ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
HABERLER>TÜRKİYE
25 Haziran 2011 Cumartesi - 10:29

Anadolu Türkçe’nin Çocukları’nı ağırlıyor

Bu yıl dokuzuncusu yapılan Türkçe Olimpiyatları'nın Eskişehir ayağı için kente gelen Türkçenin çocukları Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e jest yaptı. Moldovalı öğrenci Ekaterina Pleşka, ziyaret için gittikleri belediyede söz alarak bir sürpriz yapıp Büyükerşen'in çok sevdiği Sezen Aksu'nun 'Sen Ağlama' şarkısını okudu.

Anadolu Türkçe’nin Çocukları’nı ağırlıyor

ERZURUM/CİHAN
Bu yıl dokuzuncusu yapılan Türkçe Olimpiyatları'nın Eskişehir ayağı için kente gelen Türkçenin çocukları Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e jest yaptı. Moldovalı öğrenci Ekaterina Pleşka, ziyaret için gittikleri belediyede söz alarak bir sürpriz yapıp Büyükerşen'in çok sevdiği Sezen Aksu'nun 'Sen Ağlama' şarkısını okudu.
BÜYÜKERŞEN TÜRKÇE’NİN ÇOCUKLARINI AĞIRLADI
Şarkıyı dinledikten sonra Pleşka’yı ayakta alkışlayan Büyükerşen, "Bana sürpriz yaptın. Harika okudun. Çok duygulandım." diyerek Pleşka'yı tebrik etti.
Bu yıl "gelin Tanış Olalım" sloganıyla dokuzuncusu yapılan Türkçe Olimpiyatları'nın Eskişehir ayağı, sevgi ve hoşgörü ustası Yunus Emre'nin memleketinde başladı. Konya’daki etkinliklerin ardından dün Eskişehir'e gelen 20 ülkeden 57 çocuk, kent protokolünü ziyaret etti.
Büyükşehir Başkanı Yılmaz Büyükerşen, belediyenin meclis salonunda ağırladığı öğrencilerle tokalaştı ve hepsinin Türkçeyi çok iyi konuştuğunu görünce, “Harikasınız. Çok güzel bir gelişme. Sizleri tebrik ediyorum. Birçoğunuzun ülkesini ben de gittim ve gezdim.” dedi.
Çocuklar bir süre sohbet ettiği Büyükerşen’e hem Türkçe hem kendi ülkelerin şarkılarından birer örnek sundu. Büyükerşen, bu sırada eliyle ritm tutarak çocuklara eşlik etti. Ardından öğrenciler, kürsüye çıkarak topluca birde İstiklal Marşı'nı okudu. Norveçli bir öğrenci de Büyükerşen için Kurtuluş Savaşı'nın zorluklarının anlatıldığı “Atatürk” isimli şiiri okudu.
"ÇOK DUYGULANDIM"
Büyükerşen’in öğrencileri kabulünün sonunda Moldova'lı öğrenci Ekaterina Pleşka, söz alarak bir Büyükerşen için “Sizin çok sevdiğinizi bildiğim bir şarkıyı okumak istiyorum.” dedi. Bunun üzerine Büyükerşen, öğrenciye kürsüye yanına çağırarak, “Hadi bakalım benim için sürprizin neymiş.” diye karşılık verdi.
Büyükerşen’in yanına oturan Pleşka ünlü sanatçı Sezen Aksu’nun 'Sen Ağlama' şarkısını söyledi. Şarkıyı dinlerken duygulandığını söyleyen Büyükerşen Pleşka’yı ayakta alkışladıktan sonra, "Bana sürpriz yaptın. Harika okudun. Çok duygulandım. Şarkıyı okuman kadar, okuma tarzın da çok harika." diyerek öğrenciyi kutladı.
 "DÜNYA SULHUNU SİZLER KURACAKSINIZ"
    Yaşadıkları karşısında hem mutlu olduğunu hem de duygulandığını dile getiren Büyükerşen, Türkçenin çocuklarından çok şeyler beklediğini söyledi.
“Dünya sulhu sizlerle kurulacak.” diyen Büyükerşen, “Bizler dünya sulhunu kuramadık, dünya barışını sağlayamadık. Bunu görev olarak artık sizlere veriyoruz. Birbirinizin dilini öğrenerek, hepiniz diğer çocukların dillerini öğrenerek çok iyi anlaşacaksınız. Bunu sizden bekliyorum ve yapacağınızı da inanıyorum. Çok duygulandım.” diye konuştu.
Büyükerşen, daha sonra çocuklarla birlikte belediye binasının önünde hatıra fotoğrafı çektirip, “Türkiye” ve “Es es es ki ki eski eski es” şeklinde Eskişehirspor sloganını attı.
Öte yandan, Toplum Polisi de Türkçenin çocuklarıyla yakından ilgilendi. Bir Mozombikli bir öğrenci ise eline telsizi alıp, polis şapkasını giyerek kısa süreliğine polislik yaptı. Bunun üzerine Mozombikli öğrenci herkesin ilgi odağı oldu.
SARAR’I AĞLATTILAR
Bu yıl dokuzuncusu yapılan Türkçe Olimpiyatları'nın Eskişehir ayağı için kente gelen Türkçenin çocukları Sarar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar'ı ağlattı. Taylandlı Kusam Nangle'nin 'Urfa Türküsü'nü okuması sırasında Sarar, gözyaşlarına hakim olamadı. Moldovalı Ekaterina Pleşka'da Sarar'ın fabrikasındaki binlerce işçiye merkezi anons sisteminden Sezen Aksu'nun 'Sen ağlama' adlı şarkısını okudu. Sarar, Çocuklarımızın şarkılarımızı, şiirlerimizi okumasından çok etkilendim ve duygulandım." dedi.
"SİZLER BİZİ SEVİNDİRİYORSUNUZ ALLAH'TA SİZLERİ SEVİNDİRSİN"
Bu yıl "Gelin Tanış Olalım" sloganıyla dokuzuncusu yapılan Türkçe Olimpiyatları'nın Eskişehir ayağı, sevgi ve hoşgörü ustası Yunus Emre'nin memleketinde başladı. Etkinlikler kapsamında Eskişehir'e gelen 20 ülkeden 57 çocuk, kent protokolünü ziyaret etti. Öğrenciler ilk önce Vali Mehmet Kılıçlar'ı ziyaret etti.Vali Kılıçlar, öğrencilere içerisinde çeşitli hediyelerin olduğu birer paket hediye etti. Ardından, valilik önünde topluca hatıra fotoğrafı çektirdi.
"Sizlerin gülen yüzlerini burada görünce büyük mutluluk duyuyoruz." diyen Vali Kılıçlar, şöyle devam etti: "Özellikle Eskişehir'de olmanız çok anlamlı. Bu yıl Türkçe Olimpiyatları’nın sloganı 'Gelin Tanış Olalım.' Bundan 700 yıl önce Eskişehir'de yaşayan büyük Mutasavvıf Yunus Emre'ye ait. Dolayısıyla böyle bir programda yola çıkan organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük heyecan duyuyorum. Türk milleti sizleri çok sevdi."
   KILIÇLAR’DAN ÖVGÜ
 "Sizleri gördüğümüz zaman bizde bir heyecan ve mutluluk oluşuyor." ifadelerini kullanan Vali Kılıçlar, "Ukraynalı bir kızımız çıkıyor 'Önden giden atlılar' şiirini okuyor. Pakistanlı bir genç 'Bu adam benim babam' şarkısını söylüyor. Bunları dinleyip de duygulanmayan hiç bir Türk insanı görmedim. Hangi siyasi görüş ve düşünceden olursa olsun heyecanlanıyor ve gözleri parlıyor. Bizleri sevindiriyorsunuz. Allah da sizleri sevindirsin." şeklinde konuştu.
    Öğrenciler daha sonra Sarar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar'ın konuğu oldu. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Sarar Fabrikası'nda gerçekleştirilen ziyarette duygulu anlar yaşandı. Sarar, Taylandlı Kusam Nangle'nin 'Urfa Türküsü'nü okuması sırasında gözyaşlarına hakim olamayarak ağladı. Sarar, "Çocuklarımızın güzel şarkılarımızı okumasından dolayı çok duygulandım. Sizler dünya için çalışmaya devam edin.”dedi. Öğrenciler daha sonra Sarar Fabrikası'nı gezerek işçilerle sohbet etti.
    Moldovalı öğrenci Ekaterina Pleşka'nın fabrika çalışanlarına yönelik anons sisteminden söylediği 'Sen ağlama' şarkısını hem duygulandırdı, hem işçilerden büyük alkış aldı.
TÜRKÇE’NİN ÇOCUKLARINA OLAN SEVGİ STADA SIĞMADI
Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Türkçe olimpiyatlarının Mersin ayağı Tevfik Sırrı Gür Stadında gerçekleştirildi. Yaklaşık 50 bin kişinin izlediği etkinliğe katılanlar stada sığmadı. Vatandaşlar buna rağmen stadı terk etmeyerek dışarı kurulan dev ekranlardan gösterileri izledi.
Yıldırımhan Okulları Mezunları Derneği ile Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından düzenlenen, 20 ülkeden 55 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatlarının Mersin etkinliği tarihi Tevfik Sırrı Gür Stadında gerçekleştirildi.
SUNUCULUĞU VATAN ŞAŞMAZ YAPTI
Sunuculuğunu Vatan Şaşmaz ve Azerbaycanlı öğrenci Gülizar’ın yaptığı gecede, Mersinliler erken saatlerde stadı doldurdu. Vatandaşlar stadın içinde yer kalmaması sebebiyle dışarıdan kurulan dev ekranlardan programı takip etmek zorunda kaldı. Yoğun ilgi nedeniyle stadın çevresindeki trafikte de zaman zaman aksamalar yaşandı.
Ülkeleri ve renkleri farklı öğrenciler, söyledikleri birbirinden güzel türküler, şarkılar, şiirler, halk oyunları ile Mersinlilere unutulmaz bir gece yaşattı.
BÖYLESİ BİR HİZMETİN KÖLESİ OLURUM
Sporsorlara plaketlerini vermek için sahneye gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı konuşmada, kendisinden böyle etkinliğe destek olması istendiğinde, "bırakın desteği böylesi bir hizmetin kölesi bile olurum” dediğini ifade etti. Tabloyu 'muhteşem' olarak nitelendiren Çağlayan, “Tanzanya’dan gelen gençlerimiz Karadeniz oyunları oynuyor. Türkmenistan’dan gelen Diyarbakır havası çalıyor bizleri coşturuyor” diye konuştu. Böyle bir manzara ile kendisinin ilk defa karşılaşmadığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti: "Bakanlığım sırasında 22 ayda tam 96 ülkeye gittim. Dünyada gitmediğim ülke kalmadı. Hangi ülkeye gitti isem oradaki Türk okulları ile iftihar ettim. Ay yıldızlı şerefli Türk Bayrağını dünyanın her tarafından dalgalandırıyorsunuz. Diğer yandan bu güzel Türkçemizi dünyanın her tarafında tanıtıyorsunuz. Türk örf adetini, Türk geleneklerini, Türk musikisini dünyanın her tarafında tanıtıyorsunuz. Sizlere milyonlarca teşekkür ederiz. Biz öyle bir inancın insanlarıyız ki insanları ırkına, dinine, diline, rengine göre asla ayırt etmiyoruz. Tüm yaradılanları yaradandan dolayı seviyoruz.”
Mersin’in artık olimpiyatlara alıştığına dikkat çeken Çağlayan, şunları kaydetti: “Şimdi Türkçe olimpiyatlarını yaptık, 2 yıl sonra da Akdeniz olimpiyatlarını da burada yapacağız. Artık Mersin olimpiyat şehri oldu. Mersin artık marka bir şehir.”
Öğrencilere hediyelerini vermek için sahneye davet edilenlerden Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in tarihi günlerinden birini ve bir ilki yaşadığını vurguladı. Mersin semalarının, Türkçe’nin o engin ve güzel nameleri ile buluştuğunu anlatan Güzeloğlu, “ Bu stadda bir çok ilki yaşadık. Mersin İdmanyurdunun şampiyonluğunu kutladık. Türkçe'nin dünyadaki şampiyonluğunu da kutluyoruz. Bu çocukları yetiştiren, Türkçe'yi dünyanın her köşesine taşıyan tüm gönül erlerini kutluyorum” ifadesini kullandı.
ÖKTEN’İN DEĞERLENDİRMESİ
AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten ise, bugün bir kere daha Türk olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi. “Bizler gerçekten asil bir milletin evlatlarıyız” diyen Ökten, Türk olarak bütün dünyada Türkçemizin şerefli bir şekilde konuşuluyor olması bizleri gururlandırdı” dedi.
AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Nebi Bozkurt, gurbet ellerde Türk halk oyunlarını, Afrika'nın ortalarında Türkçe'yi en güzel şekilde öğreten öğretmenlere teşekkür etti. Bozkurt’un, “Bu hocaları oralara gönderen aşkı veren büyüğümüze teşekkür etmek istiyorum” diye konuşması stadda bulunanlarca uzun süre alkışlandı.
Bu yıl Spor Toto Süper Ligi’ne çıkan Mersin İdmanyurdu'nun Teknik Direktöre Nurullah Sağlam, "Bu organizasyonlara bugüne kadar pek alakalı değildim. Belki ben Türkçe düşünüp Türkçe konuşanların çoğunlukta olduğu bir dünyanın parçası olamam. Ama çocuklarımız çoğunluğu Türkçe konuşup Türkçe düşünen bir yaşamın parçaları olmalı” sözlerini sarf etti.
Havai fişek gösterilerinin yapıldığı gecenin finalinde, Mersin İdmanyurdu forması giydirilen öğrenciler protokol mensupları ile birlikte “Yeni dünya” şarkısını seslendirdi.

 
Universiade Tesisleri dünyaya açıldı
 
Doğu Anadolu onunla gurur duyuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzleyenleri büyülediler
Türkçe Öğretimi Derneği tarafından bu yıl 9.'su düzenlenen Uluslararası ...
Tunceli'de mayın tuzağı: 2 şehit
Tunceli'nin Nazimiye ilçesine bağlı Dereova köyü yolunda bir polis aracının ...
Amasya'da 92'inci yıl coşkusu
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, 22 Haziran 1919'da Amasya'dan dünyaya ...
 
BDDK, ihtiyaç kredisi kullanacakları uyardı
Tüketici kredilerine ayrılan karşılıkları artıran BDDK, tüketici kredisi ...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva