ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Atatürk’ün Erzurum’u teşrifinin 106. yıl dönümü 
 Atatürk’ün Erzurum’u teşrifinin 106. yıl dönümü 
'Erzurum böyle de güzel'
'Erzurum böyle de güzel'
ETSO'da TESK gündemi
ETSO'da TESK gündemi
Başbağlar şehitleri törenle anılacak
Başbağlar şehitleri törenle anılacak
32 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar
32 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar

İsmail Bingöl

Fanusa Alınması Gereken Bir Eser: Çifte Minareler
13 Aralık 2010 Pazartesi

(Yukarıdaki başlıkla yazdığım yazı 16 Mart 2009 Pazartesi günü yine bu köşede yayımlandı. Fakat, son günlerde, yazıda sözü geçen meşhur tarihi eserle ilgili Erzurum basınında yer alan tartışmadan dolayı kendimi, adı geçen yazıyı tekrar yayınlamak durumunda hissettim. Hem de böylelikle içerdiği tarihi notları bir kere daha dikkatlere sunmuş olacaktım. Lütfen zamanda elde ettiğimiz mesafe hakkında düşünerek okuyalım aşağıdaki cümleleri… )
            İngiliz şair William Morris; (1834-1896) estetik kaygıları, günlük hayatta da önemli yer tutan biridir. Öyle ki bu durum; kurduğu atölyesinde arkadaşları ile birlikte tasarladığı günlük yaşama ait araç-gereç ve mobilyalar ile halkın günlük ihtiyaçlarına ait eşyalarda da estetik kaygılara yönelmesine sebep olmuştur. Gerçi; sanatla uğraşıpta, bu tür kaygılar taşımamak ve gördüğü çirkinliklerden huzursuz olmamak elde değildir. Zira güzelliktir sanatçının sanatını besleyen…
            Ve dünyayı yaşanabilir, rahat ve ferah, bakınca gözü rahatsız etmeyecek bir şekilde imar etmek ise; insanın başta gelen görevlerindendir. Okuduğum bir kitapta, Eyfel Kulesi’yle ilgili, William Morris’e ait olduğu söylenen bir olay anlatılıyordu:
            “Paris’e yaptığı son gezisinde Morris, vaktinin büyük bir kısmını Eyfel kulesindeki lokantada geçirmiş. Yemeklerini orada yemiş, yazılarını orada yazmış. Fakat, bir dostu kendisine: “Kule galiba sizi herkesten çok cezbediyor.” deyince, Morris şu cevabı vermiş: “Ne münasebet! Koca Paris’te o çirkin demir yığınını görmediğim tek yer burası da, onun için burada oturuyorum.”
            Şimdi; başkalarıyla, her daim güzelliğin peşinde olan ve onu anlatmaya çalışan şair arasındaki bakış farkı üzerinde düşünelim. Herkesin Paris’e gittiğinde ilk önce görmek istediği ve döndüğünde de yine ilk olarak gezip gezmediğinin sorulacağı bir yer için; bir estetin, eşyaya ve insana sadece ve sadece, güzelliğin penceresinden yaklaşan birinin söylediği ne kadar manidar…
            Çünkü, neyin güzel olduğu hakkında ve güzellik kavramı üzerinde kafa yormamış, bu konuda herhangi bir düşünce üretmemiş birinin gördüğü şeylerde araması gereken noktalarla, bunu yapmaya çalışan ve hatta bunu hayatının gayesi haline getiren birinin dikkat ettiği noktalar arasında ne derece büyük bir fark olduğunu varın hesap edin! Her ne kadar okusak da, aldığımız öğretimin ardından, önemli görevler üstlenmiş olsak da; eğer yaşadığımız yere, az da olsa bu çerçeveden bakabilme yetisi kazanamamış isek; bu hem bizim ve hem de o şehir için olumsuz durumlara yol açabilir. Asırlara meydan okuyan ve yıllar geçtikçe kıymetlenen, her görenin hayranlıkla seyrettiği, kültürün ve tarihin iç içe geçerek, geçmişin en mühim sembollerinden biri haline getirdiği, kimliğimizin adeta mührü olan bu eserler; hak ettikleri ilgi gösterilmeyip kaderlerine terk edildikleri için, gün geçtikçe yıkılışa doğru giderler.
            Bunlardan biri de; Erzurum’daki Çifte Minareli Medrese’dir ve onu her görüşümde, sanki boynunun biraz daha büküldüğü hissi büyük bir acıyla yüreğimi dağlamaktadır. En son Sivas seyahatimde, oradaki benzerlerinin etraflarının açıldığını ve nefes almalarının sağlanmasının yanında, aynı zamanda şehre büyük bir meydan kazandırıldığını da gördüğümde, orası için sevinirken, kendi şehrim adına büyük üzüntü duydum. Enderi nadirattan olan bu güzelim eser, her geçen gün biraz daha kararırken, benim de, böyle bir projeyi kimin gerçekleştireceğine olan umudum, henüz yok olmasa da, giderek azalıyor. Bakalım; belki bir hayırlı kişi, vakit daha fazla geç olmadan el atar diye düşünüyorum. Söz buraya kadar gelmişken; hekimliği ve sosyal bilimlere ilgisi sebebiyle; hem sağlığımıza ve hem de kültürümüze büyük hizmetleri geçen, değerli hemşerimiz rahmetli Prof.Dr. Zeki Başar’ın, bu eserle ilgili bir hatırasını nakledelim:
            “1966'da bir kaç günlüğüne Ankara'ya gitmiştim. O tarihte DDY merkez teşkilatında görevde bulunan Dr. Lütfi Yalım'la buluşmayı yakınlığımızın gereği saymıştım. Birlikte Sayın (Cevat) DURSUNOĞLU'nu ziyaret ettik. Evinin kendine özgü havası içinde sıcak karşılanmıştık. Geçmişten verdiği anılarıyla ziyaretimizi daha da renklendirmişlerdi... (…) Rahmetli Lütfü YALIM'la (29 Eylül Perşembe 1966) birlikte yaptığımız o günkü ziyaretimizde değindikleri bir konu da, yapıldığı günlerde benim ve bazı hemşerilerin karşı oldukları Çifte Minareler önündeki genel tuvaletler olmuştu.
            İş başında bulunan Belediye Başkanı Hilmi Nalbantoğlu'na selamlarıyla, se¬lefi (ondan önceki) (Dr. Edip SOMUNOGLU)nin hatasını düzeltmesi için dikkatlerinin çekilmesi¬ni isteyerek şunları söylemişlerdi: ‘1948 senesinde meşhur Mimar Paul BONATZ (*) Erzurum'a uğradıklarında yanların¬da bulunuyordum. Çifte Minareli Medrese’yi ziyaret etti. Eserin değerini belirtmek yolunda dedi ki; Allah Türk milletine versin de, bu sanat eserini kristal bir fanusa geçirsin.’
            Bu yazının ilk defa yayımlanışından bu yana; bırakın fanus içine almayı, yılların eser üzerinde bıraktığı kötü etkileri giderici restorasyonun bile, gerektiği gibi ve zamanında yapılmadığına ya da henüz başlanmadığına, bu şehirde yaşayan herkes şahittir. En son; İstanbul’dan gelen bir grup misafirin, gezdikten sonra, akşam yemekte söyledikleri şu söze verilecek cevabımın olmaması çok hüzün vericiydi: “Çok güzel bir eser, ama çok bakımsız…”
            (*) (6 Aralık 1877 - 20 Aralık 1956) Türkiye'de bulunduğu 1940'larda II. Ulusal Mimarlık Akımının destekleyici ve yönlendiricilerinden Alman mimar. Millî kültüre sahip çıkma anlayışı içinde, mimarlıkta yerel öğelerin kullanılması ve yapıların bulundukları bölgeyle uyum içinde olması ilkelerine yönelmiştir. Ankara'daki Saraçoğlu Memur Evleri Mahallesi gibi yapılarının tasarımında, geleneksel Türk konut mimarlığının belirgin öğelerini bu doğrultuda kullanmıştır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dr.S.Kocaoğlu 13 Aralık 2010 Pazartesi  13:32

Sayın Bingöl,Erzurum'da ilgili yazılarınız heyecan verici... Geçmişte keşke o eseri her gün seyredip işime başlasa idim. Yada yorucu çalışma gününün akabinde her gün değişik bir tarafından izleyerek dinlenebilse idim...Üzerindeki toplu iğne kadar tezyinat sanaattını anlatan görsel, yada sesli anlatımları ile...İnsan elinde ki değerleri kaybedince arıyor...Merhum değerli hocam Prof.Dr.Zeki Başar hocamıda bir şekilde Erzurumu,ermeni mezalimi belgselini,tıpla ilgili değerli çalışmalarını,üniversite ve tıp fakültesine yaptığı katkılarını hatırlatacak işretler varmıdır ERZURUM'da ve ÜNİVRSİTE'de bilmiyorum.Selamlarımla...

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva