ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2023 Cumartesi - 06:58

'Türkiye’nin dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü'

Bu yıl 15’incisi düzenlenen IICEC Konferansı 'Dünyada Değişen Enerji Jeopolitiği, İklim Krizi' teması ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımı ile gerçekleşti.

 Türkiye’nin dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye’nin 2022 yılında enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü. Ulusal enerji planı ile hedefimiz, önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek. Öte yandan, Türkiye enerji verimliliği kapsamında 2024-2030 yılı içerisinde 100 milyon ton karbon emisyon salınımını azaltmış olacak” dedi.
Bu yıl 15’incisi düzenlenen IICEC Konferansı 'Dünyada Değişen Enerji Jeopolitiği, İklim Krizi' teması ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda enerji verimliliği konusunda önemli açıklamalarda bulunan Bayraktar, “Son 21 yılda Türkiye’nin enerji yoğunluğumuzda yüzde 30’luk bir azaltma sağladığımız halde Türkiye’nin enerji talebi iki kat arttı. Önümüzdeki 20 yılda 1 kat daha artmasını bekliyoruz. 2022 yılında, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü. Ulusal enerji planı ile hedefimiz, önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek” dedi.
“2022 yılında, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü”
Dünyanın sürdürülebilir enerji dönüşümü için yıllık 6 trilyon dolara ihtiyaç olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye olarak şunu söylüyoruz. Başarılı enerji dönüşümü mutlaka daha akıllı politikayla olur. Türkiye olarak enerji politikalarımızı arz güvenliğinden ödün vermeden, küresel tedarik çeşitliğine katkı sunarak ve dışa bağımlılığımızı azaltarak 2050 net sıfır emisyonlu bir ekonomi doğrultusunda şekillendiriyoruz. Son 21 yılda Türkiye’nin enerji yoğunluğumuzda yüzde 30’luk bir azaltma sağladığımız halde Türkiye’nin enerji talebi iki kat arttı. Önümüzdeki 20 yılda 1 kat daha artmasını bekliyoruz. 2022 yılında, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü. Ulusal enerji planı ile hedefimiz, önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek. Biz enerji politikalarımızda bu dönüşümü başarmak için yenilebilir enerji potansiyelimizin tamamını devreye almayı düşünüyoruz. Elektrik özeline baktığımızda 2035 yılında talebin 515 telewatt saatler civarında olacağını öngörüyoruz. Bu yüksek talebi karşılarken, yenilebilir enerjinin payının toplam enerji üretimi içerisindeki payını yüzde 55 kurulu güçteki payını ise yüzde 65’e çıkartmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Önümüzdeki 7-8 yıllık süreçte 10 milyar dolarlık bir yatırımı elektrik iletim şebekesine yapacağız”
Enerji sektöründe yatırım yapmak isteyenlerin önünde bir kapasite sorunu olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, “Yenilebilir enerji alanında 10 bin megavat lisanslı ürün tahsis edilmiş durumda. Yaklaşık 26 bin megavat sanayicilerimizin elinde kendi öz tüketimlerini karşılamak üzere yatırımlarını yapacak izinleri var. 5 bin 400 megavat yaka kapasitesi var. 33 bin megavatlıkta depolamalı yenilebilir var. Bunları Topladığımızda 76 bin megavatlık bir kapasite tahsis edilmiş durumda. Sürdürülebilir bir enerji dönüşümünün olmazsa olması elektrik şebekesinin güçlenmesi. Önümüzdeki 7-8 yıllık süreçte 10 milyar dolarlık bir yatırımı elektrik iletim şebekesine yapacağız” diye konuştu.
"Türkiye enerji verimliliği kapsamında 100 milyon ton karbon emisyon salınımını azaltmış olacaK"
2022 yılında Gabar dağında keşfinin ardından petrol üretimi yapmaya başladıklarını ifade eden Bakan Bayraktar, “Bugün itibariyle 30 bin varil üretim yapıyoruz. 2024 yılında ise bunu 100 bin varile yükselteceğiz. Türkiye kendi sahasında 200 bin varil petrol üreten ülke haline gelecek. Ülkemizde ki ihtiyaca günlük 1 milyon varil bunun içinden elimizden geleni yapacağız. Ayrıca 2024 - 2030 enerji verimliliği planı kapsamında Türkiye 100 milyon ton karbon emisyon salınımını azaltmış olacak. Enerji güvenilir transit ülke olma yanında kendi çıkarlarımız konusunda çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki yıl emisyon ticaretini EPİAŞ bünyesinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Ersoy Turizm ve Kültür stratejisini paylaştı
 
Trendyol 1. Ligde zorlu hafta
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek: ‘OVP’ye güven var’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Makro finansal istikrar pekişiyor. ...
Erzurum’da her bin kişiye 89 otomobil düşüyor
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR- Erzurum’da her bin kişiye düşen trafiğe ...
Erzurum devirde bölgede 3, ülkede 42’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’un Kasım ayı kaydında motorlu ...
 
Tasarımda Van – Erzurum rekabeti
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu ...
Erzurum 11 ayda 16 faydalı model çıkardı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın 11 ayında 16 faydalı ...
TCMB Politika faizini yüzde 42,5’e yükseltti
Merkez Bankası 2023 yılının son faiz kararını açıkladı. Para Politikası ...
 
Çiftçi Kayıt Sistemi’nde son gün 2 Ocak
Tarım ve Orman Bakanlığınca, tarımsal faaliyetlerin ülke genelinde kayıt ...
Tarımsal girdi fiyat endeksi açıklandı
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 40,11, aylık yüzde 2,06 arttı.
Stratejik yatırımlara uzun vadeli kredi
 Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı için başvurular başladı. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva