ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2 terörist teslim oldu
2 terörist teslim oldu
Polis bu oyuna dur dedi
Polis bu oyuna dur dedi
Erzurum bankacılıkta lider il
Erzurum bankacılıkta lider il
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Eylül 2011 Cumartesi - 08:18

Erzurum dünya gündemine girecek

AB ve Türkiye'nin eş finansmanı ile gerçekleştirilecek yaklaşık 60 milyon euro bütçeli aralarında Erzurum’a ait bir projenin de yer aldığı 7 projenin operasyonel anlaşma imza töreni, Mardin'de gerçekleştirildi. 8.5 milyon avroluk "Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizmi Koridoru Projesi' Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gerçekleştirilecek.

Erzurum dünya gündemine girecek

MURAT AKGÜL (İHA) - AB ve Türkiye'nin eş finansmanı ile gerçekleştirilecek yaklaşık 60 milyon euro bütçeli aralarında Erzurum’a ait bir projenin de yer aldığı 7 projenin operasyonel anlaşma imza töreni, Mardin'de gerçekleştirildi. 8.5 milyon euroluk "Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizmi Koridoru Projesi' Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gerçekleştirilecek.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI PROFRAM OTORİTESİ DURUMUNDA
Program otoritesi olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile proje sahipleri arasındaki karşılıklı yükümlülüklerin ve projelerin uygulama süreçlerinin tanımlandığı anlaşmanın imza törenine, Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen imza törenine Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Şahkullubey, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Javier Menendez Bonilla ve 9 ilin proje sorumluları katıldı.
KARACA 7 PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, 7 proje hakkında bilgi verdi. Söz konusu projelere ait proje tanımlama dokümanları nihai haline getirildikten sonra AB Türkiye delegasyonuna sunulduğunu ve fikir birliğine varıldıktan sonra delegasyon tarafından onaylandığını kaydeden Karaca, proje finansmanının yüzde 85'inin AB, yüzde 15'inin ise ulusal bütçeden karşılandığını kaydetti.
PROJE TEKLİF ÇAĞRI SÜRECİ
 Bakanlık tarafından ilk "proje teklif çağrısına" 14 Kasım 2008-16 Ocak 2009 tarihleri arasında çıkıldığını hatırlatan Karaca, "Söz konuşu teklif çağrısına 75 milyon euroluk bir kaynak için çıkılmış olmasına rağmen bakanlık bütçesel karşılığı l, 5 milyar euroya ulaşan 532 proje başvurusunda bulunulmuştur. Söz konuşu proje teklifleri merkezi ve yerel düzeydeki kamu kurumlarının temsilcileri olan 99 kişilik bağımsız değerlendiricilerden müteşekkil proje seçim alt komiteleri eliyle değerlendirilmiş ve sonuçlar kamuoyuna duyurulmuştur. 2009 yılının ortasından itibaren proje tanımlama dokümanlarını içeriklerinin zenginleştirilmesi ve kalitelerinin artırılmasını teminen teknik düzeyde bir iyileştirme sürecine girilmiştir. Yapılan seri toplantılar aracılığıyla gerek bakanlığımızın gerekse AB Türkiye Delegasyonu'nun birincil düzeydeki görüşleri siz değerli proje sahiplerimizle paylaşılmış ve 2009 yılının sonu itibariyle de tüm proje sahiplerimize vereceğimiz teknik
desteğin kapsamını genişletebilmek maksadıyla ulusal kaynaklarımızı kullanarak Birleşmiş Milletler kalkınma programı - UNDP ile bir teknik işbirliği projesi başlatılmıştır" dedi.
PROJE SAYISI 13’Xe yükseldi
2011 yılı Ocak ayında toplam bütçesi 50 milyon euroya yaklaşan ilk 6 projenin operasyonel antlaşmalarının imzalandığını ve bu sürecin ilk temellerinin atıldığını vurgulayan Karaca, "Bugün ise burada operasyonel programımız kapsamında yer alan 7 projenin daha operasyonel anlaşmalarını imzalayarak, uygulamasında önemli bir aşamayı gerçekleştirmek üzereyiz. 7 projemizin toplam bütçesi 56 milyon euroya yaklaşmaktadır. Projelerin hazırlanması ve uygulanmasında birden fazla kurum ve kuruluş olarak uyum içinde
hareket etmek durumundayız. Bu imzaların bir son değil de bir başlangıç olduğunu göz önüne alırsak, şimdiye kadar hep birlikte gösterdiğimiz başarının ilerleyen süreçlerde de devam etmesi gerektiği aşikardır" şeklinde konuştu
BONİLLA AB MALİ DESTEKLERİNE DEĞİNDİ
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Javier Menendez Bonilla ise, Türkiye'nin AB'nin sağladığı mali kaynaklardan en fazla yararlanan ülkelerden birisi olduğunu söyledi. Bonilla şöyle dedi:
"AB-Türkiye ilişkileri siyasi arenada bir takım zorlu aşamadan geçiyor. Hem Türkiye hem de AB'de olan bazı önyargılar bazen bu yakınlaşmaya engeller koyuyor. Bununla birlikte AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler son derece sağlıklı. Üstelik buğun anlaşmaları yapacağımız 7 projede aramızdaki ilişkilerinin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Türkiye AB'nin sağladı mali kaynaklardan en fazla yararlanan ülkelerden birisidir. Yaklaşık yılda 800-900 milyon bir destek almakta. Bu bir tesadüf değil. Bu AB ile Türkiye arasındaki uzun dönemli ve kararlı ilişkilerin sonucu. AB'nin en önemli islediği politikalarından birisi yoksul ülkeler ile daha gelişmiş ülkelerindeki farklılıkları azaltmak olmuştur. Bundan sonrada böyle olacaktır."
VALİ AYVAZ’IN DEĞERLENDİRMESİ
Mardin Valisi Turhan Ayvaz da, Mardin'in tarihi ve kültürel yapısı hakkında bilgi verdi. Mardin'in 7 bin yıllık bir geçmişe ve farklı dil ve dinlere ev sahipliği yaptığını ifade eden Ayvaz, "Mardin gerçekten 7 bin yıllık bir kültür ve turizm şehri. Şimdi Urfa diyor ki biz 12 bin yıllık bir şehiriz. Belki biz Mardin'in tarihi yerlerini ortaya çıkardığımızda Urfa'yı geçebiliriz. Bizim hedeflerimizde, Mardin'i dünyada benzeri olmayan bir şehir yapmak var. Öncelikle Mardin kalesini 2013 turizme açacağız.
Tarihi kentin alt yapı işini bitirmiş olacağız. Sokak sağlıklaştırma projesini bitireceğiz. Ayrıca Kasimiye Medresesi'nde El Cezeri Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni hizmete açacağız. Mardin'in en önemli ve en güzel projesi olacak. İslam alimlerinin buluşlarını sergileyeceğiz. Bunları bitirdikten sonra Unesco'ya başvuracağız. Yıllık 5 milyon turist hedefliyoruz. Bizimde 2023 yılı hedefimiz Avrupa ve dünya kültür başkenti olmasıdır" diye konuştu.
Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardin'de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Projelerin yavaş yürütülmesinden yakınan Ayanoğlu, "Bu ihale sürecimiz 4 yıldır devam ediyor. Ben belediye başkanı seçilmeden önce bir dernekte projeyi hazırlayıp sunmuştuk. Bugün imza aşamasına geldik. Yalnız burada süreç çok yavaş işliyor. Türkiye toplumu biraz sabırsız. Şimdi bunun meyvelerini görmek istiyoruz. Temennimiz bu sürecin daha da azaltılmasıdır" dedi.
AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey de, Mardin projesinin diğer 6 projeden biraz farklı olduğunu bu projenin hayali ile yaşadıklarını şimdi de kabul edilmesinin ve uygulanmasının mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Konuşmaların ardından Mardin Valiliği'nin 7,5 milyon euroluk "Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi", Şanlıurfa Ticaret Borsası'nın 9 milyon euroluk "Şanlıurfa Hububat Lisanslı Deposu Projesi", Kastamonu Ticaret Borsası'nın 8,5 milyon euroluk "Sanayi Evsaflı Orman Ürünleri Ortak İşleme Entegre Tesisi Projesi", Siirt İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği'nin yaklaşık 10 milyon euroluk "Fıstık İşleme Sektörü Ortak Sanayi Altyapısı Projesi", GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün 5 milyon euroluk "Pamuk Lifi Endüstriyel İşbirliği Projesi", Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaklaşık 7 milyon euroluk "Hatay Mobilyacılar İçin Ortak Kullanım Tesisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 8.5 milyon euroluk "Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizmi Koridoru Projesi'nin operasyonel anlaşması imzalandı.

 
Pasinler çiftçisinden örnek atılım
 
Yılmaz Erzurumluyu dinliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hac seminerleri başladı
Erzurum’da kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına yönelik eğitim seminerleri verilmeye başlandı.
Erzurum’a sanal müze sözü
Microsoft tarafından Erzurum’a kurulması Bilişim Akademisi için ilk adım ...
Hamam kültüründen geriye hatıraları kaldı
Erzurumlu bayanların hamam kültürü araştırma konusu oldu. Uzmanlar tarafından ...
 
Pir Ali Baba Projesi uygulamada
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, Pirali Baba Türbesi’nde uygulayacağı peyzaj projesi tamamlandı.
Blues’un Ustaları Erzurum’da buluşuyor
Türkiye’nin ilk ve tek Blues festivali Efes Pilsen Blues Festival 22, ...
Ortaç’tan Yaza Veda konseri
Şarkıcı Serdar Ortaç, Erzurum'da konser verdi.
 
Şenkaya'da milli coşku
Gaziler günü ülke genelinde olduğu gibi Şenkaya'da da törenlerle kutlandı. Gaziler ...
Türkçe Dünya Dili
Avrupa ile Asya'daki diller arasında köprü kuran Türkçe’nin, tarihte yaşanan ...
‘Vatan size minnettardır’
Gaziler Günü Doğu Anadolu Bölgesi illerinde milli coşkuyla kutlandı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva