ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Eylül 2011 Cumartesi - 09:05

‘Ahilik günümüze uyarlanmalı’

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, Osmanlı devletinden bugüne kadar ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta çok önemli rol oynayan Ahiliğin, ahlak ve tasavvuf temellerine oturmuş bir esnaf yapılanması olduğunu söyledi.

‘Ahilik günümüze uyarlanmalı’

ERZURUM
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, Osmanlı devletinden bugüne kadar ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta çok önemli rol oynayan Ahiliğin, ahlak ve tasavvuf temellerine oturmuş bir esnaf yapılanması olduğunu söyledi.
 Köle, "Ahilik Haftası" ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihten bugüne kadar ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta çok önemli rol oynayan Ahiliğin getirdiği kazanımların, derinlemesine incelenerek, Türkiye'nin sosyo-kültürel ve ekonomik refahı adına faydalanılması gerektiğini belirtti.
 "Ahilik, ahlak ve tasavvuf temellerine oturmuş bir esnaf teşkilatıdır. Ahilik, geçmişteki birçok kurum gibi kendi çağının şartlarına göre en ideal seviyede faaliyet göstermiş ve misyonunu yerine getirmiştir" diyen Köle, Ahiliğin temel prensiplerinin yeniden canlandırılması ve bir model olarak günümüze uyarlanmasında büyük fayda olacağını söyledi.
 AHİLİK MODEL OLMALI
Doç. Dr. Köle, ahiliğin çağlar ötesi prensiplerinin tekrar canlandırılması ve bir model olarak bugüne uyarlanmasında, büyük faydalar olacağını vurguladı. Köle, bugünün esnaf ve ticaret erbabının her zamankinden daha fazla ahiliğin kazanımları olan kardeşlik ruhu, dayanışma, yardımlaşma, birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Köle, ahi kelimesinin Arapçada 'kardeşim' anlamına geldiğini, İslam'ın bütün inananları kardeş ilan ettiğini belirtti. Doç. Dr. Köle, "Ahilik, Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Anadolu'daki birliğin sağlanmasında ve Osmanlı Devletinin kurulmasında büyük rol oynamıştır. Osmanlı Devletinin temelleri atılırken Osmanlı Beyliği, ahilikten ve ahi reislerinin nüfuzlarından yararlanmıştır. Osman Gazi'nin kayın pederi olan Şeyh Edebali Ahilerin ileri gelenlerindendi. Osman Gazi, kılıcını ahi usulüne göre kuşanmış ve Orhan Gazi ise ahiliğin önemli bir savunucusu olmuştur. Ahilikte üstün kardeşlik ve dayanışma duygularının yerleşmesi aslında uzun bir süreç olarak devam eden ahlakî ve tasavvufî bir eğitimin sonucunda gerçekleşmektedir. Ahilikte meslektaşının ürünlerini kötülemek, taklit etmek ve bir diğerinin elinden pazar kapma yarışı yoktur. 'Ben siftah ettim, komşum siftah etmedi' diyerek müşterisini rakibine gönderen bir kanaatkârlık ve diğerkâmlık vardır. Ahilikte para amaç değil, araçtır." diye konuştu.
"AHİLİĞE GEREKEN ÖNEMİ VEREREK GÜNÜMÜZE UYARLAMALIYIZ"
Bugün ahiliğe gereken önemin verilmediğinin altını çizen Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, Ticaret geleneğimizin ahlaka bağlı olarak geliştiğinin en büyük örneği ahilik olduğunu herkese anlatılması gerektiğini söyledi.
Doç Dr. Köle, "Ahlaka dayanmayan iktisadî ve ticarî faaliyetin sağlıklı bir şekilde yürümesi ve ayakta kalması da mümkün değildir. Fütüvvet ve ahilik anlayışı, Kur'ân ve Hazreti Peygamber (sav)'in sünnetine dayandırılan ilkeleriyle İslâmî-tasavvufî düşünce ve hayat görüşünü yansıtır. Netice olarak ahilik, Osmanlı'dan günümüze ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızda çok önemli bir rol oynamıştır. Etkileri bugünkü ticari ve ekonomik hayatımızda hala sürmektedir. Bu nedenle Ahiliğin getirdiği kazanımların derinlemesine incelenmesi, Türkiye'nin sosyo-kültürel ve ekonomik refahı adına önemli katkılar sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
Doç Dr. Bekir Köle, ahilik ruhunun tekrar canlanması için yapılan çok sayıdaki ilmi ve akademik çalışmalardan uygun görülenlerin projelendirilerek uygulamaya geçirilmesi ve bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

 
105 yayla elektriğe kavuştu
 
ARÜ akademik açılışını yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DT 2 milyon seyirci hedefliyor
Bilet fiyatlarını arttırmayan Devlet Tiyatroları, 54 sahnede perde açacak.
Erzurum dünya gündemine girecek
AB ve Türkiye'nin eş finansmanı ile gerçekleştirilecek yaklaşık 60 milyon ...
Hac seminerleri başladı
Erzurum’da kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına yönelik eğitim seminerleri verilmeye başlandı.
 
Erzurum’a sanal müze sözü
Microsoft tarafından Erzurum’a kurulması Bilişim Akademisi için ilk adım ...
Hamam kültüründen geriye hatıraları kaldı
Erzurumlu bayanların hamam kültürü araştırma konusu oldu. Uzmanlar tarafından ...
Pir Ali Baba Projesi uygulamada
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, Pirali Baba Türbesi’nde uygulayacağı peyzaj projesi tamamlandı.
 
Blues’un Ustaları Erzurum’da buluşuyor
Türkiye’nin ilk ve tek Blues festivali Efes Pilsen Blues Festival 22, ...
Ortaç’tan Yaza Veda konseri
Şarkıcı Serdar Ortaç, Erzurum'da konser verdi.
Şenkaya'da milli coşku
Gaziler günü ülke genelinde olduğu gibi Şenkaya'da da törenlerle kutlandı. Gaziler ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva