ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Terzioğlu ve Yurtsal ailelerinin mutlu günü
Terzioğlu ve Yurtsal ailelerinin mutlu günü
ETSO’da meslek komiteleri zirvesi
ETSO’da meslek komiteleri zirvesi
Çelik’ten Türkez’e ziyaret
Çelik’ten Türkez’e ziyaret
Horasan’da trafik kazası: 1 ölü
Horasan’da trafik kazası: 1 ölü
'Sağlıklı çocuk, sağlıklı gelecek'
"Sağlıklı çocuk, sağlıklı gelecek"

Kadir Sabuncuoğlu

Mahallebaşı, Kapalı Pazar Yerini Hak Ediyor
20 Kasım 2017 Pazartesi

Hiç yolunuz Mahallebaşı Pazarına düştü mü? O Pazar, bildiklerinize hiç benzemiyor. Çünkü Mahallebaşı pazarında Azeri, Rus, Gürcü, Suriyeli, Afgan gibi her millete rastlıyorsunuz. Ancak yabancı satıcıların büyük bir bölümü kadın. Ve orada Türkçe, Kürtçe başta olmak üzere her dil konuşuluyor.

İkinci özellik ise Mahallebaşı Pazarında ne istersen var.  Örneğin tavşan, Çin ördeği, güvercin, tavuk, horoz canlı olarak pazarlanıyor. Kafesli kamyonlara konularak getirilen tavuklar 10 lira, 20 liraya gidiyor. Cins horozlar ile güvercinlerin fiyatı 50-100 liradan başlıyor. Pazarda hem sazan hem de bir metrelik yayın balığı var. Deniz balığı olarak da en çok hamsi satılıyor. Piyasaya oranla daha ucuz. Köfteci var, üç şişi beş liraya veriyor. Kadayıf dolması, halka tatlısı, seyyar camekanlı arabalarda ağız sulandırıyor.

            Kamyonlar yanaşmış pazara, alıcılara kuru soğan ve patates çuvallarla teslim ediliyor. Kavun bile kamyonda, aynı şekilde traktör römorkları lahana ve beyaz şalgam dolu. Tezgahlar taze üzüm, elma, mandalina ile donatılmış. Kuru bakliyat, ballar, reçeller, kazan dolusu tere yağı, peynir bidonlarda fiyatları ise marketlere göre epey ekonomik.

UCUZ ETİN ERZURUM’DAKİ ETKİSİ

           Sadece sokak ortasında kesilen ve çengellere takılarak satılan et, yoktu. Veya ben göremedim. Onu da şuna yorumladım. Sırbistan’dan ucuz et ithal edildi. Et ithali en çok bir zamanların hayvancılık merkezi olan Erzurumlu yetiştiriciyi vurdu. Yıllar önce Ortadoğu’ya et ve canlı hayvan ihraç eden, on kadar kombinanın bulunduğu Erzurum’da artık yetiştirici ucuz et satışı bitinceye kadar piyasaya hayvan sürmeyecek ya da süremeyecek. Çünkü hayvanını pahalıya mal eden yerli yetiştiricinin Sırp etiyle rekabet edecek gücü kalmadı.   

            Bir taraf sadece giyim eşyası. Kadın, erkek, çocuk kıyafetleri. Diğer tarafta ayakkabıcılar. Satıcı kadınlar, küçük çocuklarını ısıtmak için ateş yakmış. Deve tüyünden yapılma çorapların çifti beş, dizlikler on lira. Deve tüyünden korseler bile var. Ayrıca kış arifesinde kuzine sobalar pazarda önemli bir yer kaplamış.

            Bir tarafta Kafkaslardan getirilen kürklü kalpaklar ve başlıkları,  Cebir Kafenin sahibi Selami Bastem ile Doktor Rahmi Özkurt alacakmış gibi deniyor. Hemen yanında Oltu Taşı ürünlerinin en büyük rakibi olan Rus taşından tespihler, beş liradan işlem görüyor. Biraz ötede saat, cep telefonu, ikinci el eşyalar ve de her renk mobilyalar.

MAHALLEBAŞI, KAPALI PAZAR YERİNİ HAK EDİYOR
            Ara sokaklara sıkışmış Mahallebaşı Pazarının genel görümü aşağı yukarı böyle. Cadde ve sokakları otomobil ve büyük taşıtlar adeta istila etmiş. Aslında yaz- kış, her mevsim, her pazar günü binlerce vatandaşı ağırlayan Mahallebaşı semti, üstü kapalı büyük bir pazar yerini hak ediyor. Biz de böylece Mahallebaşı esnafının bu isteğini Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e iletmiş olalım.   

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Haritanın Yenilenmesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir yalnızca bir isim yahut soyisim midir?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Artık verilerle dövüşen adamlar var!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yıkılsın, yok olsun böylesi bir dünya
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva