ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Başbağlar Şehitleri dualarla anıldı
 Başbağlar Şehitleri dualarla anıldı
Başbağlar katliamının izleri müzede sergileniyor
Başbağlar katliamının izleri müzede sergileniyor
Türk Dünyası Dede Korkut anısına yarıştı
Türk Dünyası Dede Korkut anısına yarıştı
Kerbela şehitleri anıldı
Kerbela şehitleri anıldı
344 kilo metamfetamin ele geçirildi
344 kilo metamfetamin ele geçirildi

Zülküf Usanmaz

Bir Tv Kanalındaki Terörle Mücadele Dizisi..
21 Kasım 2009 Cumartesi

Televizyonun karşısındayım; içim ürpererek seyrediyorum: Güney doğudaki çatışmaları sahneleyerek dizi haline getirmiş bir kanalımızın böyle bir çalışması var. İşin içinden çıkamıyorum acaba bu çalışma,gerçekten hizmet mi, husumet mi veya yatıştırma mı kışkırtma mı yapıyor bir türlü seçemedim..!

Daha da önemlisi milli bünyeye ne getiriyor ve birlik beraberlikten ne götürüyor muhasebesi yapılmış mıdır bu işin bilemiyorum.

Ayrıca dizinin sosyolojik ve psikolojik boyutlarının ölçülmesi gerektiğine de inanıyorum..İnşallah yapılmıştır.Bu yüzden eğer konuyu yanlış değerlendirmişsem, bilinsin ki milletimizin birlik ve beraberlik hususunda olan hassasiyetimden kaynaklanıyor.

Kısacası bu yazıyı yazarken inanın ki çok düşündüm.

KANAYAN YARA

Hala kanamaya devam eden bir yaranın yeniden deşilmesi, şehit ailesi ile karşı tarafın ailesi üzerindeki etkisini düşünmek gerekmez miydi? Çocuklarının yaşadığı akıbetin yer aldığı bu diziyi seyreden aileler,acaba ne hale gelirler diye hiç düşündüler mi? Çünkü ateş düştüğü yeri yakar. Küllenmiş ateşi yeniden alevlendirip tekrar tekrar yakmanın vebalı yok mu?

Şahsım itibarıyla daha uzun vadeli başka sakıncalar da düşünüyorum;Örneğin küçük çocukların bu diziyi izlemeleri halinde, geleceğe yönelik milli birlik ve beraberlik hususunda şimdiden kafalarına taraf ve düşmanlık düşünceleri yerleşmiş olmayacak mı?

Eğer olacaksa bu çalışma asla doğru değil..Çünkü bu çatışma;-Malazgirt'te Alpaslan la Diyojenin çatışması değil..-Çanakkale'de yedi düvele karşı kazandığımız asrın zaferi değil,-Sakarya'da verilen meydan muharebesi de değil,-Büyük zaferde Yunanlılara karşı yapılan savaş da değil..Bu savaş, bir millettin kendi çocukları arasında çıkarılan bir çatışmadır.

SAHNE KURGULARI ÜRKÜTÜCÜ..

Çocuğu Güneydoğuda asker olan aileler, tabii ki devamlı hassaslar..Dizi de genellikle;- Askerin veya ailesinden bir kimsenin gördüğü korkunç rüyayla başlıyor,-Annesini, babasını perişan bir vaziyette gösteriyor,-Diğer yakınlarının gözyaşı dökerken bitik olarak sahneleniyor,-Aileler karargahlara alınıyor, operasyon bölgesinden gelen haberler telsizlerin başındaki komutanlar tarafından birlikte öğrenilip takip ediliyor..Bu yanaşık düzenden dolayı da aileler sık sık komutanlara,-Biz çocuklarımızı size teslim ettik,size güvendik ve size emanet ettik.Siz emanete böyle mi sahip oluyorsunuz..tarzında sert çıkışlarda bulunuyorlar. Komutanlar ise aileler karşısında buruk ve cevap vermede çaresiz bırakılıyor.

-Komutanlar genelde karargahlarında, asker, subay ve astsubayları ise,çarpışma hattında gösteriliyor..

-Asker, mayın döşeme, tuzak kurma, pusu atma gibi beceriler hususunda deneyimsiz ve beceriksiz gösteriliyor.

-Canlandırılan olayların tamamına yakını az veya çok fiilen yaşanmış hadiseler olup, yeniden canlandırılmasıyla taraf ailelerin yeniden aynı acıyı yaşamalarına sebep olunuyor..-Bu sayede aileler arasındaki kin ve nefretin daha da derinleşmesine neden oluyor, husumet ve düşmanlığın pekişmesine yol açıyor.

KARDEŞ KAVGASI

Ortada bir dava var.Davalısı de davacısı de bu milletin ta kendisi..Birbiriyle kavga eden bir babanın iki oğlu gibi..Biri aileyi korumaya çalışırken,diğeri ise aile içinde isyan çıkararak aileyi dağıtmak ve zarar vermek istiyor..Kol kırılır yen içinde kalır diye bir sözümüz var. Başımıza salınan bu kavganın üstünü çok açmak sonuçta gidip taraflara yanı uçlara dokunur. Birlik ve beraberliğin dokusunu bozar. Sosyolojik ve psikolojik travmalara yol açar. Bu yüzden hala sıcaklığını korumaya devam eden bu trajedinin dizi halinde topluma seyredilmesini doğru bulmuyorum.

Karargâhlarda, telsizlerin başında, ailelerde kısaca toplumun her kesiminde gerilim doruğa çıkarılmıştır. Toplumu bu kadar germeye kimin ne hakkı var..!

Bu alelade bir film değil, bu milletin hayatında derin yaralar açmış ve hala fiili olarak devam eden önemli bir hadise..Bu önemli ve büyük hadiseyi film yaparak hizmet olarak değil, ibret verici olarak değil, bir tarafın hezimeti olarak diğer tarafın zaferi olarak veya her iki tarafın kanlı kavgası olarak sahnelemenin neler kazandıracağını veya neler kayıp ettireceğini hesaplamak lazım..,Çünkü toplumsal sonuçları çok önemlidir.Dizi yapımcılarının genel düşüncesi, dizide sanat önemli,erdemlik,iyilik veya toplumsal yararlılık önemli değil şeklinde..Bu dizide de aynı yaklaşımı görüyorum.Bilinmelidir ki bir millet, kendisine karşı zafer kazanmaz, yine kendi kendine yenilmez. Kavga edenler sonuçta bu milletin parçaları..

Gazetelerde bir oğlu Selimiye kışlasında asker, diğer oğlu dağda olan Diyarbakırlı yaşlı adamın halini düşünebilir miyiz? Oğullarından biri diğerine düşman.. Bu yüzden adamcağız köyünden, kentinden, insanlardan küsmüş.. keçileriyle baş başa şurada burada yaşıyor..Dileğim odur ki Cenabı Allah ülkemizi bu beladan bir an evvel kurtarsın ve bundan böyle de acısı millet olarak ciğerlerimize işlenmiş bu tür felaketlerden korusun...

Amin..!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nail amudi 25 Kasım 2009 Çarşamba  10:20

5 MİLYON DOLARLIK “İMRALI PALAS” BİLE PKK-DTP VE İMRALI SAKİNİ ABDULLAH’I MEMNUN ETMEYE YETMİYOR!.. İmralı’daki tek kişilik Özel Kapalı Cezaevi’nde 10 yıldır kalan İmralı Sakini Abdullah, geçen hafta (17 Kasım) içinde hobi odası ve spor salonu bulunan Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne nakledilirken, yanına 5 tutuklu daha getirilerek, yalnızlığına da son verildi. Demokratik Açılım sürecini gerçekleştirme konusunda kararlı olan Devlet, “Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve cezaevi koşullarının iyi olmadığı” yönündeki bahaneleri ortadan kaldırmak ve açılım konusundaki samimiyetini net bir şekilde ortaya koymak için, 5 milyon dolar harcayarak, beş yıldızlı otelleri aratmayacak konfora sahip, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin “standartları”nın üzerine çıkarak, Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevini inşa etti. Devlet, Demokratik Açılım sürecinde bir adım daha atarak, “Abdullah Öcalan’ın tecrit edildiği” yönündeki iddialara son verdi ve 5 mahkumu İmralı Sakini Abdullah’ın yanın

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva