Rusya’dan gelen ve Türkiye Üzerinden Avrupa Birliği üyesi ülkelere dağıtıma giren doğalgaz, bu haftaki yazımızın konusu olacak..
Rusya’dan gelen gaz, İran kolundan gelen gazla Erzurum’da birleşiyor ve ülkemiz topraklarında geçiş yoluna devam ediyor. Bu proje için ülkemiz çok önemli,ülkemiz için de bu proje çok önemli.. Çünkü gaz için kaynak ülke olan Rusya ile İran’dan sonraki ilk geçiş ve birleşme noktası ülkemiz oluyor.
Proje bir boru hattı projesi olup, Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine doğalgaz taşıyan uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesidir.
NABUCCO..
Aşağıda açıklanan ülkeler, 2004 yılında Viyana’da bir araya geldiler.Burada yaptıkları toplantıda her biri 20 şer hisse ortaklıkla bir gaz hattı şirketini kurmaya karar verdiler. Naboccu adını verdikleri şirketin kurucu üyesi ülkelerle ülkelerin ortak ettikleri şirketleri şöyle:
Avusturya’nın OMV şirketi,
Macaristan’ın MOL şirket,
Romanya’nın Transgaz şirketi,
Bulgaristan’ın Bulgargaz şirketi
Türkiye’nin BOTAŞ şirketi…
Ayrıca Fransa’nın 40 bin çalışanı olan Gas de Fransa ve Total şirketleriyle Almanya’nın bazı şirketleri ve Rusya’nın Gasprom şirketi de Nubucco’ya ortak olmak istiyorlar..
Bu proje,2002 yılında Ülkemizin kuruluşu BOTAŞ tarafından ilk kez olarak kurulmuş, zamanla ve yeni ortaklarla geliştirilerek bu gün dünyanın ilgi odağı haline gelmiştir. Öyle ki Rusya tarafından Asya ülkelerinden tedarik edilip dünyaya servis yapılan doğalgaza karşı, ilk ve tek alternatif bu gaz hattı olabilmiştir. Bu yüzden de proje, hem ABD tarafından, hem de Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir. Hatta Avrupa Birliği kendi fonlarından kaynak transferi bile yapmayı kabul etmektedir. Hat Türkiye’den çıktıktan sonra, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Almanya’dan geçerek Avusturya’ya kadar uzanıyor.
RAKAMLAR ÇOK BÜYÜK..
-Hattın Türkiye’den çıkarak aldığı yol 3.300 km.
-İnşaatın Başlangıç tarihi 2010 yılı,
-İnşaatın Bitiş tarihi 2013 yılı,
-Tahmini maliyet 4,5 milyar Euro
-İlk yıllar taşınacak gaz miktarı 13 milyar metreküp,
-2020 yılında taşınacak gaz miktarı ise 31 milyar metreküp olarak tahmin edilmektedir...
PROJENİN BAZI ÖNGÖRÜLERİ
Erzurum’a giriş yapan Rus gazı, İran doğalgazıyla Erzurum’da birleşecek, ayrıca yapımı kararlaştırılan Trans-Kafkas gazıyla aynı birleşme sağlanacak. Birleşmelerle gittikçe büyüyen gaz hattı, Orta Asya ve Ortadoğu hatlarıyla da birleşip hattın batı ucunda yer alan Avusturya’yla bütünleşecek ve ardından Avrupa’nın Trans-Avrupa enerji hattını da içine almak suretiyle dev bir proje haline gelecek..Dolaysıyla gezegenimizin sırtında dolaşan bu hat, dünyanın dikkatini çeken bir can damarı konumuna gelmiştir.
BİZE YANSIYAN FAYDALARI
-Ülkemiz için sadece yıllık vergi geliri, yüzlerce milyon Euro’dan söz ediliyor,
-Türkiye, kaynak ülkelerin ilk giriş ve birleşme noktası olması hasebiyle inisiyatifi ellinde bulundurma avantajına sahip..
-Ülke olarak boru hatları ayağamıızın altından geçtiği için psikolojik olarak bu gaza bağlı ülkeler kendi ülkelerindeki menfaatlerimizin korunması hususunda gözlerimizin içine bakmak zorundalar..,
-Tedarikçi veya satıcı ülkeler isteseler bile, ülkemizden geçen bu boru hattına kısıtlayıcı veya engelleyici bir girişimde bulunamazlar. Çünkü gaz, sadece Türkiye’nin değil, Türkiye’nin de içinde bulunduğu devletler topluluğuna ait bir hattır,
-Türkiye’nin doğalgaz sıkıntısını yaşaması ihtimali, bu projenin gerçekleşmesiyle daha da zayıf bir ihtimal olmuştur.
-Avrupa birliği nezdinde ülkemizin önemi ve büyüklüğü bir kez daha bu projeyle ortaya çıkmıştır.
SÖZÜN ÖZÜ
Eğer ülke olarak her zaman kendimizi böyle temsil edebilirsek daha nice nice dünyanın devasa projeleri ayağımıza kendiliğinden gelecektir bilelim..!