ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Mart 2013 Perşembe - 14:03

'Erkeklik İstisnai Bir Durumdur'

Bu yıl 5.si düzenlenen “Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” fotoğraf sergisi 31 şehirde, 47 farklı mekanda izleyicileri ile buluşacak. Serginin yarın Erzurum'da Yakutiye Kent Meydanı’nda saat: 14.00 de açılacağı bildirildi

 Erkeklik İstisnai Bir Durumdur

ERZURUM (İHA) - Bu yıl 5.si düzenlenen “Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” fotoğraf sergisi 31 şehirde, 47 farklı mekanda izleyicileri ile buluşacak. Serginin yarın Erzurum'da Yakutiye Kent Meydanı’nda saat: 14.00 de açılacağı bildirildi
Toplumsal cinsiyet rollerine ve ataerkil toplumsal cinsiyet rolleri altında ezilen kadınlara dikkat çekmek amacı ile düzenlenen Erkeklik İstisnai Bir Durumdur sergisi, ilk kez 8 Mart 2009 tarihinde Toplum Gönüllüsü Gençler tarafından hayata geçirilmişti, geçen 4 yıl içinde, Türkiye’nin 42 farklı şehrinde 210 noktada on binlerce insana ulaştı. Bu sene sergi Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türk Tıp Öğrencileri Uluslar arası Komitesi (TURKMSIC) ve Genç Akran Ağı (Y-PEER) ortaklığıyla sürdürülüyor.
Sergi, www.erkeklikistisnaibirdurumdur.com sitesinde de online olarak gezilebilecek, 8 Mart 2013 tarihinde fiziksel sergilerle birlikte tüm dünyaya ulaşacak.
Sergi, Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların toplumdaki yerine farklı bir noktadan bakıyor. Din, etnik özellikler, yerel kültürel unsurlar, ekonomi, siyaset gibi birçok bileşen tarafından etkilenen toplumsal cinsiyet rolleri kadınların ve erkeklerin nasıl yaşayacaklarına karar veriyor. Ortak dünya kültürü tarafından oluşturulan bu roller, kendi ‘doğal’ gelişimi sonucunda-sürecinde kadınları sosyal hayattan ve sokaktan soyutluyor, erkeği egemen ve güç sahibi hale getiriyor. EİBD Gönüllüsü Gençler bu eşitsizliğe Erkeklik İstisnai Bir Durumdur Fotoğraf Sergisi ile dur, topluma da bu konuda düşün demek istiyor.
Serginin koordinatörü ve kuratörü Ali Karakaş, “Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” söylemini şöyle açıklıyor: “Gündelik hayatta aldığımız roller, yaptığımız işler, duruşumuz, sözlerimiz yüzyıllar sürecinde gelişen ve oluşan toplumsal cinsiyet rollerindendir. Bu roller çoğu zaman istesek de istemesek de nerde duracağımıza, ne giyeceğimize, ne zaman susup ne zaman konuşacağımıza, olaylara nasıl reaksiyon vereceğimize karar verirler. Genellikle bu kararlardan -ki bunlara sosyal yaptırım da diyebiliriz- mutlu olmayız, eğer sorguluyorsak. Çünkü her insanın doğası ve mizacı farklıdır. Hangi kural ve kaide tüm insan cinsinin davranışlarını, hislerini kapsayabilir ki.
Bu tespitle biz gençler, birkaç yıldır toplumsal cinsiyet çalışmaları yapıyoruz. Amacımız özellikle ve öncelikle bahsettiğimiz toplumsal cinsiyet rollerinden en çok etkilenen ve dezavantajlı konuma gelen kadınların da var olduğunu, haklarının olduğunu dile getirmek. Bu roller sadece kadınları değil, erkekleri de eziyor. Erkeklerin mecbur kaldıkları maço, erkeksi yaşam şekli onların istemeden de olsa sert, otoriter, şiddet yanlısı olmalarına neden oluyor.
Erkeklik İstisnai Bir Durumdur söylemi ilk bakışta çok iddialı ve tahrik edici. Ancak bu tanım bir gerçeklik üzerine kurulu. Ortalama gündelik hayatında arkadaşlarıyla siyaset konuşan, sadece eve ekmek getiren bir erkeğin eşi rahatsızlandığında çamaşır asarken projeyi başlatan gence ilham olmasının hikayesi. Toplumsal erkek rollerinin dışına sadece istisnai durumlarda çıkan, yeri geldiğinde ağlayan, yeri geldiğinde yemek yapan, yeri geldiğinde temizlik yapan ama bunların kadınlara ait işler olduğunu söyleyen erkeklerin hikayesi. Peki bu işleri yaparak hayatı paylaşmaya hep istisnai durumlar mı gerekliydi! Aslında erkekler istisnai durumlarda erkekliklerinden vazgeçiyorlardı ve her zaman yapılmayan işleri, her zaman diyemedikleri sözleri diyebiliyorlardı. O zaman erkeklik de istisnai bir durumdur..”
Serginin yarın Erzurum'da Yakutiye Kent Meydanı’nda saat: 14.00 de açılacağı bildirildi.
 

 
115 köy yolu kapalı
 
Uyuşturucu çetesine darbe
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1001 Hatim’de Dadaş-Gakkoş buluşması
Erzurum’a özgün 1001 Hatim geleneği Türkiye’de ilgi ve dikkat odağı olmayı ...
Bu yarışmanın kaybedeni yok
Gümüşhane’de yapılan kulüpler arası halk oyunları il birinciliği müsabakalarında ...
Aiupov , ‘Rus Bahar Bayramı’nı anlatacak
‘Rus Bahar Bayramı’ Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve ...
 
Fotoğraflarla Erzurum’un tarih serüveni
“Geçmişten günümüze fotoğraflarla Erzurum” adlı fotoğraf sergisi görücüye çıktı.
Oltu’da hasret giderdiler
İstanbul Oltulular Derneği yönetim kurulu üyelerinden Nabi Önal, Olgun ...
Tortum’a kültür yatırımı
Erzurum’un Tortum ilçesinde 'Diyanet Yayınları satış yeri törenle hizmete ...
 
‘Ozanların sesi, bizim sesimiz’
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, yaşadıkları toplumun sözcüleri ...
Aşkale’de milli coşku
Aşkale ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümü milli coşku içinde kutlandı.
Erzurum tanıtımında yeni yaklaşım
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Kiosk diğer adıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva