ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi

Zülküf Usanmaz

Silahlanma Yarışı
20 Haziran 2011 Pazartesi

“Dünya Haberleri” sitesinden çevirdiğim aşağıdaki yazıda, nasıl çılgın ve güvensiz bir dünyada yaşadığımızı göz önüne seren açıklamalar yer almıştır.İnsan hayatı ve dünya barışı ekseninden nasıl saptığımızın da bir başka tespiti gibi..İlginç bulunacağını umuyorum.
                               “Stockholm Enstitüsü tarafından araştırılıp düzenlenen yıllık rapora göre dünyada en çok silah ithal eden ülke Hindistan..
Enstitü raporunda yapılan açıklamaya göre, uluslararası silah pazarında dolaşan silahlardan yararlanan ülkelerin başında Hindistan birinci kategoride yer alırken, onu takip eden Çin ve Güney Kore ikinci kategoride, Pakistan ise üçüncü kategoride yer alıyor.
                                            KENDİ ÜRETİMİ YETERSİZ..
Rapora göre Hindistan, kendi silahının ancak yüzde 9 ‘unu üretebiliyor, geriye kalan silahının tamamını ithal yoluyla elde ediyor. Öyle ki Sadece Rusya’dan silahlarının yüzde 82’sini temin ediyor. Enstitüsünün raporunda Hindistan, kendi savunması için bir yanda aşırı şekilde silah ithal ediyor, bir yandan da Çin ve Pakistan la işbirliği yaparak imal ettikleri silahları kendi stoklarına ilave ediyor.
Açıklamalar gösteriyor ki Güney Kore ve Çin her biri uluslararası kaynaklardan silahlarının yüzde 6’sını Pakistan ise yüzde 5’ını ithal ediyor.
                                                    DAĞILIM
Yine raporda açıklandığı gibi 2006 ve 2010 yılları arasında ortalama dünyada dolaşan silah hacmi üretilen silahların yüzde 24 olmuş. 2005 ve 2010 yılları arasında ise dünyanın en büyük silah dolaşımı , Asya ve Ukrayna bölgelerinde olmuş yüzde 43..Sonra Avrupa kıtasında yüzde 21, Ortadoğu’da yüzde 17,Amerika’da yüzde 12, Afrika’da ise yüzde 7 olmuş..!
                          ABD, BÜYÜK SİLAH PAZARLARINA SAHİP
Son 15 yıl içinde ise ABD’nin eyalet denilen büyük metropolleri , askeri teçhizatın donanım merkezleri olmuş, bütün dünyada üretilen silahların yüzde 30’unu bu merkezler yapabilecek güce ve donanıma sahip olmuşlar..
Yine bu dönemde Amerika, silahlarının yüzde 44’nü Asya’ya özellikle Ukrayna’ya, yüzde 28’ını Ortadoğu’ya, yüzde 19’unu ise Avrupa’ya ihraç ettiği biliniyor..Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerini ABD için sürekli ve çok kazançlı silah pazarı olarak sayabiliriz..Hele son yıllarda daha büyük boyutlarda silah ihracatları olmaktadır.”
                                    GENEL OLARAK
 Silah ticareti, dünyada kapitalist sistemin bir gereği gibi.. Bakın 2001 yılında dünyada silah ticareti hacmi 1.07 trilyon dolar iken, her yıl artmak suretiyle 2010 yılında 1.56 trilyon dolar olmuş..Sadece ABD’nin 2010 yılındaki silah ticareti,14 milyar dolardır. Bu satışın yüzde 22’si Asya’ya, yüzde 39’nünü ise Afrika ve Ortadoğu’ya yapmış bulunuyor.
Bugün Arap ülkelerinde özellikle Nato’dan destek alan Libya’daki muhalefet güçlerinin ellinde kullanılan mobil ağır silahlar insanı dehşete düşürüyor.
Diğer tarafta İngiltere, Fransa, Rusya, Çin gibi silah ihraç eden ülkeler, ağırlıklı olarak aynı noktalara yanı, Kuzey Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yaptıkları görülüyor...
                 EN ÖNDE VE EN SONDA OLAN ÜLKELER..
Dünyada en çok silah ithal eden 20 ülkenin başında 11.139 milyar dolar ile Hindistan gelirken, en az ithal yapan ülke ise 2.328 milyar dolar ile Polonya geliyor.
Diğer tarafta dünyada en çok silah ihraç eden 20 ülkenin başında ortalama yıllık 37.043 milyar dolar ile Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor ..Ardından Rusya 28.088 milyar dolar, Almanya 13.033 milyar dolar, Fransa 8.768 milyar dolar..20 devlet listesinde en az silah ihraç eden ülke ise, 398 milyon dolar ile Brezilya..
                                                     ÜLKEMİZ
Türkiye son beş yıl içindeki silah ithalatı 2.776 milyar dolar ile dünya ülkeleri arasında 14. Sıraya yerleşirken, silah ihracatında da yılda 239 milyon dolar ile 23.sırada yer alıyor.
Başka bir ifadeyle kişi başına silah harcaması İsrail’de 1625 dolar iken, Türkiye’ninki sadece 150 dolar civarındadır.
Silah edinmek eğer korunmak için, caydırmak için ve meşru müdafaa içinse iyi, başkasına zarar vermek içinse kötüdür, felakettir..Birey bazında da böyle, devletler bazında da ..!
.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva