ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
KUDAKA 2024 Güdümlü Projelerini ele aldı
KUDAKA 2024 Güdümlü Projelerini ele aldı
Çiftçi 2 il Valisini ağırladı
Çiftçi 2 il Valisini ağırladı
Atatürk Üniversitesinden dijital geleceğe yatırım
Atatürk Üniversitesinden dijital geleceğe yatırım
Polis, asılsız ihbar olayını aydınlattı
Polis, asılsız ihbar olayını aydınlattı
Çiftçi’den CİMER değerlendirmesi
Çiftçi’den CİMER değerlendirmesi
HABERLER>EKONOMİ
24 Eylül 2014 Çarşamba - 14:54

Altıparmak: ‘Ahi kültürünü yaşatmalıyız’

Altıparmak, ‘Erzurum eskiden nasılsa bugün de bölgenin merkezi, bunun farkında olup, Ahilik kültüründen gelen o değerleri taşıyan insanlar olarak işinize, hatanıza yansıtırsanız, Erzurum bırakın bölgeyi Türkiye’nin en saygın noktalarından biri olur’ dedi

Altıparmak: ‘Ahi kültürünü yaşatmalıyız’

Ahilik Haftası, Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği konferans salonunda kutlandı. Erzurum’da 2007 yılından bu yana düzenlenen etkinliğe Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Fevzi Polat, Yakutiye İlçe Kaymakamı Ahmet Katırcı, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sadi Çöğenli, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, daire müdürleri, oda başkanları ve öğrenciler katıldı.
“AHİLİK YALAN KAPISINI BAĞLAMAK, DOĞRULUK KAPISINI AÇMAKTIR”
Açılış konuşmasını yapan ESOB Başkanı Rasim Fırat, Ahi Evrah-ı Veli Hazretlerinin, ‘İlim gökyüzündedir, kim onu indirecek. Veya yer altındadır kim çıkaracak. Yahut dağların ötesindedir. Kim onu getirebilir demeyin, ilim kalplerinize yerleştirilmiştir. Sıddıkların ahlakıyla ahlaklanın ki, kalpleriniz de ilim belirerek sizi mutlu kılsın ve korusun.’ veciz sözleriyle başladı. Ahiliğin Anadolu Selçukluları zamanında Türk Esnaf ve Sanatkâr zümreleri tarafından kurulan teşkilat olduğunu belirten Başkan Fırat, şunları söyledi. “Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo - ekonomik düzendir. Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmaktır. Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmaktır. Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, ilim ve mülâyemet kapısını açmaktır.
“TARİHE OLAN BORCUMUZU ÖDEMELİYİZ”
Başkan Fırat konuşmasında Erzurumlu Ahi Toman Baba’nın Narmanlı Camii’nin güneyinde yer alan mezarının gün yüzüne çıkarılmasını istedi. İbn Batutta’nın seyahatnamesinden örnek veren Başkan Fırat, “Ahi Toman Baba Erzurum’un çok önemli manevi bir değeridir. Batutta seyahatnamesinde şöyle demiştir. “Anılan beldede Ahi Toman’ın zaviyesine indik. Bu zat pek yaşlı olup, 130 yaşını aştığı söylendiği halde hala bir değneğe dayanarak yürümekte, hafızası yerinde olmakta ve beş vakit namazını kılmaktaydı. Yaşlılık nedeniyle açlığa dayanamayıp, orucunu yemesinden başka hiçbir kusurunu görmedim. Yemekte bize, bizzat kendisi hizmet etti. Hamamda ise oğulları hizmette bulundu. İkinci gün yola çıkmak istediğimiz zaman bize gücenerek, buna razı olmadı ve ‘şayet böyle erkenden giderseniz buralardaki itibarıma gölge düşürmüş olursunuz. Benden hoşnut olmadığınızı düşünürler. Zira bizde misafirlik en az üç gündür’ dedi. Bunun üzerine orada üç gün kalma lüzumunu duyduk.” İfadeleriyle Erzurum’daki ahi Toman ve zaviyesinden bahseder. Ayrıca satır aralarında zaviye yanında şeyhin evlatlarının hizmet ettiği bir hamama da işaret eder. Bu durum eğitim, öğretim, üretim ve gelip geçenlerin iaşelerinin karşılanmasının yanında ahiliğin toplumun en önemli ihtiyaçlarından biri olan temizlik kültürünü inşada önemli görevler üstlendiğini gösterir. İbrahim Hakkı Konyalı da İbn Battuta’ya atıf yaparak bazı değerlendirmelerde bulunmuş ve zaviyenin 1331 yılından önce tesis edildiğini belirtmiştir. Ancak Ahi Baba olarak bilinen Ahi Toman’ın kimliği hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgiye tesadüf edilmemekte ve 16’ıncı yüzyıl tahrir defterlerinde de zaviyenin ismi geçmemektedir. Bu durum zaviyenin mezkûr süreç içinde dönüşüm geçirdiğinin işareti olmalıdır. Bu nedenle Erzurum’un bu önemli değerine tarihi borcumuzu ödemek için mezarın gün yüzüne çıkarılmasını ve çevre düzenlemesinin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
 AHİ EVRAN ÇARŞISI OLSUN
 Erzurum’da mehteran takımım olmamasını da eleştiren Başkan Rasim Fırat, bu eksikliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti. Başkan Fırat şöyle dedi. “Geçmiş yıllarda Yakutiye Belediyesi bünyesinde bir mehteran takımımız vardı ancak belediye bu takımı dağıttı. Büyükşehir ya da diğer ilçe belediyeleri bünyesinde bu takımın yeniden oluşturulmasını istiyoruz. Bugün böyle bir takımımız olsaydı, esnafımızla birlikte yürüyüş yapabilirdik. Kaldı ki böylesine tarihi bir değerin Erzurum’da olmaması çok üzücü.” Erzurum’da tarihi eserlerin çevrelerinin açıldığını anımsatan ve güzel projeler yapıldığına dikkat çeken Başkan Fırat, yeni yapılacak çarşılardan birine Ahi Evran isminin verilmesini önerdi. Fırat, Ahi Evran isminin gelişmesinin ve gelecek nesillere aktarılması için bunun çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
VALİ ALTIPARMAK: BU KÜLTÜRÜ YAYMALIYIZ
 Vali Dr. Ahmet Altıparmak ise Ahilik Haftası kutlamalarını her geçen yıl üzerine koyarak, daha da derinleştirerek yapmak gerektiğini vurguladı. Bu kültürün yayılması ve yerleşmesinin önemine dikkat çeken Vali Altıparmak, şunları söyledi. “Zira bu kültür yerleşmezse bu topraklarda hakikaten derinliğine bir bağlılığımız vücut olarak olabiliriz ama kültür, maneviyat olarak olma noktasında gerçekten sıkıntılı bir hal alır. Bizim gençlik dönemlerimizde esnaf dediğinizde o şehrin temel direkleriydi. Bankadan kredi alabilmek için mutlaka bir esnaf kefil gerekirdi. Esnaf o toplumun örnek insanı, hem de güvenilirlik anlamında o şehrin sahibiydi. Bir aksaklık gördükleri zaman ilkönce hareket edip, makamlara, mevkilere en rahat ulaşan insan demekti esnaf. Bugün yok anlamında demiyorum ama onu tekrar görmek, tekrar yakalamak istiyoruz. Elbette ki geçen zaman içinde şartlar değişti, ama Ahilik kültürü hemen her noktaya sirayet etmiş ve Kırşehir’den çıkan Ahi Evran’ın görevlendirdiği kişiler gelip buralarda bu kültürü yayıp, denetlemek için aylarca kalıyorlarmış.”
 “LÜKSLE HUZUR GELMEZ”
 “Bugün de aynı şekilde o esnafın devam ediyormuş gibi, sivil toplum kuruluşları bugün bu görevi yapıyor. Bugün STK’lar her türlü desteği alıyor ama aynı etkinliği yakalamak, görmek mümkün değil. Sizlerin bu nedenle bu kültürü sahiplenmeniz, bizim kültürümüzde olan ‘kal dili değil hal dili’ni yani halinizle örnek olmanıza çok ihtiyacımız var. Zira Erzurum eskiden nasılsa bugün de bölgenin merkezi, bunun farkında olup, Ahilik kültüründen gelen o değerleri taşıyan insanlar olarak işinize, hatanıza yansıtırsanız, Erzurum bırakın bölgeyi Türkiye’nin en saygın noktalarından biri olur. O zaman şehirlerde o manevi, güvenli hava oluşur ve huzur o zaman bizler için kapsayıcı olur. Yoksa zenginlik, şatafatla, lüksle huzur gelmez. Huzur başka bir şeydir. Ecdadımızın bizlere emanet ettiği bu kültürü geleceğe taşımamız için Allah bizlere güç versin.”
YILIN AHİSİ’NE KAFTAN VE FES
 Konuşmaların ardından ESOB yönetim kurulu tarafından belirlenen Yılın Ahisi 70 yaşındaki elektrikçi Dedebey Borulu kürsüye davet edildi. Erzurum’da tam 50 yıldır esnaflık yapan ve işe çıraklıktan başlayan 3 çocuk babası Dedebey Borulu’ya kaftan ve fesini Vali Dr. Ahmet Altıparmak ile ESOB Başkanı Rasim Fırat birlikte giydirdi. Başkan Fırat, Borulu’ya ayrıca üzerinde tarihi Çifte Minareli Medrese rölyefi bulunan bir plaket verdi.
 FIRAT ALTINLA ÖDÜLLENDİRDİ
Törenin sonunda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kent genelinde ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen şiir, resim ve komposizyon dalındaki yarışmalarda birinci olan üç öğrenciye ödülleri verildi. Ortaokullar arası resim dalında Palandöken Özel Final Ortaokulu’ndan Selim Öncül, şiir dalında Olur Kazım Karabekir Ortaokulu’ndan Fatih Duman, komposizyon dalında ise aynı okuldan Fatmagül Çalışkan birinci oldu. ESOB Başkanı Rasim Fırat öğrencileri altınla ödüllendirirken, Vali Dr. Ahmet Altıparmak ise tek tek tebrik ettiği gençler ve öğretmenleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
 AHİ PİLAVI DAĞITTI
 Kutlama töreninin ardından Erzurum Esnaf Sarayı önünde vatandaşlara Ahi pilavı dağıtıldı. ESOB Başkanı Rasim Fırat ve yönetim kurulu üyeleri, Zeki Pınar, Fatih Çiftçi, Seyfettin Saka, Samih Türkan, Zekayi Kaplan, İshak Karslıoğlu ellerinde kepçelerle yoldan geçen vatandaşlara etli bulgur pilavı, tatlı ve ayran ikram ettiler.

 
Pasinler SYDV’den 2 bin 574 aileye destek
 
Pasinler bahçe tarımında seracılık dönemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
8 aylık Kamu harcamaları açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’un yer aldığı KUDAKA istatistik bölgesinde bu yılın ...
Erzurum Kuzeydoğu ortalamasını geçti
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’un kişi başına düşen kamu harcama tutarı bölge ortalamasının üstünde yer aldı.
Erzurum bölgenin ‘eğitim şehri’
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde en yüksek ...
 
TÜİK Hayvansal Üretim İstatistiklerini paylaştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hayvansal Üretim İstatistikleri, Büyükbaş ...
‘500 Anadolu’ açıklandı
Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Ekonomist Dergisi tarafından hazırlanan, ...
Erzurum çek verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-DOSYA HABER-Erzurum’da ağustos ayında ödenen çek miktarı ...
 
Erzurum’un karşılıksız çek gerçeği
MAHMUT AKDAĞ-TBB Risk Merkezi Tarafından Duyurulan Karşılıksız İşlemi ...
Erzurum karşılıksız çekte 2’inci sırada
MAHMUT AKDAĞ-TBB Risk Merkezi karşılıksız çek sayısı bölge verilerini ...
Bumin: Pirim yapılandırma 1 Ekim'de başlıyor
M.COŞKUN-Erzurum SGK Müdürü Hulusi Bumin, “Prim borçlarına işverenlerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva