ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi

İsmail Bingöl

Ömrünü Erzurum Folkloruna Veren Adam: Sebahattin Bulut (1)
2 Mart 2009 Pazartesi

Ömrünün dörtte üçünü, Erzurum kültürünü araştırmaya ve bu konuda yazılar yazmaya, oyunlar sahnelemeye adayan, yöresinin çocuklarına güzel sanatların önemini benimsetmeye, öğretmeye çalışan Sebahattin Bulut’u, üç yıl önce bugün, yani 02.03.2006 tarihinde kaybetmişiz.

Ama sevindirici olan şu ki; Erzurum kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasına çok önemli katkılar sağlayan bu değerli folklor adamı, yazdıklarıyla aramızda yaşamakta ve vefalılarınca hatırlanmaktadır.

Ayrıca bu yazdıklarının sadece kitap sayfaları arasında kalmamış olması ve birikimini; yeri geldikçe TRT mikrofonlarından da aktararak; efsanelerimize, türkülerimize, oyunlarımıza, kısacası folklorumuza dair onlarca programa imza atması, bu vesileyle Erzurum’un sesini uzaklara duyurması da, işin başka bir teselli yönüdür.

            Folklor alanında yaptığı çalışmalar, bu alanda belli bir eğitim almamış olmasına rağmen, küçümsenmeyecek bir boyuttadır ve kendince iz bırakmıştır. Gözlemci, titiz ve dikkatli bir yapıya sahip olan yazar; Erzurum’da yayınlanan Folklor-Haber Dergisi  “KÖZ”ün Şubat 1980 sayısında halk edebiyatına verdiği önemi bakın hangi cümlelerle anlatıyor:

             “Halk edebiyatımızın ürünlerini pişirmek, gelecek kuşaklara aktarmak için dağarcığınızda ne varsa közde pişirin. Köz: bir anlamda kor halinde yanan, alevi, şulesi kesilen bir ateş parçası.

Halk edebiyatımızda ise gönle giren, yüreğe düşen enerji kaynağı… Siz hiç közlü mangalı, bir gecenin karanlığında deştiniz mi? Işıl ışıl olur yüzünüz, aydınlık olur karanlık geceniz…

O ışıkta bazen kaderin üzerine sünger çekmiş, acılarını, ıstıraplarını küllemiş, hayat denilen tiyatronun içinde meddahlık eden taklitçi aktörle karşılaşacaksınız. O çehreler közün ışığında belki hayal meyal gelecek gözünüzün önüne… Sonra köz ışığında abideleşecek o simalar.

Yüreği közle yanan ozanlar gibi onları arayıp bulmaya çalışacaksınız… Ne gezer… Hepsinin başında bir mezar taşı, bir tarih ve bir  Hüvelbaki…”

Bir sözünde; “Oyunlarımızın ve müziğimizin güzelliğini, yiğitsi tadını, canlılığını, vakarını bozmadan, karakterine uygun, kökenindeki üslûplarına sadık kalacak şekilde sahneye aktarmalıyız.” diyen Bulut; atalarımızdan devraldığımız yeri doldurulmaz halk verimlerinin; canlandırılırken ya da söylenirken, aslına sadık kalınması lâzım geldiğine özellikle dikkatlerimizi çekerek, sözlerinin devamında şöyle diyor:

 “Halk edebiyatı; nasıl halkın ruhunu söz ve yazı ile yansıtırsa, halk müziği ve oyunları da aynı ruhun ses ve hareketle ifadesidir. Bu ifadenin gerçek değeri de halk sanatının “Otantik” bir mahiyet taşımasında ve aslına uygunluğunu muhafaza etmesidir… Halk oyunu, yalnız muayyen bir şahsın ve devrin değil, bütün bir toplumun uzun yüzyıllar boyunca devam ede gelmiş ortak mahsulü ve toplum kültürünün tabii ifadesi olarak karşımıza çıkar…

Halk sazlarından kurulu bir orkestraya çalgı çaldırmak ve çağdaş (!) hale getirmek, sonra biraz kıyısından, biraz kenarından kırparak, araya uyduruk figürler sokarak sahne düzenlemesi yapmak lazımmış, diyorlar! Oysa; yapısıyla, müziğiyle birbirini kucaklayan ve asırların derinliklerinden süzülerek bizlere kadar intikal eden, Erzurum’un duygusal zenginliğinin bir ifadesi olan ve ecdattan devralındığı gibi yaşatılan Erzurum barlarını yeni bir yapıya sokmak kültür katliamından başka bir şey olmayacaktır.

Maceracılara ve icazet vereceklere saygı ile arz olunur.”

            Cumhuriyetin kuruluş yıllarında doğmuş ve hiçte kolay bir hayatı olmamıştı. Ama o, bazı yoksulluklar sebebiyle eksik kalan yanlarını öylece bırakmamış ve çalışıp çabalayarak, sürekli öğrenip ve öğreterek, bu durumu belki de avantaja çevirmişti. Aşağıda kendi anlatımıyla verdiğimiz hayat hikâyesi sona erdiğinde arkasından söylenenler, unutulmadığını ve unutulmayacağını göstermesi açısından önemlidir:

“1926 yılında Erzurum’da doğdum. Bazı imkânsızlıklar nedeniyle liseden terki tahsil ettim. Otuz İki yıl devlet memurluğu yaptım. Yirmi beş yaşından itibaren muhtelif derneklerin ve spor kulüplerinin yönetim kurullarında görev aldım.

Otuz beş yıldır Halk Oyunları ve Türküleri Derneğinin yönetim kurulunda görev yapmaktayım. On beş yıldan beri de dernek başkanlığını yürütüyorum.

            1951 yılında Halk evleri kapatıldıktan sonra tiyatroya, müziğe, halk oyunlarına meraklı, istidatlı gençler kendilerini büyük bir boşluğun içinde hissettiler. O yıllarda Halkevlerinin yerini alacak yeni bir kuruluşu kurmaya da kimse cesaret edemiyordu. Halk oyunlarına, halk müziğine ve tiyatroya meraklı gençler olarak bizler 1952 yılında Palandöken spor kulübüne girdik, orada kendimize bir tiyatro kolu oluşturduk.

Kendi oyunlarımızı kendimiz yazdık ve oynamaya başladık. Benim tiyatro yazarlığım işte böyle başladı. “Yanlış Hesap Bağdat’tan Döner, Meşedi Kamber Ali’nin Berber Dükkanı, Kiralık Odalar, Çingene Kızı” isimli oyunlar, benim ilk yazdığım oyunlar oldu.

Üstelik bunlar hep müzikal oyunlardı. Oyunların orkestrasını ve saz heyetini Suat Işıklı oluşturuyordu. Ben de hem yazar ve hem de oyuncu olarak bu oyunlarda rol alıyordum. Bu müzikallerimiz çok tutuluyordu. “Palandöken Halk Geceleri” dendi mi salon hınca hınç doluyordu. Seyircinin alkışları da bizim için en büyük ödül oluyordu.”

 (DEVAM EDECEK)

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dr.Salih Kocaoğlu 3 Mart 2009 Salı  00:36

Sayın Bingöl,konularınıza daldıkça özlemim debreşiyor,elimde olsa döneceğim bana bütün güzellikleri tattıran Erzuruma...Sebahattin Bulut ağabeyimizi geç tanıdım o bir derya idi, mekanı cennet olsun.Bizim hastane müdürü sayın OKTAY Çapan tiyatro oyuncusu ,Dt.Osman Uzundumlu da foklor ekibinde imiş, onlardan dinlerdim anılarını... Keşke daha önce tanısa idim, Erzurum için büyük şansmış Sebahattin Bulut ağabey.Selamlar.Dr.Salih Kocaoğlu

Yorumu oyla      7      5  
2 Mart 2009 Pazartesi  15:36

sayın İsmail BİNGÖL Erzurum sevdalılarının aradığı vefa duygusunu bizlere tattıran size ve TRT Erzurum radyosu ile Sebahattin BULUT dostlarına selam ve saygılar. Serdar BULUT

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva