ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Başbağlar Şehitleri dualarla anıldı
 Başbağlar Şehitleri dualarla anıldı
Başbağlar katliamının izleri müzede sergileniyor
Başbağlar katliamının izleri müzede sergileniyor
Türk Dünyası Dede Korkut anısına yarıştı
Türk Dünyası Dede Korkut anısına yarıştı
Kerbela şehitleri anıldı
Kerbela şehitleri anıldı
344 kilo metamfetamin ele geçirildi
344 kilo metamfetamin ele geçirildi

Zülküf Usanmaz

Savaşa Doymadınız mı?
26 Aralık 2009 Cumartesi

1980'de iki ülke birbiriyle savaştı. Irak ve İran kan revan içinde kaldı. Savaş dokuz yıl sürdü. Savaşın görünürde sebebi, iki ülke arasında 1975'de Cezayir'de yapılan sözleşmenin Irak tarafından sebepsiz yerde ret edilmesiydi. Anlaşma, iki ülke arasında ihtilaflı olan küçük bir adanın İran'a verilmesini ön gören bir anlaşmaydı. Saddam, sebepsiz olarak bu anlaşmayı reddetmiş ve bir kopyasını televizyonda yırtmıştı.

Zaten 5 gün sonra da Irak birlikleri İran'a saldırmıştı.Saddam'ın bu davranışı bütün teamüllere ve uluslar arası devlet hukukuna aykırıydı.. Biryandan da, İran'da önemli gelişmeler olmuştu: Şah dönemi tam bir bunalım içindeydi. Humeyni ülkesini devrim yapmaya hazırlamıştı. Öyle ki 20.yüzyılda 40 milyon insanı peşine takarak ve kefenine büründürerek sokaklarda ölüm karşısına dikebilmişti. Bu inanılmaz bir hadiseydi ama Humeyni bunu başarmıştı.

İhtilalin başarılmasından sonra önemli bir gelişme daha olmuştu; yeni devrim yönetimi, ABD'nin İran'daki büyükelçilik mensuplarına el koydu.217 kişiden ibaret büyükelçilik mensupları, İran aleyhine casusluk yaptıkları gerekçesiyle ülke dışına çıkmalarına ve ülkelerine dönmelerine müsaade etmedi. ABD gerek kendisi bizzat operasyonlar düzenleyerek ve her türlü çaba göstererek ve gerekse uluslar arası bütün yolları deneyerek yurttaşlarını İran'ın ellinden kurtaramadı.İşte ne olduysa bu esnada oldu. Irak birdenbire İran'ın karşısına dikilerek 1975 Cezayir anlaşmasını kabul etmek istemediğini ileri sürdü ve bu yüzden de yıllarca süren savaş çıktı.

İki ülke bu fasit daire içinde birbirlerini yok etmeye çalışırken, Amerikan rahat etmeye başladı. Adamlarını rahatlıkla İran'dan aldı ve Kendisine kafa tutan hatta kendisine " Büyük şeytan "diyen bir İran artık ortada yoktu. Çünkü İran'ın başı fena halde Irakla dertteydi.Savaşın gerçek nedenini yakaladınız sanırım..!

SAVAŞ ÇOK TAHRİBAT YAPMIŞTI

İki ülke birbirlerine karşı kendi ellerinde bulunan ve dünyadan temin edilen öldürücü ve vurucu silahlar kullandılar. Irak zaman zaman kitle imha silahlarını bile kullanmaktan çekinmemişti; Sonuçta her iki ülkenin,-Bir milyon insanı öldü,-Bunun iki katından fazla insan yaralandı, sakat kaldı,-Yüz binlerce kadın dul ve çocuk yetim kaldı,-Her iki tarafın şehirleri yıkıldı,-Sahip oldukları medeniyetleri ve uygarlıkları heba oldu,-Beşeri zayiatın yanında, maddi zayiatın haddi ve hesabi yoktu..Savaş çıkaran Irak, savaşı kazanamayacağını anlayınca zamanın devlet Başkanı Saddam, aynı anlaşma için " Kabul ediyorum " dedi ve savaş sona erdi.

BU ACI TABLODAN İBRET ALMADILAR

Böylesine bir savaştan sonra bile, iki ülke arasındaki sınırı bir türlü tam olarak tespit edemediler..Bu yüzden de zaman zaman sınır ihtilafları çıkar. Geçen haftadan beri iki ülke arasında cereyan eden dalaşma da bu türden bir şey... Bu da iki ülke arasında gerginliklere yol açıyor.İran güvenlik güçleri, İran'a 50 metre mesafede olan Fekka petrol sahasına girerek 4 nolu petrol kuyusuna el koydular ve İran bayrağını buraya astılar. Bu hususta açıklama yapan Iraklı yetkililer, İran'ın11 kişilik askeri gücü Maysan ilindeki el-Fakka petrol sahasının 4numaralı petrol kuyusunu ele geçirdiklerini belirtiler. Iraklı yetkililer, tartışmalı saha kendi ülkelerinin toprağı olduğunu ifade ederek İran'ın yakın mesafesinde bulunması onlara mülkiyet hakkını vermeyeceğini açıkladılar. Sonra İran'ın yakın mesafesinde sadece 4 numaralı petrol kuyusunun bulunmadığı, bu yakın mesafede 24petrol kuyusunun daha bulunduğunu, bugünkü problemin çözülmemesi halinde, İran diğer petrol kuyularına da el koyabileceği endişesini duyduklarını belirttiler..Amerika'nın Irak Büyükelçisi Christopher HİLL, Iraklıların haklılıklarını ileri sürdü. İran'a karşı kendilerini iyi savunmalarından söz etti.

İKİSİ DE YAKIN KOMŞUMUZ..

Daha önce bir hiç uğruna 9 yıl savaştıkları gibi yine bir kuyu yüzünden savaşmalarına asla gönlümüz razı olmaz. Çünkü her ikisi de yakın komşumuz..Her ikisiyle de komşuluk ve tarihi bağlarımız var.Aynı coğrafyada neredeyse aynı kaderleri yaşıyoruz..Bölgesel sorunlar hepimizi aynı anda etkiler.Hatta İran'ın daha duyarlı davranması kendi lehine..

Çünkü nükleer programlarıyla çok öne çıkmış durumda..Asla bir daha aynı fasit daire içine düşmemeli ve " Tarih tekerrürden ibarettir "i yeniden denememelidir..

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva