ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nafiz Kotan’a vefa
Nafiz Kotan’a vefa
Ilıcalı Ailesi yasta
Ilıcalı Ailesi yasta
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
HABERLER>GUNCEL
3 Temmuz 2013 Çarşamba - 13:22

‘3 Temmuz tarihi dönüm noktası’

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a teşrifinin 94. Yıldönümü Kutlamalarında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Atatürk`ün 3 Temmuz`da şehrimize gelmesiyle birlikte Milli Mücadele resmen Erzurum`da başlamış oldu" dedi.

‘3 Temmuz tarihi dönüm noktası’

ERZURUM (İHA) – Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a teşrifinin 94. Yıldönümü Kutlamalarında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Atatürk`ün 3 Temmuz`da şehrimize gelmesiyle birlikte Milli Mücadele resmen Erzurum`da başlamış oldu" dedi.
Havuzbaşı`nda düzenlenen törende konuşan Küçükler, 3 Temmuz 1919`da Erzurum`a gelen Mustafa Kemal Atatürk`ün Erzurum Kongresi`ne başkan olarak katıldığını ve milletin makûs talihini değiştiren tarihi gelişmelere öncülük ettiğini söyledi.
KÜÇÜKLER’İN KONUŞMASI

"1. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında ülke genelinde olduğu gibi Erzurum`da yaşananlar da son derece iç acıtıcıdır ve aynı zamanda büyük önem arz eder" diyen Başkan Küçükler, "Erzurum ve çevresinin Rusların işgaline düşmesi, büyük göç, şehrin harap oluşu, yaşanan Ermeni mezalimi ve bütün bunların sonrasında sağ kalanların ve memleketlerine geri dönen Erzurumluların vatanın kurtuluşu için yaptıkları fedakârlık, Mustafa Kemal Atatürk`ün Erzurum`a gelmesi düzenlenen Kongre ile milli devletimizin kuruluşunun gerçekleşmesi, her açıdan ibretlik tarihi olaylardır." şeklinde konuştu.
"Hatırlanacağı üzere 30 Ekim 1918’de İtilaf Devletleriyle imzalanmış olan Mondros Ateşkes antlaşmasında Doğu Anadolu illeri için “Ermenistan Vilayetleri” ifadesi yer almıştı. İtilaf Devletleri bu bölgede bağımsız bir Ermenistan Devleti kurmayı amaçlıyorlardı." değerlendirmesinde bulunan Küçükler, şöyle devam etti:"Bu durum bin yıldan beridir Müslümanların vatanı olan Anadolu`da özellikle Erzurum`a büyük bir kaygı yarattı. Bu tehlikeye karşı müdafaa-ı hukuk cemiyetleri kuruldu. Erzurum Müdafa-i Hukuk Cemiyeti`nin önderliğinde Erzurum Kongresi çalışmalarına başladı. O günlerde 15. Kolordu Komutanı sıfatıyla Erzurum`da bulunun Kazım Karabekir Paşa da bu milli çabaya büyük destek verdi. İşte Devletin milletiyle birlikte yok olma noktasına sürüklendiği böylesi zor bir zamanda Mustafa Kemal Paşa, Üçüncü Ordu Müfettişliği göreviyle, beraberindeki resmi heyetle birlikte, İstanbul`dan Anadolu`ya hareket etti. 19 Mayıs 1919 tarihinde gemiyle Samsun’a geldi. Buradan hareketle Havza, Amasya, Tokat, Sivas ve Erzincan üzerinden 3 Temmuz 1919 günü Erzurum’a ulaştı. O sırada Erzurum`da büyük kongrenin hazırlıkları tamamlanmak üzereydi."
TARİHİ AN

Zor şartlarda gerçekleşen yolculuk sonrası Atatürk`ü, Erzurum halkının ve askerlerin, bugün olduğu gibi, sıcak bir yaz günü, şehrin ilk göründüğü nokta olan Ilıca’da karşıladıklarını anımsatan Küçükler, şunları kaydetti:"Büyük bir sevgi gösterisi içerisinde şehre kadar Atatürk`e eşlik edildi. Anafartalar Kahramanı, Üçüncü Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Erzurum’da 8/9 Temmuz 1919’da resmi vazifesiyle beraber askerlik mesleğinden istifa etti ve sine-i millete katıldı. İlerleyen günlerde ise Erzurum Kongresi`ne başkan sıfatıyla iştirak etti. Bu hayırlı gelişmeyle birlikte Milli Mücadele resmen Erzurum`da başlamış oldu.
23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi’nin açılışı yapıldı. Atatürk kongreye başkan seçildi. Erzurum Kongresi vatana ve millete bir bütün olarak sahip çıktı. Kongre alınan tarihi kararlarla 7 Ağustos 1919 tarihinde Atatürk`ün yaptığı şu özet değerlendirmeyle sona erdi:
“Milletimizin kurtuluş ümidi ile çırpındığı en heyecanlı bir zamanda fedakâr muhterem heyetiniz her türlü eziyetlere katlanarak burada, Erzurum’da toplandı. Hassas ve necip bir ruh ve pek sağlam bir iman ile vatan ve milletimizin kurtuluşuna ait esaslı kararlar aldı. Bilhassa bütün cihana karşı milletimizin mevcudiyetini ve birliğini gösterdi. Tarih bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.”
Atatürk`ün öncülüğünde, Doğu Anadolu’daki illeri temsilen 54 delegenin katılımıyla gerçekleşen Erzurum Kongresi`nde alınan kararlar Sivas Kongresinde de aynen tekrar edildi. Kurtuluş savaşını gerçekleştirdiğimiz ve Cumhuriyetimizi kurduğumuz bu gelişmeleri ve bu tarihi hadiselerin kahramanları başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm fedakar insanlarımızı, şehit ve gazilerimizi, minnet ve şükranla yad ediyor, hepsinin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum."
Atatürk`ün Erzurum`a gelişinin 94. Yıldönümü, İstanbulkapı, Havuzbaşı ve Şehitliklerde düzenlenen törenler ve yapılan ziyaretlerle kutlandı.

 
Erzurum Adliyesi’nde bir ilk
 
Aziziye’de milli coşku
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Millete hizmet bizim için onurdur’
Altıparmak, "hangi kademede, hangi görevle olursak olalım bu millet, aziz ...
Dünya bu dramı görmüyor..!
Eğilmez, Doğu Türkistan’da 1 milyon 828 bin 418 kilometrekare yayılmış ...
Müftülük muhtarları ağırladı
Pazaryolu İlçe Müftülüğü’nce düzenlenen toplantıda muhtarlar kahvaltıda bir araya geldi.
 
‘Sizlerle beraberim’
Vali Altıparmak bir işçinin, yöneticilerin halkın yanına gelmediği’ serzenişi ...
Emniyet’te terfi heyecanı
Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü’nde rütbe terfi töreni düzenlendi.
Uzunkavak Köyü camisi törenle ibadete açıldı
Tortum Müftüsü Büyük, Uzunkavak köyünün Tortumun en büyük köyü olduğunu ...
 
‘Ben sizi göreyim, siz beni görün’
Tekman'da incelemelerde bulunan Vali Altıparmak: “Bizatihi sorunları yerinde ...
İftarın maliyeti 35 TL
Erzurum’da bu yıl Ramazan ayında dört kişilik iftar sofrasının maliyeti ...
SGK Erzurum verileri açıklandı
78 bin 195 kişilik nüfusu olan Erzurum’da 754 bin 714 kişinin sosyal güvenlik ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva