ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi

Zülküf Usanmaz

Yüzyılın En Vurucu Silahları..
17 Nisan 2011 Pazar

İnternet, cep telefonu, Triwitter, facebook, You tube, viedo,filikir veTv.kanalları.. Bu yüzyılın vurucu başlıca silahları..!
1993 yılına kadar dünyanın yarısı komünist bloktu. Bu blokun kısa sürede nasıl tek tek kendi yönetimleri yıkıldıysa, Arap ülkelerinin yönetimleri de aynı şekilde birer birer yıkılmaya başlamıştır.
İki âlemin bazı benzerlikleri var:
-Yönetimlerinin son kullanış tarihine gelmiş olmaları,
-Her alanda çağın gerisinde kalmış olmaları,
-Dünyada esen şiddetli demokrasi ve özgürlük rüzgârına daha fazla dayanamamış olmaları,
-Halklarının özellikle genç kuşaklarının yenilik ve çağdaşlık istemiş olmaları..
                     Arap ülkeleri, günümüzde bu yapıya sahipler.. Özellikle teknolojik sosyal medya ağlarını kullanan genç kuşak, birçok protesto gösterisini, kanlı baskın ve çatışmaları bir yanda kayıt altına alıyor, diğer yanda bunu hem saydığımız teknolojik vasıtalarla geniş halk kitlelerine ulaştırıyor, hem de tv. Ekranlarına haber olarak servis yapılmasını sağlıyor. Arap gençleri bu yolla Tunus,Mısır,Yemen, Libya, Bahreyn, Suriye,Kuzey Irak ve Kuzey Afrika yönetimlerini adeta salladılar ve Sokaklarda sınır tanımaz öfkenin kabarmasına yol açtılar.. .
Böylece bu iletişim mekanizması, artık yüzyılın en vurucu silahları oldu.
                                          BİR TESPİT
Elektronik ve Teknoloji politikası için “ Tech Bresidnt “ blogunu yazan Micah SİFRY diyor ki “ Ortadoğu olaylarının altındaki en büyük etken, günün teknolojik iletişim araçlarını kullanarak gücü ve kontrolü ele geçiren bir neslin varlığı..”
Sosyal medya ağları, özellikle Internet ve cep telefonu yoluyla Tunus’a ve Mısır’a ait sistemlerin kalbine kadar uzanabilmiştir. Libya’da, Cezayir’de, Bahreyn’de, İran’da, Ürdün’de Mağrip’te ve Yemen’de meydana gelen gösteri ve şiddet olaylarının yoğunlaşmasında bu sosyal ağlar büyük rol oynamıştır. Bu tehlikenin farkında olan Mısır eski Başkanı Mübarek ile Libya lideri Kaddafi sosyal ağların önüne geçmek istedilerse de başaramadılar.
                                              BAŞKA BİR TESPİT..
Ortadoğu ve Kuzey Afrika google hizmetleri koordinasyon sorumlusunun CBC Televizuonu. “60 dakika “ programına yaptığı açıklamada;
Facebook,Twitter, google ve You Tube olmadan bu işler olamazdı. Amerikan Başkanı Barack Obama ise, kendi yönetimine “ Orta doğuyu sallayan halk hareketlerinin” rolünü anlatmıştır.
Bu yeni teknik gelişmelerle ilgili Dış İşleri Bakanı Hillariy Clınton müsteşarı Rosse ile görüşürken “ sosyal ağlar, Tunus ve Mısır olaylarında önemli rol oynamıştır. Fakat bu halk hareketlerin tek sebebi bu teknolojik gelişmelerden kaynaklanmadığı hususunu da belirtmek isterim. Devrim sadece, facebook devrimi veya Twitter devrimi olarak değildir. Teknoloji , olayların kaynağına ulaşmada elde edilen surattır. Çünkü aylarca hatta yıllarca tabii kaynağına varamadığımız olaylar vardır ki teknolojik gelişmeler sayesinde bir anda ulaşabiliriz.” diye sözlerine ilave etmiştir.
                     ÇAĞIN EFSANESİ CHE GUEVERA DEĞİL, SOSYAL AĞLARDIR ARTIK..
O, 19.yüz yılın son yarısında idealist gençler için bir efsane olmuştu. Che Guevara, aslen Arjantinli fakir bir aile çocuğuydu. Önce Amerika’ya gitti, tıp tahsili yaptı. Gelir dağılımında adalet yoktu, birisi yerken, diğeri bakıyordu. Buna gittiği her rastlıyordu.
Bu adaletsizliğin mücadelesini yapmak istiyordu. Bu nedenle Fidel Castro ile tanıştı ve destek vermek için Küba’ya yerleşti. Fidel Castro ile birlikte yönetime baş kaldırdı. Gerilla savaşı verdi ve bir çatışma esnasında yaralı olarak yakalanarak öldürüldü. Guevara artık tam bir efsane olmuştu.
Günümüzde efsanevi halk hareketleri liderleri, Che Guevara’lar değil, bu yüzyılın efsanesi Ortadoğu hadiselerinde gördüğümüz gibi sosyal medya ağlardır.
Bu yüzden dünyamızda karizmatik kişiliklere ve bireysel girişimlere fazla ihtiyaç yok. Halk kitlelerini organize etmek ve seferber etmek için sosyal ağlar yeterli..
Herkesin bilmesi gereken bir şey daha var: Dünya, asla yerinde saymıyor, her gün ama her şeyiyle durmadan değişiyor..!
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva