönemle ilgili olarak tutanaklara yansıyan tespitleri paylaşan Milletvekili Aydemir, ‘Şimdi, rahmetle anıyoruz, Allah gani gani rahmet eylesin, yakın zamanda rahmete uğurladık, Mümtaz Soysal; Dışişleri Bakanıyken şurada yaşadıkları, ben burada değildim ama tutanaklara bakınca, onun hakikaten çok sıkıntılı, çok hüzün veren bir hâlet içerisinde olduğunu hissediyorum. Bir defa, Sayın Bakanımız gibi neredeyse bir saate varan bir sunum yapmamış; iki, üç dakikalık bir sunumla iktifa etmiş ve şunu söylemiş, not düşmüş “Efendim, biz size metinleri dağıttık, oradan istifade ediniz, ben ayrıntıya girmiyorum.” diyor; çok net. Peki, müzakereler nasıl geçmiş? Gene, Türkiye efkârının, hatta dünya efkârının çok yakından tanıdığı bir siyasetçimiz söz almış, son söz de ona ait olmuş, Güneş Taner Bey’in. Onun düştüğü bir iki notu burada hatırlatmak istiyorum, kayda geçmek istiyorum. Dışişleri Bakanlığı bütçesinin yetersizliğine işaret olsun diye söylüyor, diyor ki: “Şimdi, bütçe rakamlarına geliyorum, keşke bu 22’nci sayfayı hiç yazdırmasaydınız. O kadar sığ, o kadar düşük bir bütçe ki…” Tabii, o arada özelleştirmeyle ilgili, o günkü Dışişleri Bakanlığının tutumuna da tenkit olsun diye birtakım notlar düşüyor, diyor ki: “Sayın Başbakanın yalancısıyım, Türkiye özelleştirme yapamadığı için ekonomisindeki tıkanıklıkları gideremediğinden ekonomisi daha kötüye gitmiştir, daha kötüye giden ekonomide tabii ki bütçeler azalmaktadır. Tabii, vatandaşlar sıkıntı çekmektedir; tabii, enflasyon yüzde 150’ye gelmektedir.” Düştüğü not.

Bir başka yerde aynen şunu söylüyor arkadaşlar, o günkü 24’üncü sayfaya vurgu yapıyor ve diyor ki: “‘Türkiye’nin uluslararası kuruluşlara olan 1984 yılında ödeyeceği 30 milyon dolar borcun -30 milyon dolar arkadaşlar- bütçeye para konamadığı için sadece 16 milyon dolarını ödeyebileceğiz.’ deme

yanlışını bu Komisyon düzeltsin.” Yani ızdırabını çekiyor. O vakitler “30 milyondan sadece 16 milyon ödeyebiliyoruz.” diyor, Dışişleri Bakanlığında CHP’li bir Bakanımız var. Rahmetle anıyorum, kesinlikle onu nakıs etmek için söylemiyorum, tam tersi, onun ne derece zor duruma düşürüldüğünü ifade etmek için söylüyorum.’ dedi.

AK PARTİ’YLE GELEN TARİHİ GELİŞME

AK Parti’nin iktidar olarak TBMM’ye 18 bütçe sunduğunu hatırlatan Milletvekili Aydemir, ‘Biz 18 bütçe yapmışız, 18 bütçe; 6’sında ben varım elhamdülillah, hiçbir bütçede bu neviden bir tenkite muhatap olmadık.  Bir arkadaşımız, Savunma Bakanlığı bütçesi ile Dışişleri Bakanlığı bütçesini mukayese yaptılar burada. Yapılmaması lazımdı aslında. Niye yapılır, onu anlamıyorum. Yani “Terörle mücadele edilmesin.” Zamirinde bu var, arka planında bu var; onu çok açık söyleyemedikleri için böylesine örtülü, zımni bir tenkit getiriyorlar. Bakın, Savunma Bakanlığıyla ilgili bir kıyas yapıyorum: Geçtiğimiz yıl yani 2019 yılı bütçesinde Savunma Bakanlığındaki artış yüzde 15 olmuş oysa Dışişleri Bakanlığımızdaki artışın oranı  yüzde 40. Geçtiğimiz yılki mukayeseye bakar mısınız, farka bakar mısınız: yüzde 15; yüzde 40. Efendim, bu yıl ne olmuş? Bu sene o bütçe kifayet etmiş ki aynı seviyede duruyor ama Savunma Bakanlığının bütçesi de yüzde 15 artmış, hepsi bu. Dolayısıyla, Dışişleri

Bakanlığına geçtiğimiz yıl verdiğimiz artışa bile ulaşamamış. Kaldı ki bu mukayeseyi çok alil, çok düşük buluyorum arkadaşlar, çok net. Türkiye’nin içinde bulunduğu hâl, hâlet herkesin, bütün dünyanın aşikârı bir durum. Böyle bir durumda bize düşen nedir? Ne lazım geliyorsa onu yapmaktır ve bunu yapmak için de gerekenler yapılıyor Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli yaklaşımıyla. ‘ vurgusunda bulundu.

AK PARTİ’NİN YAKLAŞIMI: ‘BİZ VARIZ’ YAKLAŞIMIDIR

Türkiye’nin 17 yıldır Dışişleri bazında da sahada olduğuna kayıt düşen Milletvekili Aydemir, buna yönelik eleştirilere tepki vererek, ‘Daha önce “Sin külahın kimse görmesin.” politikaları berhava edildi. Buna bir türlü tahammül yok. Hatta diplomat arkadaşlarımız burada konuşurken bunu tenkit ettiler, hatta not düştüler “Efendim, daha önce biz böyle sahada olmazdık, niye sahada oluyoruz?” gibi bir yaklaşım sergilendi, çok net söylüyorum, burada ben bizatihi duydum. Sahada olacağız, biz artık “Sin külahın kimse görmesin.” politikasında olamayız, olmadık çünkü AK Parti’nin yaklaşımı edilgen değil “Biz varız.” diyen bir yaklaşımdır ve bunun en mütebariz görüntü yeri de Dışişleri Bakanlığı olmuştur. Bundan dolayı Sayın Bakanımızla iftihar ediyoruz ve arkasındaki şu yetkin kadro, hepsiyle iftihar ediyoruz. Dışarıya gittiğimizde, yurt dışına gittiğimizde Türkiye’nin saygınlığının nasıl zirve yaptığını, nasıl doruklara geldiğini bizatihi hepimiz görüyoruz. ‘ dedi.

 
Atatürk Üniversitesi projesine destek
 
Aydemir’den ‘Heço’nun hançeri’ hatırlatması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydemir: ‘Türkiye 17 yılda 170 yıllık mesafe aldı’
Milletvekili Aydemir, ‘Türk milletini tarif eden en mühim hususiyet ahlaklı ...
Aydemir: ‘Erzurum vakıf kültürünün merkezidir’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir,’ Bizim kültürel olgularımız ...
Aydemir: ‘Erzurum elbette Vilayeti şahane’
Milletvekili Aydemir Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 Bütçesi TBMM Plan ...
 
Dadaş Ala Erzurum Standının konuğu oldu
Bursa’da düzenlenen Erzurum Tanıtım Günleri kapsamında Erzurum Valiliği ...
Aydemir: ‘Onlara acı veren, bize lezzet veriyor’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Türkiye’nin son 17 yılda ...
Aydemir’den Bakan Kurum’a Palandöken teşekkürü
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Bizim anlayışımızda “Hangi ...
 
MHP’de proje gündemi
MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, meclis üyeleri ile istişare toplantısı yaptı.
‘Atatürk Necip Milletimizin diriliş sembolüdür’
Sekmen, “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, necip milletimizin ...
Öz: ‘Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyoruz’
Öz, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 81.yıldönümünde saygıyla rahmet ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva