ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
HABERLER>BÖLGEDEN
13 Ağustos 2011 Cumartesi - 01:29

500 yıllık esere defineci darbesi

Iğdır'da 526 yıllık tarihi Kul Yusuf Kümbetinin ortasına, define avcıları tarafından büyük bir çukur açıldı, temellerinin de kazılması nedeniyle Kümbet yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

500 yıllık esere defineci darbesi

Iğdır'da 526 yıllık tarihi Kul Yusuf Kümbetinin ortasına, define avcıları tarafından büyük bir çukur açıldı, temellerinin de kazılması nedeniyle Kümbet yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Merkeze 11 kilometre uzaklıktaki Çakırtaş köyünde bulunan ve üzerindeki Arapça kitabeden 526 yıllık olduğu anlaşılan tarihi Kul Yusuf Kümbeti, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yok olmak üzere.

Daha önce mezarlık olarak kullanılan ancak bugün mezarlığın kaybolduğu alan üzerindeki kümbetin, çevresi ve duvarları define avcıları tarafından tahrip edilirken, etrafında bulanan mezarlık alanı ise tarım arazisi olarak köylülerce kullanılıyor.

İl Özel İdaresi sorumluluğunda bulunan tarihi kümbetin duvarlarının delik deşik edildiği, üzerine boyalarla isimler ve işaretler yazıldığı, üzerinde orijinal kitabe bulunan kapının karşısına ayrıca büyük bir delik açıldığı ve temellerindeki taşların yerlerinden söküldüğü gözlendi. Kümbetin çatısındaki taşların döküldüğü, çatıda otların büyüdüğü görüldü.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde 1400-1508 yılları arasında önemli bir güç olan Akkoyunlular döneminden kaldığı tahmin edilen tarihi kümbetin ortasına defineciler tarafından büyük bir çukur açıldı.

KOÇ HEYKELİNİ SÖKÜP ATTILAR

Köylülerden Murat Akkuş, yaptığı açıklamada, kümbetin ortasında daha önceden koç heykeli şeklinde bir yapının bulunduğunu belirterek, bu koç heykelinin define avcıları tarafından yerinden sökülerek atıldığını ve altındaki çukurun define aramak için açıldığını söyledi.

Kümbetten yaklaşık 30 metre uzaklıkta tahrip edilmiş halde bulunan koç heykelinin daha sonra Erzurum'daki müzeye gönderildiğini anımsatan Akkuş, kümbetin restorasyonunun daha önce Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğünce programa alındığını kaydetti.

Akkuş, "İlde bulunan ve geçen yıl restore edilen tarihi Ejder Kervan Sarayı ile restore edilmesi için programa alındı. Ancak, kümbetin bulunduğu alandaki kamulaştırma çalışmalarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir türlü restorasyon başlatılamadı. Kümbetin bulunduğu arazi özel bir şahsa ait ve bu şahsın vefat etmesi nedeniyle 12 varisi ile anlaşma sağlanması gerekiyor" diye konuştu.

Hasan Arslan da kümbetin Türk tarihinin önemli eserlerinden biri olduğunu belirterek, eserin çevresinin ve içinin zamanla define avcıları tarafından kazıldığını, temellerine zarar verildiğini, devletin bu esere sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Çakırtaş köylüleri ise define avcılarının zaman zaman geldiklerini ve "Bu kümbetin altında Ermenilerden kalma hazine var" diyerek kazı yaptığını ifade ederek, devletin bir an önce kümbete sahip çıkmasını istedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, yaptığı açıklamada, kümbetle ilgili daha önce bir proje hazırladıklarını belirterek, ancak kümbetin bulunduğu araziyle ilgili kamulaştırma sorunu yaşandığını söyledi.

Bu sorunun çözülmesi için mahkeme sürecinin devam ettiğini anlatan Akkuş,

"Mahkemeden çıkacak karara göre projeyi hayata geçirerek, kümbetin restorasyonunu yapmak istiyoruz" dedi.

-KUL YUSUF KİMDİR-

Türkiye'nin Ermenistan sınırına çok yakın bölgede bulunan kümbetin giriş kapısı üzerinde dikdörtgen bir çerçeve içerisinde, zincirek motifi ile ayrılmış iki satırlık bozuk bir sülüs ile Arapça yazılmış kitabeden eserin 1485 yılında Kul Yusuf adlı bir zat için yaptırıldığı ancak kümbeti inşa eden mimar bilinmemektedir.

Akkoyunlu devleti döneminde birinci derecede önemli bir şehzade veya sultan akrabalarından biri olmadığı belirtilen Kul Yusuf'un bölgede tanınmış ve hatırı sayılır bir zat olarak biliniyor.

 
Av Sezonu başladı
 
Erzurum, Efsaneler Şehri..
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yildirim Denizli 13 Ağustos 2011 Cumartesi 16:44

" Define Avcisi" sen bu kafayla o aradigim defineyi sittin sene bulamazsin. Etrafa verdigin zararin yaninda akittigin terde senden davaci olur bilesin.Define saklayacak adam senin kadar akli kitmiki, salaklarin bile bulacagi yere hazinesini koysun.Define öyle rast gele, sansa güvenerek aranmaz.Bak sana yol göstereyim.Truvayi ve belki H. Schlieman adini duymussundur, 1870-73 yillarinda Truva hazinelerini bulup Almanya ya kaciran kisi.Bu ise girismeden önce, Homeros un Ilyada sini okuyup, bütün antik yunani hallac pamugu gibi atip, bilimsel verilere güvenerek, ünlü hazineyi eliyle koymus gibi bulmus, akabindede kacirmisti.Ikinci dünya savasinda Berlin in isgal edilmesiyle, Ruslarin eline gecti.Savas tazminati olarakda bir daha geri verilmedi. Görüyorsun, öyle etrafi eserek- deserek hazine bulunmuyor, bilim adami olman, plana programa inanman gerek.Hayir vazgecmem kesinlikle hazine diyorsan, ozaman Rusyadakini Türkiye ye nasil getiririz ona kafa yor.Varmisin?Y. Denizli-Düsseldorf

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bitmeyen yol kazalara sebep oluyor
Kars-Erzurum kara yolunun Sarıkamış-Karakurt güzergahında 3 yıldır çalışmaların ...
Trafik canavarlarını 'maket'le durduruyorlar
Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından, son günlerde artan ölümlü ve yaralamalı ...
Bitlis’te 95’inci kurtuluş yılı coşkusu
Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95'nci yılı düzenlenen törenlerle kutlandı.
 
Ot tamam, sıra ekinde…
Kars ve ilçelerinde başlayan ot biçme sezonuyla birlikte köylüler hayvanlarının ...
Ramazan coşkusu dorukta
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde tüm yurtta olduğu gibi Ramazan coşkusu ...
Savatlı Gümüş işçiliğine destek
Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere olan ilgiyi artırmak üzere 2010 yılında, ...
 
Bingöl Valiliği açıklama yaptı
Bingöl Valiliği, PKK terör örgütü mensuplarınca hareket halindeki askeri ...
Biçim bitti, taşıma dönemi başladı
Kars'ta etkili olan yağışlı havanın ardından köylüler ot telaşına düştü. ...
ASİMDER’den kaçak ermeni tepkisi
Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİM-DER) İçişleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva