ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteorolojiden Erzurum için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için kuvvetli yağış uyarısı
Terör bitti, köylere geri dönüş arttı
Terör bitti, köylere geri dönüş arttı
AGF başvuru verileri açıklandı
AGF başvuru verileri açıklandı
Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi
Hacı adayları dikkat
Hacı adayları dikkat
HABERLER>EKONOMİ
12 Nisan 2011 Salı - 07:12

Akademisyenler sahaya iniyor

Erzurum Ovası’nda Silaj tekniğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, akademisyenler köylere indi. Belirlenen tarlalarda silaj tekniğini yaygınlaştırmak amacıyla örnek ekim yapacak olan ziraatçı akademisyenler, işe çiftçi eğitimlerinden başladılar.

Akademisyenler sahaya iniyor

SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Erzurum Ovası’nda Silaj tekniğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, akademisyenler köylere indi. Belirlenen tarlalarda silaj tekniğini yaygınlaştırmak amacıyla örnek ekim yapacak olan ziraatçı akademisyenler, işe çiftçi eğitimlerinden başladılar. 
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü ile Tarım ve Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülecek olan projeyle; bölgede silaj yapımı ve hayvan besleme konularında gelişme sağlanması amaçlanıyor. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) mali desteğiyle yürütülen proje çerçevesinde çiftçi eğitimlerine başlandı. Palandöken ilçesine bağlı Toparlak; Sığırlı, Güllü, Taşlıgüney, Kümbet ve Güzelyurt köylerine çıkarma yapan Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, çiftçilere silaj tekniği ve hayvan beslenmesi konularında eğitim vermeye başladılar. 39 ayrı tarlada yapılacak olan örnek ekimlerle silaj üretimini teşvik edecek olan ziraatçılar, projenin yürütüleceği bir yıl boyunca Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçesine bağlı köylerdeki 750 çiftçiye eğitim vermiş olacaklar.
AKADEMİSYENLER, PROJE KAPSAMINDA ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİNE BAŞLADI 
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, beraberindeki teknik ekiple birlikte Palandöken ilçesine bağlı Toparlak; Sığırlı, Güllü, Taşlıgüney, Kümbet ve Güzelyurt köylerini ziyaret etti. Çiftçilere, “Erzurum Ovası’nda Silaj Tekniğinin Yaygınlaştırılması” adlı proje hakkında bilgiler veren Tan, bölgedeki tarım işletmelerinin en önemli uğraş alanlarından birisinin hayvansal üretim olduğuna dikkati çekerek, hayvansal üretim yapan üreticilerin ise, yeterince kazanç elde edemediklerini dile getirdi. Bunun, üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını anlatan Tan, maliyetleri aşağı çekebilmenin yollarından birisinin hayvanlara yeterli miktarda kaliteli yem vermekten geçtiğini belirtti. Bölge üreticisinin büyük bir kısmının silaj tekniğini bilmediğini ve silaj kullanmadığını vurgulayan Tan, “Oysa silaj, günümüz modern hayvancılığında vazgeçilmez bir teknik haline gelmiştir. Bu tekniğin bölgemizde de yaygınlaşması gerekir.” diye konuştu.
Projeye tabi tutulan köylerde bugüne kadar 116 çiftçiyle bir araya gelen ekip, üreticilerin merak ettikleri konulara da açıklık getirdi.
ÇİFTÇİLERE SİLAJ TEKNİKLERİ UYGULAMALI OLARAK GÖSTERİLECEK
Hazırladıkları bu proje kapsamında Erzurum’un Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçelerine ait Erzurum Ovası köylerinde silaj tekniğinin yaygınlaştırılmasının planlandığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tan, “Merkez ilçelerimiz Aziziye, Yakutiye ve Palandöken’e bağlı köylerimizde önceden belirlediğimiz 39 tarlada örnek ekimler yapacağız. Bununla birlikte çiftçilere verdiğimiz eğitimlere paralel olarak, tarlada yaptığımız ekimlerle de uygulamalı eğitim verme imkanı bulacağız. Çiftçilerimiz, silaj üretimini ve tekniklerini daha ekim aşamasından başlayarak öğrenecekler.” dedi.
Eğitimlerin Nisan ayı boyunca devam edeceğini, daha sonra belirlenen tarlalarda silajlık mısır ekimi yapılarak, çiftçilere verilen teorik eğitimin pratiğe dönüştürüleceğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Tan, ekim işleminin ardından söküm ve yine silaj tekniklerinin, uygulamalı olarak üreticiye gösterileceğini ifade etti.
PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 182 BİN 15 LİRA…
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından 116 bin 43 lira tutarında mali destek sağlanacak projenin toplam maliyetinin 182 bin 15 lira olacağını kaydeden Tan, projeye Ziraat Fakültesi’nin katkısının 35 bin 400 lira olduğunu söyledi. Tan, “Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü, projeye 16 bin 280, Tarım İl Müdürlüğü de, 14 bin 292 liralık katkı sağladı.” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiftçiye 'organik yaklaşım'
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından yürütülecek ...
Kaymakam'dan yardım istediler
Aşkale ilçesine bağlı Topal Çavuş Köyü’nde yaşanan su kanalı krizi, köylüleri ...
ABİGEM’den eğitim açılımı
Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Koordinatörü Prof. Dr. Osman ...
 
Oto sanayinde bahar hareketliliği
Oto tamircilerinin yoğun olduğu Sanayi Siteleri’nde, havaların ısınmaya ...
Güvenen'den bilgi kirliliği vurgusu
Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) Müsteşarlık ve üst düzey planlama ...
Ekonomide istikrar ışığı
Erzurum’da 2004-2010 yılları arasında il giderleri yüzde 123, kişi başına ...
 
Güvenen'den “Dünya Düzeni”
“Dünya’nın en büyük 100 ekonomisi sıralandığında 51 tanesi şirket ve ...
Köy ödenekleri açıklandı
KÖYDES programı kapsamında verilecek olan altyapı hizmetlerinin köylere ...
Vergi’de bilgilendirme atılımı
Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması amacıyla yürürlüğe sokulan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva