ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>BÖLGEDEN
25 Eylül 2013 Çarşamba - 00:30

'Ahilik milli terbiyemiz'

Ahilik Haftası Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı. Erzurum’da yılın ahisi seçildi, Malatya’da ise valilik ve MESOB’ta Ahilik Haftası etkinlikleri yapıldı.

 Ahilik milli terbiyemiz

‘Ahilik Haftası Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı. Erzurum’da yılın ahisi seçildi, Malatya’da ise valilik ve MESOB’ta Ahilik Haftası etkinlikleri yapıldı.

VALİ TEKİNARSLAN’DAN AHİLİK HAFTASI ZİYARETİ
Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Ahilik Haftası münasebetiyle Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret etti.  Belediye Başkanı Hasan Arslan ile birlikte Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret eden Vali Tekinarslan’ı Başkan Hayati Aydemir, yönetim kurulu üyeleri ve esnaflar karşıladı. Başkan Aydemir’den esnafların sorunları hakkında bilgi alan Vali Tekinarslan, “Ahilik; eğitim ve otokontrol sistemidir. İnsanların mesleki ve ahlaki olarak yetiştiğinin tescillendiği bir kavramdır. Bu kavramın hakkını vermek lazım. Sorunlarımız elbette olacaktır. Ancak bu sorunlar konusunda biraz sorumluluk almamız lazım. Yani sadece çözümü bazı makamlardan beklemek, sorunu çözmez. Herkesin toplumu ilgilendiren ortak konularda sorumluluğu var. İnşallah elbirliğiyle sorunları çözeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ağrı’da kahvehanelerin caddelerin ortasına kadar masa atması, kaldırımların işgal edilmesi ve tabela kirliliğine değinen Vali Tekinarslan, “Bu konularda sadece belediyeden ya da diğer ilgili kuruluşlardan çözüm beklemek doğru olmaz. Esnaflarımızın da bu konuda duyarlı ve sorunların çözümüne katkı sunması lazım. Birinin istediğine karşı çıkıyor. Bu konuda görüş birliği önemli. Aslında tabelası, boyası, vitrini, temizliği ile örnek bir cadde oluşturulabilir. Böyle bir şey yaparsak bunu genele yayabilir ve daha temiz, düzenli bir çarşıya sahip olabiliriz” diye konuştu.
Bu konuda yürütülecek her türlü çalışmaya destek vereceklerini belirten Belediye Başkanı Hasan Arslan ise, “Vatandaşlarımızdan bize destek olmalarını ve düzenin oluşması için atacağımız adımlarda anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Ağrı insanı her konuda duyarlı ve örnek davranışlar sergiliyor. İnşallah bu konuda da birlikte güzel bir şeyler yapabiliriz” şeklinde konuştu.
Yaklaşık bir saat süren ziyarette esnafların sorunları tartışılırken, ziyaret sonrasında günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.

VALİ AZİZOĞLU: ’’AHİLİK BİR ESNAF DAYANIŞMASIDIR’’
Yurt genelinde olduğu gibi Ardahan'da da ahilik haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, ’’Ahilik bir esnaf dayanışmasıdır’’ dedi.
Ahilik haftası nedeniyle Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu’nu ziyaret eden Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları temsilcileri, kendilerine verilen destekten dolayı Vali Azizoğlu’na teşekkür ettiler.
Vali Azizoğlu, Ahiliğin bir esnaf dayanışması olduğunu dile getirerek, ’’Toplumdaki sanat erbabının, zanaat erbabının mesleğini, meslek icabı olan en iyi şekilde yerine getirmesinin yanında iyi insan olmasını gerektiren bir sosyoekonomik düzendir’’?dedi.
Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yaşar Daşdemir, ziyarette yaptığı konuşmada, ’’Anadolu’da ticaret hayatını belirleyen ve Anadolu insanının sosyal yaşamında büyük etkileri olan Ahilik biz esnaf ve sanatkarların prensiplerini de belirlemiştir. Ahilik kuralları çerçevesinde ticari hayatlarına devam eden esnaf ve sanatkârlarımız doğru, dürüst, ahlaklı ve insana sevgi çerçevesinde yaklaşma ilkesi ile bugünün ahileri olarak halkımıza hizmet etmeye devam etmektedir’’ diye konuştu.

IĞDIR’DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
 Iğdır’da, düzenlenen programla ‘Ahilik Haftası’ kutlandı.Kültür Sarayı’nda düzenlenen programa Iğdır Valisi Ahmet Pek, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Artantaş’ın açılış konuşmasının ardından ilköğretim okulları arasında düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere Vali Ahmet Pek, İl Emniyet Müdürü İbrahim Karadağ ve İl Jandarma Komutanı Erdem Yılmaz tarafından ödülleri verildi.
Program, halk oyunları ekimlerinin gösterilerinin ardından yemek ikramıyla son buldu.

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI SÜRÜYOR
Ahilik Haftası nedeniyle Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Necmettin Ünal, Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhammer Avcı, Şöforler Odası Başkanı Bedir Limon, Erzincan Otel ve Kahveciler Odası Başkanı Ali Babacan, Erzincan Ticaret ve Sanayi İl Müdür Yardımcısı Şemistan Erdoğan Belediye Başkanı Yüksel Cakır’ı makamın da ziyaret ettiler.
Belediye Başkan Yardımcısı Osman Terzioğlu ve Başkan Danışmanı Seyfullah Kaban’ın da hazır bulduğu ziyaret te konuklarla Ahilik Geleneği konuşuldu. Çok yoğun gündemi olmasına rağmen Kendilerini zaman ayırdığı için Başkan Çakır’a teşekkür eden Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları birliği Başkanı Necmettin Ünal, Ahilik kültürünün önemine değinerek Ahilik kültürüne desteklerinden dolayı Başkan Çakır’a teşekkür etti.
Başkan Çakır’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Esnafımızın günlük yaşantımıza ve toplumsal hayatımıza büyük katkı sağladığını hepimiz biliyoruz. Bu programların bir hafta boyunca çeşitlendirilerek yapılması esnafımız adına yeni hedeflerin bedirlendirilmesine ve bu haftada belirlenen hedeflerin de yıl boyunca gerçekleştirilmesi adına bütün kamu kurum ve kuruluşlarına düşecek olan görevleri yerine getirilmeleri suretiyle hayat getirileceğini düşünüyorum. Biz özellikle Erzincan’da esnafımızla çalışma ihtiyacı hissetsek odamız ve müdürlüğümüzü yanı başımızda buluyoruz. Bu anlamda bize vermiş olduğunuz katkıdan dolayı şahsınızda tüm esnafımıza teşekkür ediyor, Bu anlamlı haftanızı kutluyorum" dedi.

KARS’TA AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Kars’ta Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında tören düzenlendi.
Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Sağanak yağmur dolayısıyla kürsü düzeninin değiştirildiği, bazı programların iptal edildiği törende konuşan Ticaret İl Müdürü Turgut Özer, ahiliğin kelime anlamının kardeşlik olduğunu söyledi.
Özer; “Doğrusu üretim aşamasından nihai tüketiciye varıncaya kadar herkesin ahilik geleneklerine ve ahlak kurallarına riayet etmesiyle toplumsal refah düzeyini yakalayacağımıza inanıyorum” dedi.
Daha sonra Vali Yardımcısı Kudret Kurnaz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adem Burulday ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ötegen ilin ahisi seçilenlerin beline şedlerini bağladı.
Ticaret İl Müdürü Turgut Özer ve KARSESOB Başkanı Adem Burulday, Hükümet Konağı içinde kurulan Kızılay standında kan bağışında bulundu. Hafta dolayısıyla Sanayi Sitesi’nde bulunan esnaflar ziyaret edildi.

 “AHİLİK KURALLARINI GELECEĞE TAŞIMALIYIZ”
Ahilik Haftası nedeniyle Vali Vasip Şahin ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a ziyarette bulunuldu.
Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ve Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Vali Vasip Şahin’i ziyaret etti. Vali Şahin’e çiçek buketi hediye edildi.
Ziyarette konuşan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Sayın Valimize Ahilik Haftasının açılış törenine katılmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Hoşgörünü, kardeşliğin, dürüstlüğün simgesi olan bir haftayı kutluyoruz. Ahiliğin bur hafta değil, yılın her günü yaşanması gerekiyor. Ahilik Kültürü bizim esnaf ve sanatkarımızın kültüründe ve geleneğinde var. Ahilik Bayramı’nın ülkemizde ve dünyada kardeşliği ve barışa vesile olmasını temenni ediyorum. Bizi yalnız bırakmayan sayın valimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
VALİ ŞAHİN’İN AÇIKLAMASI

Vali Vazsip Şahin ise, “Ahilik Haftasının başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza, milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum, kutluyorum. Esnaf, bizim bütün katmanlar arasındaki köprümüz. Her türlü kültür ve geleneklerimizin devamını onlar üzerinde toplum olarak ayakta tutuyoruz. Bu geçişi onlar sağlıyorlar. Bu anlamı ile hem önemli bir müessesi ve hem de bir tersiye ve kültür ocağı, bir okul konumunda. Bende esnafla beraber olduğum her anı çok mutlu olarak geçiriyorum. Çok mutlu oluyorum esnafla birlikte olduğumda. Malatya’da özellikle esnaf kültürü ve Ahilik Kültürü halen ayakta, halen dimdik. Bunu koruyan ve sağlayan tüm esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyorum. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizle, Ticaret ve Sanayi Odamızla, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifimizle ve Ticaret Borsamızla bu konuda gerçekten çok duyarlı bir yönetim sergiliyorlar. Onlar da bu kültürün yaşaması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması hususunda hem bilinçliler ve hem de bu bilincin toplumun tüm katmanlarına yayma hususunda çok gayretliler. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum. Ahilik Haftası’nı kutluyor, tüm esnaflarımıza mutluluklar diliyorum” şeklinde konuştu.
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey ve ESKKK Başkanı Ali Evren, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı da Ahilik haftası nedeniyle ziyaret etti.
Ziyarette konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Ahilik Haftası kutlamalarını, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Belediye ve Valilik birlikte organize ediyoruz. Bu haftanın esnafımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz. Ahilik kültürünün ileri kuşaklara taşınması için de kurumların ciddi şekilde üzerine düşen görevleri yerine getirdiği gibi bundan böyle de yerine getirmesini temenni ediyoruz. Çünkü Ahilik kültürü tarihin derinliklerinden gelen bir kültür. Bu kültürde İslami ahlakı, ticari ahlakı öne çıkaran bir yapılanma söz konusu. Zaten Allah Resulü de Müslüman’ı tarif ederken böyle ifade ediyor; elinden ve dilinden emin olunan kişidir. Ahilik kültüründe de eline diline ve beline sahip olmak kültürü vardır. Esnafımıza hayırlı kazançlar diliyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, “Öncelikle sanayici, ticaret erbabı ve esnafı temsil eden çok değerli başkanlarıma hoş geldiniz diyorum. Malatya’mızda gerçekten başkanlarımızın katkısıyla güzel bir dayanışma var. Esnafın sorunlarıyla ilgili olduğu kadar her alanda; Malatya’nın geleceğine yönelik, sorunlarına yönelik olarak da bu ekibin her zaman bir araya geldiği, çaba gösterdiğini biliyoruz.
Şehrimizde Ahilik Haftasını her yıl dolu dolu kutladığımız güzel programlara imza attılar değerli başkanlarımız. Bu haftaları çok önemsiyorum. Belki bugün batı medeniyetlerinde olmayan ve sadece şu son 100 yıl içerisinde kavuşmuş oldukları birtakım kuralların bizde yüzlerce yıl öncesinden var olduğunu biliyoruz. İşte Ahilik geleneğiyle; üretim yaparken üretimdeki kalitenin, ticaretteki ahlakın Ahilik kurallarıyla şekillendiği, belirlendiği ortaya çıktı. Ahilik değerlerini çok güzel buluyor ve günümüzde de yaşatılması gereken değerler olarak görüyorum. Hem tüketiciyi aldatmamak hem usta-çıraklık geleneği olsun; üretilen ürünlerdeki kaliteyi bir denetim altına alma konusu olsun gerçekten çok güzel gelenekler. Ahilik Haftası’nın mutlaka iyi anlatılması gerekir. Bu haftaya esnafımızın sahip çıkması ve haftanın her yıl kutlanması çok çok önemli. Bu vesileyle de bugüne kadar gerçekten Ticaret Odamız, Esnaf Odalarımız, Borsamız ve Esnaf Kefalet Kooperatifimiz; Malatya’mızda belki bu anlamda baktığımız zaman Türkiye’de ilk 3-4 içerisinde yer alan geniş kapsamlı etkinliklere imza atmayı başardılar. Bu açıdan bundan sonraki süreçte de inşallah bu güzel çalışmalar devam eder diyorum. Bütün esnaflarımızın Ahilik Haftasını tebrik ediyorum” ifadelerini kaydetti.
“TOPLUMUN NABZINI ESNAF TUTAR”
Malatya’da Ahilik Haftası için düzenlenen ikinci kutlama töreni Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda yapıldı.Törene; Vali Vasip Şahin, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı ve Cemal Akın, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Asım Künkül, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, esnaf odaları başkanları, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ile meslek liselerini öğrencileri katıldı.
MESOB’TAN AHİLİK HAFTASI KUTLAMASI

MESOB Başkanı Şevket Keskin, bu yılki Ahilik Haftası kutlamalarını dar kapsamlı olarak düzenlediklerini belirterek, “Düzenlemiş olduğumuz kutlamalara esnaf ve sanatkarlarımız ilgisiz kalıyor. Biz bu yıl programı dar kapsamlı düzenledik. Esnaf ve sanatkarlarımızın sıkıntı ve sorunlarını dile getirmesi hakkı olduğu gibi, esnaf bayramını da katılma mecburiyeti var. Ahiliğin, o güzel ahlak ve anlayışın Malatya’da hem esnafımızda kendisini göstermiştir. Programı dar kapsamlı yapmak bizi de derinden yaralamaktadır. Ancak esnaf ve sanatkarımızın bu tür etkinliklere katılmaması bizi çok üzdü. Ahilik bayramının, esnaf ve sanatkar camiası için kardeşliği, bolluğu, bereketi getirmesini temenni ederken, bugünler vesilesiyle ülkemizde ve coğrafyamızda barış ve kardeşliği diliyorum” dedi.
Etkinlikte konuşan Malatya Belediye başkanı Ahmet Çakır, “Ticaretin ve hayatın her noktasında ülkemizde var olan özellikle Malatya’mızda halen ahilik geleneğinin izlerini esnaflarımızda, şehrimizde çarşımızda görebiliyoruz. Bunu daha da ileriye taşımayı hepimizin görevi olarak görüyorum. Günümüz koşullarında her şeyin maddiyat olmadığını, her şeyin çıkar ilişkisi olmadığını kanıtlamamız lazım. Ahiliğin temelinde aldatmamak var. Hem kaliteli mal üretmek hem kaliteli mal üretirken tüketiciyi de aldatmamak bizim geleneğimizde olan güzel bir haslet. Ahiliğin ne anlama geldiğini hepimizin bilmesi gerekiyor. Dünyaya, insanlığa örnek olan bu güzel haslet ve geleneklerimizin iyi anlatılması ve iyi irdelenmesi gerekiyor” diye konuştu.
AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ise şöyle konuştu:
“Yaptığımız her çalışmada, her sosyal faaliyette, Malatya’da her gerilimli ortamda esnaf odası başkanımız ve oda başkanlarımız, sessiz yığınların temsilcisi olan arkadaşlarımız Valimizin yanında, belediye başkanımızın yanında, vekilimizin yanında, hep makulü arayan, hep kaynaşmayı ve uzlaşmayı sağlayan ve o ortamın yaratıcısı ve çimentosu olan bir kesim. Ahiliğinde zaten temel felsefesi bu değimli? Toplumda birliği, beraberliğin devam etmesi adına bu fonksiyonun üstlenmesidir. Bir taraftan esnaf arkadaşlarımızın arasındaki dayanışmayı oluştururken, aynı zamanda onların arasında bir gönül bağı oluşturmak, o gönül bağını toplumla birlikte oluşturmak, yöneticileri ile beraber oluşturmak. Tam da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifimiz ve oda başkanlarımızın tamamı bu Ahi Evran’ın çizgisinde ve onun kendilerine verdiği bayrağı, tamda bugün Malatya’mızda fevkalade icra ediyorlar. Bundan dolayı Malatyalılar adına, vekillerimiz adına, Türkiye’nin birlik ve beraberliğine yaptıkları katkılarından dolayı Malatya’daki esnaf ve sanatkarlar odamızı tebrik ediyorum, elinize sağlık. Allah kardeşliğimizi daim etsin.”
Vali Vasip Şahin de şunları söyledi:
“Esnafımız ağır başlı, gerçekten her konuda gayretli olduğu gibi destek olmazsı gereken yerlerde ise sonuna kadar destek veriyor. Son 1 yılda Malatya’da gördüğümüz kadarıyla esnafımızın hem resmi organizasyonlarda, hem sivil organizasyonlarda müthiş derecede desteği ve duası var. Ama tür katılımlarda biraz belki tevazünden dolayı ortalıkta görünmeme adına imhalı var, onu da hoş görmek lazım, onu da ağır başlılığa vermek lazım. Ben daha önceki konuşmamada da söylemişimdir, ben esnaf çocuğuyum, esnafların arasında yetiştim. Kaymakam adaylığı görevine başlamadan bir gün önce yine dükkandaydım. O gün dükkandan çıkıp, otobüse binip görev tebliğ edilen ile gittim. Sonuna kadar esnafın içindeydim. Orta direk olan esnaf aslında katmanlar arası köprüdür. Bir memuru vatandaş ile buluşturur, siyasetçiyi vatandaşla buluşturur ve bütün toplumun nabzı orada atar ve orada o nabız çok doğru bir şekilde okunur, çok doğru bir şekilde yorumlanır. Dolayısıyla belki bugün modern çağın getirmiş olduğu bir takım kaçınılmaz sonuçlar var, orta sınıf hızlı aradan çekiliyor. Belki bunun iyi tarafları var ama bana göre en kötü tarafı bu köprünün ortadan kalkıyor olması. Toplumun katmanlarının bir birine geçişgenliğini sağlayan köprü ileride bizim aslında mayamızı hep koruyacak, sağlayacak olan o köprü ileride başka bir formatta devam etsin diye temenni ediyoruz. Ama modern çağın getirmiş olduğu birtakım sonuçlarda orta kesimi hızlı aramızdan çekip alıyor.”
Yapılan konuşmaların ardından Malatya’da 16 yaşından beri lokantacılık yapan Cumali Sürücü’ye (73) Malatya’nın Yılı Ahisi Ödülü verildi. Törendeki protokol üyelerince ödülü verilen Cumali Sürücü’nün halen 3 oğlu ile birlikte lokantacılık mesleğini sürdürdüğü ve şimdiye kadar 30’un üzerinde çırak ve kalfa yetiştirdiği, bunlardan 10’a yakının kişinin ise kendi işyerini kurduğu belirtildi. Sürücü’nün meslek hayatı boyunca hiç kredi kullanmadığı ve hiç kimseye borcu bulunmadığı belirtildi.
Yılın Ahisi ödülünün ardından İnönü Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Tatar tarafından ‘Ahilik Kültürü’ konulu konferans verildi. Doç. Dr. Taner Tatar, “Birçok kurum ve teşkilat gibi ahilik de Türklerin hayat tecrübelerini ve mana zenginliklerini ifade eden -tarihe damgasını vurmuş, birçok düsturu ile de hala devam eden- bir Türk kurumudur. Ahilik, imanın maddede ve davranışta açığa çıkmasıdır. Bu imanın merkezinde ‘aşk’ vardır. Her ne kadar imanı sınıflandırmak zor ise de, aşk imanının ‘insan niçin iman eder’ sorusuna verilen cevaplardan sadece birisi olduğunu ifade edebiliriz. Bu soruya farklı cevaplar bulmak mümkündür. Zira insanlar korktukları için iman edebilmektedirler. Söz konusu korku Allah’a yönelik olabileceği gibi kişinin kendi geleceğine ilişkin de olabilir. Ya da kendisinden daha güçlü olarak gördüğü kişi veya kurumlara ilişkin korkulardan bir sığınma ve korunma amaçlı bir yöneliştir. Bunu ‘korku imanı’ olarak nitelendirebiliriz. Bir başkası menfaat imanıdır. Böyle bir iman sahibi kişi, dünyevî veya uhrevî beklentilerini gerçekleştirebilmek için çaba sarf eder. Bir diğeri aklî imandır. Kişi, Yaratıcı’nın varlığını ve birliğini aklıyla bulur ve ispat eder. Ahiliğin kurucusu olarak bilinen Ahi Evran Şeyh Nasîrüd-Din (1172-1261) tam bir ahlak abidesi ve iyi bir deri ustasıdır. Kendisi gibi topluma örnek insanların yetişmesi ve bunların helal kazanç kapısına sahip olabilmeleri için Ahilik ocağının temellerini atmıştır. Onun yaşadığı dönemde Anadolu hem bir kargaşalık içerisindedir hem de Müslüman olmayanlarla bir arada yaşanmaktadır. Ahi Evran gibi şahsiyetler bir taraftan bu kargaşalığı ‘Sevgi’ tohumları ekerek durdurmaya, topluma barışı ve huzuru getirmeye çalışmışlar, diğer taraftan da dürüstlükleri, yardımseverlikleri, yiğitlikleri ve hoşgörüleri ile çevresindekilere örnek olmuşlar, Müslümanların daha iyi bir mümin olmalarını da sağlamışlardır. Ama her şeyden önce gayrimüslimler onlara bakarak Müslümanlığı seçmişlerdir. Çünkü Müslümanlık Ahilerin şahsında gözlerini kamaştırmış, kendilerini karanlıktan kurtaracak bu sevgi dolu Ahlâk abidelerine sarılmışlardır. Bu dönemde kendi nefislerine galip gelen, Ahi Evran gibi, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bayram Velî, Hünkâr Hacı Bektaş Velî ve daha birçok önemli şahsiyet ve onların ülküdaşları, sevgi çiçeklerinin tohumlarını önce Anadolu'ya sonra Rumeli'ye serptiler. Rahmet yağmuru ile sulayıp, nur ile boyadılar. Ellerine tespihi, gönüllerine Rab'lerini alıp, at bindiler, kılıç kuşandılar, Hz. Ali aşkına pala çaldılar. Damarlarından toprağa salıverdikleri kan tohumlarından kadife tenli güllere al verdiler. Kalp verdiler, ser verdiler, gül derdiler. Ahi birlikleri, Selçuklu devletinde ve özellikle Osmanlı devletinin kuruluş dönemlerinden başlayarak tümüyle millî bir karakterle karşımıza çıkmaktadır. Ahlâk bir inanç ve düşünce sistemidir; üzerimizdeki elbise ve başımızdaki şapka gibi maddî bir varlığı yoktur. Belki de bu yüzdendir ki, bazı kimseler elle tutulur ve gözle görülür varlıklar ve cisimler dururken, böyle inançlara önem vermenin doğru olmadığını söylerler. Fakat unutmamalıyız ki, insanları bir arada tutan şeyler maddî menfaatler ve pazarlıklardan çok manevî bağlardır. Bu bakımdan ahlâk olmazsa, toplum hayatı denen şey de olmaz, yani insanlar bir arada yaşayamazlar. İnsanlar hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini bildikleri takdirde, başkalarının nasıl davranacağı hakkında da kuvvetli tahminlerde bulunabilir ve böylece güvenlik duygusu içinde yaşarlar. Böylelikle, ahlâka en uygun davranışlarda bulunan kişi toplumun en çok kıymet verdiği kişi olacak, kötü ahlâk örneği verenler ise toplumun sert tepkileriyle karşılaşacaklardır. İşte tarihimizde Ahilik teşkilatı güzel ahlâkın üzerine temellendirilmiş, manevî bağların teşekkülünde önemli rol oynamıştır” ifadelerini kullandı.
Konferans sonrasında MESOB Başkanı Keskin, Doç. Dr. Tatar’a teşekkür ederek, günün anısına hediye verdi.

VAN’DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
Ahilik Haftası, Van'da da düzenlenen törenle kutlandı. Van Valiliği Sanat Çadırı’nda düzenlenen program; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Van Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, Ahiliğin; Ahi Evran hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı olduğunu, aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın; sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olduğunu söyledi. Alpaslan, “Ahilik, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına gelmektedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Ahilere göre doğrulukla yapılmayan iş bereket getirmez, getirse de bu sürekli olmaz denilmiştir. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik düzendir” dedi.
Rekabet kurulu, patent enstitüsü, reklam kurulu, KOSGEB, ticaret ve sanayi odaları, işçi ve işveren sendikaları, kooperatifler, belediyeler, esnaf odaları gibi sosyal hizmet vermekte olan tüm kurumlar, Ahilik sisteminin günümüzde yansıyan kuruluşları olduğunu vurgulayan Alpaslan, “Ahilik düzeninde, iş ve meslek ahlâkını mecburi kılan kurallar geliştirilmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde hırs ve bencillikten uzakta durmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir pirden, üstattan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için herkese saygı, sevgi göstermek, Ahiliğin mutlaka uyulması gerekli görülen ahlak ve görgü kurallarını oluşturuyordu. Bunun yanında Ahiler üçü açık üçü kapalı diye nitelenen altı iyi ahlak ve insanlık kuralı benimsetirlerdi. Bunlardan kapalı olan üçü, ‘eline dikkat etmek, diline dikkat etmek ve beline dikkat etmek’ olurken; açık olan üçü ise, ‘eli açık, kapısı açık ve sofrası açık’ şeklindeydi” ifadelerini kullandı.
4 bin metrekare kapalı olmak üzere 7 bin metrekare alana sahip hizmet binasının 2013 yılı itibariyle bitirileceğini ifade eden Alpaslan, “Hem hizmet hem de eğitim vereceğimiz, toplantı salonlarıyla geçmişin ticari ahlakını ve çağa uygun esnaflarını yetiştireceğimiz teşkilatımızın gurur duyacağı hizmet binamızı bu yıl bitirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca hizmet binasının yanındaki Ahiler Camisi ve Kur’an kursu inşaatlarını da İl Müftülüğü’nün katkılarıyla önümüzdeki yıla yetiştirmenin çabası içerisindeyiz. Bu vesileyle tüm çalışanların, esnafların, tüccarların Ahilik Haftası’nı kutlar, hayırlı kazançlar temenni ederim” şeklinde konuştu.
Yılın Ahisi seçilen esnaf Cami Elban ve odaların ahilerine plaket sunulmasının ardından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü öğrencileri tarafından folklor gösterileri sunuldu. Çıraklık Eğitimi Merkezi öğrencileri tarafından sergilenen 'Şed Kuşanma Töreni'nin ardından protokol tarafından yapılan halk oyunları gösterisi izleyicilerden bol alkış aldı. Yılın Ahisi seçilen esnaf Cami Elban’a Van Valisi Aydın Nezih Doğan tarafından kaftan giydirilmesi ile devam eden program, pilav dağıtılmasıyla son buldu.

 
KÜNİB’ten Uluslararası Kongre
 
Aşkaleli işçinin hazin sonu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25 Eylül 2013 Çarşamba 02:56

son senelerde bu tür kutlamalar yoğunlaştı buda bizi mutlu ediyor.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA girişimcilik eğitimi sona erdi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) Teknik Destek Programı ...
Şifa hekimlerinden Tahir çıkarması
Ağrı'nın Eleşkirt ilçesine bağlı Tahir Belde Belediye Başkanı Cemal Seferoğulları, ...
70 bin TL bulamazsa kolu kesilecek
Yerine dikilen kolun yavaş yavaş işlevini kaybettiğini ve kas erimesinin ...
 
Bayburt bir puanla başladı
Yakutiyespor’la birlikte Bölgesel Amatör Lig (BAL) 1. Grupta mücadele ...
Erzurum’a örnek olsun…
Erzurum’un Spor Toto 3’üncü Lig 2’inci gurup ve BAL 1’inci gurupta bir ...
Ardahan’da telekulak operasyonu
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığındaki dinleme iddialarıyla ...
 
Ambulans şarampole uçtu: 3 yaralı
Ardahan’da ambulansın şarampole uçması sonucu meydana gelen trafik kazasında ...
Vakıflar bölgeye yoğunlaştı
Geçtiğimiz ay içerisinde Bayburt Valisi olarak atanan Vali Mükerrem Ünlüer, ...
Erzincan Yolu’nda kaza: 2 ölü
Erzincan’da otomobilin istinat duvarına çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında, 2 kişi öldü.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva