ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
14 yılda Türkiye'den dikkat çeken atak
14 yılda Türkiye'den dikkat çeken atak
Bayraktar: ‘Avrupa’ya örnek olacak tesislere sahibiz’
Bayraktar: ‘Avrupa’ya örnek olacak tesislere sahibiz’
HMB iddiaları yalanladı
HMB iddiaları yalanladı
Şimşek: ‘Enflasyonu düşürmek temel hedef’
Şimşek: ‘Enflasyonu düşürmek temel hedef’
Tunç: ‘Temel kanunlarımızın tamamını yeniledik’
Tunç: ‘Temel kanunlarımızın tamamını yeniledik’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
16 Şubat 2010 Salı - 05:08

"Arapların Gözüyle Türkler" Sempozyumu

ERZURUM (İHA) - Avrasya ve Arap Yazarlar Birliği'nin işbirliği ile Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve iki gün süren "Arapların Gözüyle Türkler" konulu sempozyum sona erdi.

 Arapların Gözüyle Türkler  Sempozyumu

Sempozyuma Vali Nuri Okutan'ın yanı sıra, Suriye'nin Lazkiye Valisi Halil Meşhediye, Hama Valisi Ahmet Şahade Halil, Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Dr. Nida Kabalan, Sudan Ankara Büyükelçisi Omar Haide Abu Zaid, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Deliömeroğlu ile Arap Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Hüseyin Cuma'nın katıldı. Beş oturum halinde yapılan sempozyumun sonunda, katılımcılar adına Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Deliömeroğlu ile Arap Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Hüseyin Cuma'nın hazırladığı sonuç bildirgesi okundu.
SONUÇ BİLDİRGESİ
Bildirgede; "Türkiye'den Avrasya Yazarlar Birliği ve Suriye'den Arap Yazarlar Birliği toplantısının ilki Suriye'nin Lazkiye şehrinde 12-13 Kasım 2009 tarihinde 'Türklerin Gözüyle Araplar' ve ikincisi Türkiye'de Şanlıurfa Valiliğinin organizasyonu ile 13-14 Şubat 2010 tarihlerinde 'Arapların Gözüyle Türkler' başlıkları ile seri uluslararası sempozyumlarda bir araya gelmişlerdir. Tarihi ve kültürel bağlarla bağlı olan dost, kardeş ve komşu iki ülke Türkiye ve Suriye toplumlarında birbirleri hakkında tutumve davranışları bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarmak, varsa toplumların birbirlerine karşı yanlış ve olumsuz algılamalarını tespit etmek ve daha sonra bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla düzenlenen toplantılar başarıyla gerçekleştirilmiştir. Suriye Cumhurbaşkanı Başkanı Beşar Esad'ın Lazkiye toplantısına gönderdiği tebrik mesajında 'Osmanlı'nın Suriye topraklarında işgalci olmadığını' ifade eden sözleri katılımcılar ve Türkiye kamuoyunda büyük memnuniyet uyandırmış, Türkiye Başbakanı Recep TayyipErdoğan başta olmak üzere Türk devlet adamlarının, uluslararası sorunlarda Suriye'nin yanında yer alması ile Gazze başta olmak üzere Filistin meselesinde takındıkları tutum ve davranışların tüm Arap kamuoyunda takdir duygular ile izlendiği her vesileyle gündeme gelmiştir. 'Türklerin Gözüyle Araplar Sempozyumunda' Türkiye'den 10 yazar, bilim adamı ve araştırmacı Türkiye'de edebiyat, sinema, halk kültürü, basın, tarih gibi alanlarda 'Arap imajı ve algılaması' hakkında tebliğler sunmuştur. 'Arapların GözüyleTürkler Sempozyumunda' ise Suriye başta olmak üzere Lübnan, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin'den gelen 28 yazar, bilim adamı ve araştırmacı Arap ülkelerindeki edebiyat, sinema, halk kültürü, tarih ve diğer alanlardaki 'Türk imajı ve algısı' hakkında tebliğler sunmuşlardır. Tebliğcilerin yanı sıra Lazkiye toplantısında Laskiye Valisi Halil Maşadi, Lazkiye Belediye Başkanı Sıktı Matarci ve Türkiye'den Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan katılmışlardır. Şanlıurfa Valiliğinin ev sahipliğinde
gerçekleştirilen toplantıya Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Sayın Nidal Kablan, Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Ömer Haydar Abuzeyid, Hama Valisi Ahmet Şehadi Halil, Hama Belediye Başkanı Nidal Bekhur, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Şanlıurfa Milletvekilleri ve Türkiye-Suriye Parlamentolar arası Eski Dostluk Grubu Üyesi Mehmet Yalçınkaya katılmışlardır.
Şanlıurfa toplantısı katılımcıları Harran Üniversitesinde başlatılan Arapça kursunun açılışına iştirak etmişler, açılış dersini Arap Yazarlar Birliği Başkanı Sayın Hüseyin Cuma vermiştir. Her iki sempozyumda sunulan tebliğlerde tarihi ve kültürel ilişkileri asırlara dayanan Türkiye ve Suriye başta olmak üzere Arap halklarının birbirlerine bakışlarının gayet dostane ve kardeşçe olduğu bir kez daha görülmüştür. Her iki ülkede birbirleri hakkındaki olumsuz sayılabilecek bazı kanaatlerin ise toplumların
genelinde değil bazı küçük grupların indi ve dış kaynaklı olduğu anlaşılmıştır. Türkçe de Arapça kökenli kelimeler olduğu gibi Arapçada da Türkçeden geçmiş çok sayıda kelime ortaklıklarının bulunduğu sunulan tebliğlerde örnekleri ile ortaya konmuştur. Bu ortaklıkların yalnızca dilde değil, hat, tezhip gibi geleneksel sanatlarda, tiyatro, müzik, mizah gibi alanlarda ve hatta kız isteme adetlerinden düğün törenlerine, mutfak kültüründen adabı muaşeretin pek çok unsuruna kadar geniş bir yelpazede mevcut olduğuortaya konulmuştur. Eserlerini Arapça yazmış Türk şair ve yazarlar ile Türkçe eser veren Arap kökenli edebiyatçılar iki halkın ortak değerleri olarak kaydedilmiştir. Sinemada Arap ülkelerinde çekilmiş Türk filmleri ile Türkiye'de çekilmiş Arap sinema yapımları ve son yıllarda Arap televizyonlarında gösterilen Türk dizileri ve Türkiye'de yayınlanan Suriye yapımı film ve dizilerin halkların birbirlerine yakınlaşmalarında önemli rol oynadığı belirtilmiştir.
//ÜNLÜ ŞAİR İMRU’L KAYS’IN ANKARA’DAKİ MEZARI
Toplantılarda her iki yazarlar birliğinin; Arap şiirinin en büyük isimlerinden ve mezarı Ankara'da bulunan İmrul Kays ile ilgili Ankara'da toplantılar yapılması, mezarının restorasyonu ve mümkünse İmrul Kays adına bir abidenin dikilmesi konusundaki faaliyetlerin yoğunlaştırılmasına. İmrul Kays gibi Arap edebiyatının önemli isimlerinin Türkiye'de, Kaşgarlı Mahmut, Farabi, Fuzuli gibi önemli Türk edebiyat ve kültür adamlarının Arap ülkelerinde tanıtılması için toplantı ve yayın faaliyetlerinde bulunmaya. Çağdaş şair ve yazarların eserlerinin karşılıklı olarak tercüme edilerek yayınlanmasına. Görsel ve sahne sanatlarının karşılıklı olarak sergilenmesine, konserler verilmesine, ilk konserin 2010 Bahar Şenlikleri kapsamında 'Türk Gecesi' adıyla Nisan ayında Suriye'nin Hama Şehrinde yapılmasına. Halk kültürlerinin karşılıklı olarak tanıtılmasına. Türk ve Arap edebiyatlarının önemli eserlerinin karşılıklı olarak ülke kütüphanelerine alınması için ilgili makamlar nezrinde girişimlerde bulunulmasına. Karşılıklı olarak yazar ve sanatçı ziyaretlerinin
artırılmasına. Her iki sempozyum tebliğlerinin kitap halinde yayınlanmasına. Türk ve Arap ülkelerinde, tercüme edilen kitapların yazarları başta olmak üzere, yazarların imza günlerinin düzenlenmesine Türkiye ve Suriye başta olmak üzere Arap ülkelerindeki uluslararası edebi toplantılara karşılıklı olarak davetlerin yapılmasına. İki milleti birbirine yakınlaştırıcı müşterek TV dizileri ve belgeseller hazırlanması için çalışmalar yapılmasına. Araplar hakkında Türkçedeki olumsuz söz ve deyimlerin
tespit edilmesi, Türkler hakkındaki Arapçadaki olumsuz söz ve deyimlerin tespit edilmesi ve bunların düzeltilmesi için müşterek çalışmaların yapılmasına. İki milletin okul kitaplarında birbirlerine karşı olumsuz ifadelerin temizlenmesi için ortak komisyonlar kurulmasına, karar verilmiştir. Toplantı katılımcıları Lazkiye toplantısı ev sahibi Zuhey Cabbur ve Şanlıurfa Toplantısı ev sahibi Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan başta olmak üzere organizasyonlara emeği geçenlere teşekkürü şerefli bir borç bilir" denildi.
//KATILIMCILARA PLAKET
Sonuç bildirgesinin ardından sempozyuma emek veren katılımcılara plaket verildi. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan da, Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Dr. Nidal Kabalan ile Arap Yazarlar Birliği Başkanı Hüseyin Cuma'ya plaket verdi.
Bu arada Güzel Sanatlar Galerisinde Hat ve Resim sergisinin açılışını Vali Nuri Okutan ile Arap Yazarlar Birliği Başkanı Hüseyin Cuma yaptı. Sempozyuma katılan akademisyenler sergiyi gezerek, resim ve hatları incelediler.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mucit48 5 Mart 2010 Cuma 09:42

arapların gözü ile Türkler Yolunacak KAZ. Çin ile yapılan savaşta İSBATLADILAR Hainliklerini lakin Anlayacak kapasitede bilim adamı çıkmadığı için hala soyuluyoruz hınzır gerçek KAFİRLERE... Çin ordusundan demirkılıç ,teneke kalkan ve ipek paçavralaruından başkabirşey ÇALMAK İçin bulamayan arap. TÜRK ŞEHİRLERİNİN zenginliğini bildiği için Türk ordusundan habersiz .saldırıyageçerek Müslüman Türk şehirlerini yağmalıyorlar. Halkınıda katlediyorlar. Bu hırsız soyguncular... www.depremerkenuyari.com

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin Havacılık Efsanesi: “Nuri Demirağ”
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin birçok kurum ve kuruluşun yapımında bulunan ...
Kutsallarımız
“Kutsal” kavramı beraberinde“değer” kavramını da getiriyor. Çünkü kutsalın ...
Toplumsal Uyum Ve Farklılıklarımız
Her insan çevresi, yetişme şekli, mizacı ve düşünceleriyle yekdiğerinden ...
 
Türkiye’nin Erozyon Dedesi: “Hayrettin Karaca”
90’lı yılların başında kurulan, TEMA Vakfı olarak kamuoyunda bilenen “Türkiye ...
Gemalmaz Çarşısından Erzurum'u Temaşa
Çarşının en canlı ve muhabbetli dükkânı dün olduğu gibi bugün de Yakutiye ...
Yaşlılık ve yaşlılara karşı tutum
Zamanın nasıl da hızlı geçtiğini fark ederiz günün birinde.
 
Cumhuriyet Caddesi'nin Hikayesi
Bir zamanların en gözde mekânlarının olduğu Mahallebaşı, Gölbaşı, Nazik ...
“İsmet İnönü’nün Hatıraları” Üstüne..
Bulgar General: Yüzbaşı Efendi, bir gün vatanınız sizinle iftihar edecektir. ...
Dayatılan Yaşam Ve Özenti
Öyle zannediyorum ki, insanlık şimdiki kadar, bu denli her şeye sahip ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva