ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’dan 1 Mayıs kutlaması
Erzurumspor’dan 1 Mayıs kutlaması
Dal: ‘Teşekkürler Erzurum’
Dal: ‘Teşekkürler Erzurum’
Yakutiye’de Emek ve Dayanışma Günü kutlaması
Yakutiye’de Emek ve Dayanışma Günü kutlaması
Dumlu’da çatı yangını
Dumlu’da çatı yangını
Sekmen: ‘Erzurumspor kırmızıçizgimizdir’
Sekmen: ‘Erzurumspor kırmızıçizgimizdir’

Ahmet Göksan

Kıbrıs Notları -1-
7 Kasım 2008 Cuma

İçinde bulunduğumuz 2008 yılını, Kıbrıs’taki Türk varlığının devam etmesi açısından son derece yaşamsal önemde bir yıl olarak tanımlamak olasıdır.

Öncelikle adadaki var olma mücadelesini tetikleyen Kıbrıs Türk Kültür Derneği 60. gençlik yaşına ulaşmıştır.

Bu bağlamda kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 50. yılına ulaştığını da belirtmek durumundayız.

Et ve Tırnak gibi birbirinden ayrılması olanaksız olan bu kuruluşların verdiği onurlu mücadele sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 25. delikanlılık yaşına ulaşmış bulunuyor.

Ulaşılan bu başarıyı, günümüzde bazı aymazların yok saymayı yeğlediklerini de söylemek zorundayız.

Bu onurlu mücadeleyi yok sayanların, bu mücadelenin verilmemiş olması halinde isimlerinden başlayıp nerelerde olacaklarının yanıtını da vermek durumundadırlar.

Konuya ilişkin olarak düzenlenen uluslararası bir sempozyumda bilim insanları bir hafta boyunca değerlendirmelerde bulundular. Türk Mukavemet Teşkilatı’nın silahlı mücadelesinin yanı sıra mücadelenin sosyal ve kültürel boyutu da irdelenmiştir.

“Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi ve Bu Mücadelede Türk Mukavemet Teşkilatı’nın Yeri” konulu sempozyumda tartışılan konuların, kısa bir süre sonra kitap halinde yayınlanacağını da duyurmak istiyoruz.

Bu tartışmaların yapılabilmesi için, aradan 50 yılın geçmemesi gerektiğini de belirtmek durumundayız. Bir ilk olması açısından geleceğe yönelik olarak bazı adımların atılması gerektiği konusunda birlikteliğin sağlanmasını bir kazanç olarak değerlendiriyoruz.

Dün geride kaldığına göre, Kıbrıs adasında yaşanmış olan olaylara Azerbaycan’ın bakışını ve duruşunu da paylaşmak istiyoruz. Kısa bir dönem önce de olsa Azerbaycan’ın kaderini belirleyen saygıdeğer Ebulfez Elçibey’in, ülkesindeki bilim insanlarından, Kıbrıs’ı ve Kıbrıs Türklerinin mücadeleleri konusunda çalışmalar yapmalarını istediği anlatıldı.

Buna koşut olarak yapılan çalışmaların da tanıtıcı yayınlar basın ve yayın kuruluşlarında 1992 de başlatıldığı vurgulandı. Türk Mukavemet Teşkilatı’nın mücadelesini örnek almak istediklerini bizzat saygıdeğer Elçibey’in istediği vurgulandı.

Azerbaycan basın yayın kuruluşlarında yer alan yayınların diğer Türk Cumhuriyetlerinde ne yazık ki yer almadığı, bir haftalık çalışmalar sırasında dillendirilmiştir. Türkiye’deki benzer kuruluşların bu konuda yaya kaldığı ve gerekli ulusal duruşun gösterilemediği belirtildi.

Geçtiğimiz 2007 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in çağrısı üzerine Bakü’de düzenlenen “Azerbaycan ve Türk Diaspora Dernekleri 1. Şurası”nda yukarıda dillendirilenleri bizzat yaşadığımızı da yinelemek durumundayız.

Benzer duruş, geçtiğimiz Mart ayında Berlin’de düzenlenen toplantılar sırasında da yaşanmıştır.

Türk Mukavemet Teşkilatı’nın Kıbrıs’ta verdiği mücadele ile Anadolu coğrafyasında verilen onurlu mücadele bire bir örtüşmektedir. Saygıdeğer Ebulfez Elçibey, her iki mücadeleden ders alınmasını istiyordu.

Anadolu coğrafyasında verilen mücadelenin gerçek tanıkları aramızda değillerdir. Buna karşın Kıbrıs’ta mücadele edenlerin büyük çoğunluğunun yaşamlarını sürdürdükleri biliniyor. Bu nedenden olacak Türk Mukavemet Teşkilatı’nın mücadelesinin örnek alınmasını istemiştir diye düşünüyoruz.

Verilen bu mücadele sonrasında hep birlikte onur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu onurun hepimize yeter olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Bu onurlu mücadele, günümüzde bilinçli olduğu izlenimini veren bazı sapık düşünce sahiplerince çarpıtılmak istenmektedir.

Bu onurlu mücadelelerin yasa dışı oluşumlar olarak değerlendirilmesi aymazlık ötesi bir yaklaşımı çağrıştırmaktadır.

Bu bakış ve yaklaşımlardan da üzüntü duyduğumuzu da belirtmek durumundayız.

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva