ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
6 kilo 300 gram metamfetamin ele geçirildi
6 kilo 300 gram metamfetamin ele geçirildi
Polis adaylarına yangın eğitimi verildi
Polis adaylarına yangın eğitimi verildi
Hayali gerçek oldu
Hayali gerçek oldu
Meteorolojiden Erzurum için yağış uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için yağış uyarısı
Giorbelidze 2027’ye kadar Erzurumspor’da
Giorbelidze 2027’ye kadar Erzurumspor’da

Oğuzhan Saygılı

Halep’te Adım Adım Osmanlı’nın İzinde
17 Ağustos 2010 Salı

Geçen hafta 9 Ağustos 2010 günü Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde bir etkinliğe katılmıştım. Haftanın kitabı ve yazısını bu katıldığım toplantı belirledi. Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında Gaziantep Üniversitesi tarafından yürütülen “Halep’te Osmanlı Döneminde İnşa ve Tadil Edilen Mimari Eserlerin Envanteri” projesi sonucunda ulaşılan bilgi ve fotoğraflardan oluşan kitap ve belgesel filmin tanıtım toplantısına yetiştim. Projenin koordinatörü Akademisyen Halil İbrahim Yakar projenin ve kitabın hazırlanma sürecini, kitabın gelecekteki muhtemel fonksiyonlarından ana hatlarıyla açıklamalarda bulundu. Toplantı Protokol konuşmalarının dışında, kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere plaket verilmesi, hazırlanan belgeselden kısa bir takdim sunulması ve toplantıya katılanlara kitap ve belgeselin hediye edilmesiyle sona erdi.

“Halep’te Adım Adım Osmanlı’nın İzinde”[1] kitabının editörlüğünü Gaziantep Üniversitesi’nden Akademisyen Halil İbrahim Yakar ve Ahmet Özpay üstlenmiş. Projenin Suriye ayağını Genelde Halep Üniversitesi özelde Suriyeli Akademisyenlerden Lamia Jasser, Salem Khalaf, Abbas Sabbağ, Adnan Mamo oluşturmaktadır. Kitabın yazarları olarak bu isimleri sayabiliriz.

Belgesel filmini zevk alarak izledim. Baskı, cilt kalitesiyle göz dolduran, ağırlığıyla dikkat çeken kitabı ise mimarî eserlerin teknik özellikleri, zamanın darlığı gibi muhtelif sebepler yüzünden hızlıca okumaya çalıştım. Beri yandan kitabın görsellerini dikkatlice incelediğimi belirtebilirim. Kitap ve film hem Arapça hem Türkçe’den oluşmaktadır. Sonda söyleyeceğimizi başta söylersek; tarihi eserlerin görsellerinin çok profesyonelce hazırlandığını ve okurda kışkırtıcı etki bırakabileceğini tahmin ve temenni ediyorum.

Halep’te bulunan mimarî ve tarihi eserleri kabaca iki gruba ayırabiliriz. İlki Osmanlı öncesinde inşa edilen ama restorasyonunu Osmanlı Devleti’nin yaptığı eserler, diğeri de Osmanlı Devleti’nin inşa ettiği eserler. Bunlar Camii, han, çeşme, medrese, hastane, misyonerlere ait hastane ve okullar, özel ev, okul, tren garı, hükümet konağı, kamuya ve özele ait kurum ve kuruluşlardan oluşmaktadır. Osmanlı’nın yaptığı eserlerin sayısı 300’ün üzerindedir. Her eserin künyesi, özellikle de mimari özelliği ve tarihi özelliği üzerinde durulmuştur. Eserin hangi dönemde ve kimlerin yaptırdığı, ne zaman restorasyona uğradığı bilgisine ulaşılmışsa yazılmıştır. Şimdi ne olarak kullanıldığı da belirtiliyor. Kitaptaki eserlerin ezici çoğunluğunun bugün farklı amaçlar için de olsa kullanıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Balkan ülkelerinin bazılarında sık sık karşılaştığımız Osmanlı’ya ait eserlerin yeri ve zamanı geldiğince sinsi ve vandalca yok edilmesine yönelik teşebbüslere inat buradaki eserlerin diri ve zinde olması bizleri kuşkusuz mutlu etmektedir. Öbür taraftan Abdülhamid ve Meşrutiyet döneminde yapılan kamu kuruluşları özellikle de modern okullar, saat kulesi, misyonerlerin okulları vs. gibi eserlerin çokluğu dikkat çekmektedir.

DEĞERLENDİRME

Ülkemiz için geç kalınmış bir teşebbüs olan çalışmanın zahmetli bir emeğin ürünü olduğunu başta kabul etmek gerekir. 402 yıllık siyasi hâkimiyetimiz alanındaki tarihi ve mimari eserlerin dökümünün çıkarılması sevindirici bir gelişmedir. Bahse konu olan belgesel filmin ve kitabın bundan sonrası için düşünülecek her teşebbüse ışık saçacağını düşünüyorum. Öbür taraftan çalışmanın eski kültürel ve siyasî hâkimiyetimiz sınırları içerisinde olan Halep’e kültürel geziye çıkmaya hazırlanan kişilere de çok ciddi anlamda bir yol haritası olacağını umuyorum. Kitabın sonundaki geniş bibliyografyayı incelerken Oktay Aslanpa’nın “Türk Sanatı ve Mimarisi” eserinin dışında Türkiye’den hiçbir kitap veyahut makalenin zikredilmemesi karşısında içim burkuldu, çok üzüldüm. Bahse konu olan eserlerin kuruluşunda ve harcında emeği geçmiş bir millet ve devletin okumuşları olarak kaynakçada daha fazla kişinin orda olması gerekir. Aksi takdirde milletler arenasında rakibimizin merhamet yelpazesine göre bize rol biçileceğini düşünüyorum. Son olarak anlatmaya çalıştığım bu ciddi esere emeği geçen bütün kişi ve kuruluşlara teşekkür etmeyi kendimde bir borç olarak görüyorum.

 [*] Eğitimci, E-posta: [email protected] [1] Proje Koordinatörleri: Halil İbrahim Yakar ve Ahmet Özpay, Halep’te Adım Adım Osmanlı’nın İzinde. (Halep’te Osmanlı Döneminde İnşa ve Tadil Edilen Mimari Eserlerin Envanter), 694 sayfa, Gaziantep, 2010 Gaziantep Üniversitesi Yayınları

 

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva