ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
KUDAKA'dan Çat çevre projesine destek
KUDAKA'dan Çat çevre projesine destek
Türkiye FAO Konseyi üyeliğine seçildi
Türkiye FAO Konseyi üyeliğine seçildi
Gökyüzünde istikrar
Gökyüzünde istikrar
Memişoğlu: Seferberlik başlatıyoruz
Memişoğlu: Seferberlik başlatıyoruz
Kacır: Milli gelirimizi 1,3 trilyon dolara yükselttik
Kacır: Milli gelirimizi 1,3 trilyon dolara yükselttik

Zülküf Usanmaz

Erzurum'un Kuru Sevdalıları-4-
27 Haziran 2010 Pazar

Erzurum'un bu süreçteki kötü gidişatını tetikleyen sebepler bellidir; son 30 yıldır şehrin gerilemesine yol açan bu sebepleri ortadan kaldırmak veya alternatif etkenler geliştirmek maalesef mümkün olmadı.

Nedir bu önemli sebepler?

1-Erzurum'dan yıllardır süre giden sermaye ve beyin göçü..

2- Kırsaldan gelip bunun yerini dolduran göç..Bu gelişme ve değişme Erzurum için en büyük kan kaybı kaynağı olmuştur. Çünkü Erzurum'dan göç edip giden her para sahibi sermayedar,şehrin fakirleşmesine ve en az birkaç kişinin işsiz bırakılmasına yol açmış..

Kısmen bunların yerini doldurmaya gelmiş büyük alışveriş merkezleriyle marketlerin de paraları şehirde kalmıyor, şehre katma değerleri olmuyor.

Başka bir ifadeyle şehirden hep alıyor fakat şehre bir şey vermiyor.Erzurum'u terk eden her bilim adamının göçü demek, buradaki çocuklarımızın kötü yetişmesi demektir, şehri terk eden her hâkim, mühendis, doktur, yönetici, öğretmen ve memur demek, kurum ve kuruluşlarımızın cahil ve beceriksiz insanlara teslim edilmesi demektir.

Eğer bunlar bir şehirde yaşanıyorsa, o şehir sosyolojik olarak, teknik olarak, ticari ve ekonomik olarak gerilemeye doğru yol alıyor demektir.Bu gidişatı önlemek çok kolay değil.. Sebepleri de basit değil...

Her şeyden önce ister paralı olsun ister parasız , ister vasıflı olsun ister vasıfsız göç etmek isteyen bir kişiyi şehirde zorla tutamazsınız..Bunu ön gören bir kanun henüz yoktur. Yer değiştirme ve seyahat yapma hürriyeti Anayasal bir haktır. Ama bu ne kadar doğruysa, şehri her haliyle yaşanabilir duruma getirmek ve göç etme hevesinde olanların heveslerini kursaklarında bırakacak güzellikte, verimlilikte ve emniyette bir şehir yapmak tabir o kadar doğrudur. Galiba göçün önüne geçmenin bir yolu da budur. O halde, Erzurum'u bu duruma getirme görevi kime düşer?

Cevabım önce herkese düşer. Sonra şehirden sorumlu konumda olan ve millet adına, şehir adına temsil makamında yanı gözenin başında bulunan siyasilerimize düşer. Belediyelerimize düşer, sivil toplum kuruluşlarımıza düşer, kamu kurum ve kuruluşlarımıza düşer.düşer de düşer..

Yazımın bu kısmında son bir ay içinde yaşadığım tipik bir örnek vermek istiyorum;Erzurum'dan yükünü almış, büyükşehirlere göçmeye hazırlanmakta olan çok da sevdiğim bir müteşebbis hemşerimizle beraberiz..15 yıl önce küçücük bir dükkanı vardı. Şimdi çok iyi durumda bir işadamı..

Bana;-Yakında gideceğim dedi.

-Neden dedim,-Ben burada yaptığım 10 bin TL’lik yatırım, 5 yıl sonra yine 10 bin Tl. Olarak kalır. Ama batıda bunu 10 katına katlarsın dedi.

-Ne yapalım kardeşim burası da memleketimiz, atalarımız gelip buraya konmuşlar ne yapalım, mecburen başını bekleyeceğiz.

-Ben niye bekleyeceğim kardeşim,asker gelsin beklesin dedi..

Bu tablo karşısında nedense çok bozulmuştum. Ortada iki gerçek vardı. Adamın servetini kat kat batı bölgelerimizde büyütmesi bir gerçekti. Ama memlekete bakış tarzı ise bana göre bir felaketti. Çünkü O da,daha dün benim gibi bu şehre köyden gelmişti ve yükünü bu şehirden tutmuştu.Yarın bu adam göçüp giderse ve her platformda işadamı olarak ben Erzurum sevdalısıyım derse ben ona nasıl inanayım.?

Dikkat edilirse aynı başlık altında dördüncüsünü yayınladığımız yazılar bütün olarak oturduğu şablon hep aynı şablon..Kuru Erzurum sevdalısı olmak, bir şey ifade etmez..Eylemsiz söylemin hiç bir önemi yok...

İsterseniz Erzurum'un gerilemesini sağlayan ikinci faktörümüzü da kısaca sunalım..

Ya bu gidenlerin yerine kırsaldan gelen göç..O göç ki,köyde tutunamamış, şehre gelmiş..Sermaye yok, meslek yok, çocuk çok ve şehre katabileceği hiç bir katma değeri yok..Aksine geçimi artık şehrin başına sıkıntı, barınması şehrin başına bela,hele tahsil alamamış boş gezen genç kız ve delikanlı çocuklarının ailesine ve şehre olan sıkıntıları..Ve şehirde hızla çoğalan asayiş olayları..Başka ne beklenebilir ki..!

 

( DEVAMI HAFTAYA )

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva