ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Genç son yolculuğuna uğurlandı
Genç son yolculuğuna uğurlandı
Dönemin kaymakamı Şahin o günü anlattı
Dönemin kaymakamı Şahin o günü anlattı
Palan Ekstrem Oltu etabı tamamlandı
Palan Ekstrem Oltu etabı tamamlandı
MSB: 5 asker şehit oldu
MSB: 5 asker şehit oldu
DAGC’den, Bölgesel Kalkınma vurgusu
DAGC’den, Bölgesel Kalkınma vurgusu

Zülküf Usanmaz

Domuz Gribi mi ?
18 Mayıs 2009 Pazartesi

Bundan bir müddet önce  geni değiştirilen organizmalar için aynen şöyle yazmıştık “Özellikleri değiştirilip kendi türü dışında başka türlere aktarmaya çalışılan bir uğraşı..Bitikler,hayvanlar ve diğer mikro organizmalar için söz konusu..Domuza ait gen bu sayede domatese akatarlabiliyor..Virüse veya bakteriye ait gen, rahatlıkla bitkiye aktarılabiliyor.

Hedef, kat kat yüksek verim almak, insana daha bol ve rahat bir dünya oluşturmak..Veya insanlığın başına büyük belalar için kapı aralamak..Sonuç bulanık ve müphem..Ağzımıza giden her lokmaya şüpheyle bakmak..!

            GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR

Doğal ürünlerin genetiğinin değiştirilmesi, bazılarına göre doğrudan doğruya insanlık âlemi için felaket kapısı aralanmış oluyor. Bu konuda Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, kısaca GDO olarak adlandırılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar yoluyla ülkelerin silahsız olarak işgal edildiğini belirtti ve “Verimlilik, bolluk var gibi görünüyor, ama gerçekte insan sağlığı elden gidiyor, türler ve tatlar kayboluyor” diyor..

Aynı kaynak işin daha da tehlikeli boyutuna bakın nasıl dikkat çekiyor.

 “Bu ürünler insan ve hayvan sağlığı açısından çeşitli risk ve tehditler doğuruyor. Bu tehditler, yatay gen transferi, alerjiler, antibiyotiklere direnç, toksin birikimi ve metabolizma değişiklikleri olarak sayılabilir. İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, soya, fıstık ve buğdayda alerji saptanıyor”diye yazı yazmıştık..

Şimdi düşünmeden edemiyoruz; domuz gribi acaba bu muvazene bozukluğuna mı bağlı..?

                    İNSANLIĞIN BAŞBELASI SALGIN HASTALIKLAR

Tarih boyunca insan hayatı ile birlikte insanların topluca kırımına yol açan salgın hastalıklar hep yaşanmıştır.Grip en başta yer alır..   

       Gribin tarihi  çok eski..Hipokrat’ın yazılı belgelerinde şu bilgilere rastlanıyor : MÖ 415. senesinde Sicilya'da bulunan Atina ordusunda grip salgını yaşanmış ve toplu ölümlere yol açmıştır.

İsterseniz tarihin derinliklerini bir yana bırakıp, yakın dönemden kısa bilgiler verelim:

-1918 yılında Çin’de İspanyol gribi 40 milyon kişinin,

-1957 yılında Asya gribi 70 bin kişinin,

-1968 yılında Hong Kong gribi 700 bin kişinin,

-Ve İngiliz gribi 30 bin kişinin ölümüne yol açmıştır.

Yapılan tahminlere göre, Domuz gribi gelişmesini bu şekilde sürdürürse ve grip salgın haline gelirse,  233 milyon insan hastalanacak ve yedi buçuk milyon insanın ölmesi beklenmiş olacaktır.

Veba, sıtma, frengi gibi bulaşıcı hastalıklar, tarih boyunca milyonlarca insanın ölümlerine yol açtıkları bilinmektedir. Bu hastalıkların izlerine özellikle Çin, Mısır ve Hindistan el yazma tarihi eserlerinde rastlanıyor. Hatta Büyük komutan İskender’in ölümü sıtmadan olduğu, ordusu sıtmadan çok etkilendiği de ifade ediliyor.

                             DOMUZ GRİBİ VİRÜSÜ MÜ, KORKUSU MU?

Gripten korunma,bulaşma ve tedavi hususlarını sağlıkçılara bırakıyorum ve şu hususu öne çıkarıyorum, İnsanlığın önünde hala çaresiz hastalık olarak AIDS ve KANSER  gibi hastalıklar dururken, gripten çokta korkmanın ülkemiz için anlamı yok sanırım..

Domuz gribinden domuzla iç içe yaşayanlar korksun tarzındaki yaklaşımıma kızacak olanlar varsa da lütfen kusuruma bakmasınlar..

Tedbirler mutlaka alınmalı ama, geniş halk kitlelerini yersiz fobilere kapılmasına yol açacak davranışlardan kaçınmanın da gerekli olduğuna inanıyorum. 

Bilindiği üzere,hastalık Meksika’da baş gösterdi.Amerika, Kanada ve İspanya başta olmak üzere 33   ülkeye şimdiye kadar bulaşmış durumda..Onlarca ölü var.

                       ASIL ÖNEMLİ YANI

Gerektiğinde karantina ve izolasyon tedbirlerinin potansiyel tehlike haline gelen alanlarda uygulanmak gerekir; önemli olan da budur.Çünkü salgın hastalıklar artık hızla yayılabiliyor, sabahleyin hastalık bulaşmış bir ülkeden kalkan uçak, akşama doğru dünyanın öbür ucundaki  diğer ülke veya ülkelere de hastalığı taşıyabiliyor..

Dolaysıyla hastalığın salgın hale gelmesi artık zaman ve mekan tanımıyor amma..

                               ÜLKEMİZ

Müslüman bir ülke olmamız avantaj olarak, domuz gribinde de imdadımıza yetişiyor. Çünkü dinimizde domuz necis bir hayvandır; eti, sütü, derisi ve kılı haram kılınmıştır. Bu yüzden de yetiştirilmesi ve kendisinden yararlanılması adet haline gelmemiştir..

Duamız… Allah, ülkemizi ve Milletimiz felaketlerden korusun olmalı…!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva