ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi

İsmail Bingöl

Bir Özge Zaman: Ramazan
23 Ağustos 2009 Pazar

Sahur… Geçmişten bir kesit…

 

Pencereden ışık sızıyor. Sokak lambasının ziyası odanın içini aydınlatıyor. Tabanı, tavanı ve duvarları dolduran gölgelerle yüklü bu görüntünün ruhumda oluşturduğu lahuti derinliği bozacağı endişesiyle elektriğin düğmesine elim gitmiyor. Sahur vaktinin bitip, sokak pencerelerinin bir bir karanlığa gömüldüğü bu saatlerde, kulaklarımda babamın sesi yankılanıyor. Yataklarına henüz girmiş ev halkına aşağıdan sesleniyor:
            “-Niyet etmeyi unutmayın!”

Her gece bu tembihi mutlaka yapardı rahmetli… Çünkü, sahura kalkmak niyet sayılsa da, idrakle, bilinçle o günkü oruca niyetlenmenin fazileti başka… İşte bu sebepten, sahurumuzu yapıp yataklarımıza koştuğumuzda, bir ay boyunca her gece bu hatırlatmayı yapardı. “Baba tamam, her gece bunu söylemene gerek yok artık.” deseydik de; o yine senelerin verdiği alışkanlıkla bu seslenişini devam ettirirdi. Ve bunu; beraber olduğumuz süre boyunca hep yaptı. İyi de etti; zira bizim de zihnimize kazındı bu işin önemi ve şimdi biz de çocuklarımıza hatırlatıyoruz bunu…

            Bir başka zamanın, bir başka tavrın ve duruşun sahibi olarak hafızamda yer eden babamdan bu konuda ne miras kaldı bana ve bunun ne kadarını yapabiliyorum, böylece onu manen ne derece yaşatabiliyorum diye, ara sıra kendime sorarım. Meselenin uygulama boyutunda çok fazla başarılı olamadığımı görmek, beni rahatsız ediyor ve bir duruş sergileyerek hayata katkıda bulunmanın zorluğu karşısında irkiliyorum. Benimle ve cemiyetle yakından ilgili bu sürükleniş, korku salıyor yüreğime ve gelecek günlere, o günlerde yaşanacak ramazanlara bu eksilenlerin aynasında bakınca; hüzünleniyor, sonrasında derin bir nefes alarak rahatlamaya çalışıyorum. En iyisi; gerçeği hakkıyla bilene tevekkül etmek… Böyle bir düşüncenin içinden başka türlü çıkılmıyor yoksa…

            Dedeyle, babayla, anneyle, kardeşlerle ve evin diğer fertleriyle yer sofrasına oturulan o sahur gecelerinde, herkesten önce kalkıp hazırlık yapmak ve daha sonra da onları kaldırmak olarak özetleyebileceğimiz bu durumda en büyük sıkıntıyı anneler yaşardı ve bugün de yaşıyorlar. Rahmetli annem, içimizde sahura kalkmakta zorlananları, hiç üşenmez; merdivenleri çıkarak, bir değil birkaç defa çağırır, bu arada uykunun verdiği sersemlikle söylenen; “ Hadi ana sen git, geliyorum.” sözlerine itibar etmez, kaldırıncaya değin uğraşırdı. Nerdeyse bir ramazan boyunca cereyan eden bu hâl, bazen dedemi, seksenine merdiven dayamış Hacı Sabit’i çileden çıkarır, bağırtırdı:

“-Kızım Gülsüm; bırak yeter, yoruldun. Sahursuz oruç tutsun da görsün gününü.”

            O zamanlar “gününü görmek” demek, bugün kırkını aşmış olanların bildiği gibi, on altı, on yedi saate yakın aç, susuz durmak demekti. Yazın o uzun günlerinde vakit geçmek bilmediğinden, kitap okumak, gezip dolaşmak ya da iftara iki saat kala sinemaya gitmek, ilk gençliğimizde yaptığımız işlerden bazılarıydı. Evin ihtiyaçlarını almaya gönderilmek de işin başka faslıydı.

            Bir bahçenin içinde evli ağabeyilerimizle birlikte oturduğumuz geçmişin ramazanlarında, uyanamayıp, sahura kalkamamışsak, bu hepimiz için geçerliydi. Zira uyanan olursa, diğerlerini de uyandırmak gibi bir görevi vardı herkesin… İlk gençlik çağlarımızı yaşadığımız o yıllarda (70’li yıllar), bizim için iftar bir türlü gelmek bilmezdi. Zaman yavaş yavaş ilerlerdi adeta… Halbuki şimdi öyle mi; sanki dört nala kalkmış bir atlı gibi hızla geçip gidiyor yanımızdan… Bu geçişten ne yakalayabilirseniz, sizden geriye kalan da odur zaten…

            Bugünden bir kesit…

            Şimdilerde geleneğimizi, göreneğimizi, âdetimizi, örfümüzü, kısaca kültürümüzü bir kenara koyduk ve kendimizi de ona uydurarak; aileyi küçülttük. Herkes kendi başına olmayı, kendi hayatına sadece kendi bildikleriyle hükmetmeyi çok seviyor. Halbuki; tecrübenin bize öğreteceklerinin yanında bizim bildiklerimiz o kadar az ki… İşte o tecrübeliler çoğunluğun hayatında pek yok. Onlar; ara sıra görülebilecek ve dua istenecek “sessiz gemiler” olarak görülüyor. Ve birden; pek de belirgin olmayan yerleri boş kalıyor. O büyüklerin; evin bereketi, geçmişi olan ve de geleceği şekillendiren o güzel insanların, yanımızda bulunmasının ne büyük nimet olduğunu, ancak onları kaybettikten sonra anlıyoruz. O da; hatıralar şeridine dalmasını ve oradan bir şeyler çıkarmasını bilirsek eğer…

            Ne var ki; bu geç anlamanın bize hiçbir faydası ve zerre kadar önemi yoktur. Ramazanlarda, bayramlarda bu yokluğun yüreğe nasıl oturduğunu ve gözleri yaşa boğduğunu, anne babaları henüz sağ olanlar lâyıkıyla bilemezler.

            Söz yine dağıldı ve bugünkü sahurdan bir kesit veremedik. Aslında bugün de,  mazinin güleç yüzünde kalanların bir bölümünü olsun yaşatabiliriz çocuklarımıza… Sahura kalkmak gibi önemli bir ayrıntıyı ihmal etmeyerek, iftarda bir arada bulunmanın güzelliğini vurgulayarak, onların genç dimağlarına bu hoş rayihadan damıtabiliriz. Bunu; yapılması gerekenleri onların keyiflerine bırakarak değil de, kararlı olduğumuzu göstererek başarabiliriz.

            Ramazan; bir başka yakışıyor şehre ve dünyamıza… Çarşıları, pazarları temizliyor ve Müslüman yüreklere kendinden izler bırakıyor. Gökkuşağının ışığını üstümüze bindirerek, insan olmanın, Müslüman olmanın aydınlığını ramazandan sonra da devam ettirmemizi ihtar ediyor. Diğer aylarda da yoksulun yine yoksul, düşkünün yine düşkün olduğunu ve elimizden geldiği kadar darlarına yetişmemiz gerektiğini zihinlerimize nakşediyor. Deruni nağmeleri ruhumuza ve “Şehr-i mübarek”i dillerde terennüm ettiren, gönüllere yerleştiren ramazan, bir ihtiyaç sahibine edilen yardımda gerçek anlamını buluyor.

Yüce Rabbimden ramazanın hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 25 Ağustos 2009 Salı  23:57

sema nur kardeşime hak veriyorum, zira bazı yorum yazanlara köşe vermek lazım, kendilerini orada ifade etsinler, yoksa yorum yazarak kendilerini harcamış oluyorlar... fikirlerini herkes okusun istifade etsinler, öle köşede kenarda kalmasınlar...

Yorumu oyla      7      5  
sema nur 25 Ağustos 2009 Salı  22:36

bazı yorumcular, kendilerini kıymete mi bindiriyorlar, yazarları mı etkilemeye çalışıyorlar pek anlamış değilim. anlamış olmaktayım ki, yazarlar yorumlarına cevap vermeyince ve kendilerini dikkate almayınca da kendi dünyasında sıkıntı yaşıyor gibi gözükmekteler...

Yorumu oyla      7      5  
Gürhan Özorhan 24 Ağustos 2009 Pazartesi  02:25

Sayın Bingöl,Yazılarınızı,fikir ve düşüncelerinizi,edebi ustalığınızı,mütavazi yaşantınızı ve sizi tanımış olmamı çok seviyorum.Çocukluğumda ve hala yaşamakta olduğum sahur gecelerini,beni izlemiş gibi yazmanız,gönül güzelliğinizin yüzünüze yansımaları diye düşünceye itmeniz memnuniyetimdir.Yazınızda hep yoncalık mahallesi,şadırlı ve değirmi sokak arasında,şıkışan çocukluk ve gençlik hatıralarımı yaşatmanız,bana en güzel ramazan iftarlığı olmuştur.Uzakta olduğumdan dolayı benimde size iftarlığım,yazınızı sindire sindire okumam,fakülte yıllarınızı ve öğrenci işlerinize gelip notlarınızı sormanızı hatırlatmam olsun.Lütfen kabul buyurun efendim.Yazılarınızı Erzurum Ajans'ta da takip ediyorum.Sizden ricam,son günlerde benim ismim ve soyadımla bir yazar arkadaşınızın yazısına özür yorumları yazılarak ,gizli bir el tarafından kullanılıyor,itibar etmemenizi istirham ederim.Torosların eteğinden,uslanmayan deli gönlümden,gülen gözlerinize derin muhabbetlerimi yolluyorum.Ülkü İle kalınız.

Yorumu oyla      7      5  
beyaz 23 Ağustos 2009 Pazar  23:24

güzel bir yazı olmuş, okudum ve zevk aldım. teşekkürler ismail bey

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva