ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Sarıyer: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Sarıyer: 1
TOBB Temmuz ayı Erzurum verilerini açıkladı
TOBB Temmuz ayı Erzurum verilerini açıkladı
Erzurum kapanan şirket sıralamasında 24’üncü 
Erzurum kapanan şirket sıralamasında 24’üncü 
Atatürk Üniversitesi Türkiye'de 8’inci sırada
Atatürk Üniversitesi Türkiye'de 8’inci sırada
KUDAKA: ‘SoGreen Projesi başvuru süresi uzatıldı’
KUDAKA: ‘SoGreen Projesi başvuru süresi uzatıldı’
HABERLER>SPOR
10 Haziran 2010 Perşembe - 05:44

Zirvede kar pekmezi ziyafeti

GEYLANİ ADIYAMAN (İHA) - Bitlis'te bir gurup doğasever, 3 bin metre yükseklikteki Nemrut Dağı zirvesine yürüyerek Lokman Hekim'in "karlı pekmez" ilacını yerinde tattı.

Zirvede kar pekmezi ziyafeti

Bitlis'te bir gurup doğasever, 3 bin metre yükseklikteki Nemrut Dağı zirvesine yürüyerek Lokman Hekim'in "karlı pekmez" ilacını yerinde tattı.
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bir araya gelerek kurduğu Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü ile www.ahlatforum.com internet sitesi üyeleri ise her yıl olduğu gibi bu yıl da 3'ncü kez Nemrut Dağı ve krater gölüne geleneksel gezi düzenledi. Yanlarında hakiki üzüm pekmezi de götüren Ahlatlılar, Lokman Hekim'in ilaçlarından olan karlı pekmezi zirvede şifa niyetine yedi. Zirvedeki karın temiz ve yağmur yemiş olmasının şart olduğunu belirten gurup üyeleri, karlı pekmezin zirvede yenilmesinin daha lezzetli ve şifalı
olduğunu da belirtiyor.
//DOĞUNUN GELENEKSEL YEMEĞİ
Nemrut Dağı'nın zirvesine tırmanan Ahlatlılardan Mahmut Akkişi, karlı pekmezin atalarından dedelerinden kendilerine kalan bir yemek geleneği olduğunu belirterek, karlı pekmezin birçok hastalığa da iyi geldiğini söyledi. Karlı pekmezin zirvede ve yaz mevsiminde yenilmesi gerektiğini anlatan Akkişi "Karlı pekmezin günümüzde halen özel bir yeri var. Atalarımızın asırlardır vazgeçemediği bir yemek kültürüdür. Yüksek kesimlerde biriken kar kümesinde gözenekler açarak en derin ve en temiz yerinden alınankarın üzerine hakiki üzüm pekmezi dökülür. Her yıl Haziran ayı sıcaklarında yaklaşık 3 bin metre yükseklikte dağın karlı eteklerinde pekmez ile karı karıştırarak şifa niyetine yiyoruz. Karlı pekmezi büyüklerimiz Lokman Hekim ilacı olarak biliyor. Halen günümüzde hastalanan yaşlılarımız şifa niyetine karlı pekmez ister. Ve asırlardır karlı pekmezi şifa niyetine yenir" diye ifade etti.
//LOKMAN HEKİM İLACI
Cem Yıldız ise yaklaşık 3 yıldır zirveye tırmanarak bu lezzeti tattıklarını anlatarak "Karlı pekmezin çok faydalı olduğu hatta, bağırsaktaki iltihabın yok edilmesi için yenildiği yöremizde herkes tarafından bilinir. Pekmezli karın yaz ayarlında Nemrut'un yüksek kesimlerinden alınarak pekmezle karıştırılarak yenilmesi önerilmiştir. Amacımız hem şifa niyetine karlı pekmez yemek" diye ifade etti.
Karlı pekmezi ilk kez tadanlar ise, yaklaşık 3 bin metrelik bir zirvede kar ve pekmezin karıştırılarak yediklerini ve bu farklı lezzeti tanıdıklarını, farklı bir damak tadı oluşturduğunu ve herkesin mutlaka bu lezzeti tatmaları gerektiğini ifade etti.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Futbol’da ASA açılımı
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi - Anadolu Spor Akademisi(ASA) Yönetim Kurulu ...
Çorum'a şampiyonluk yolculuğu
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi - Türkiye Güreş Federasyonu 2010 Yılı Faaliyet ...
Şampiyonluğa kenetlendiler
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi/ Boks Federasyonu 2010 yılı faaliyet programında ...
 
Atatürk YİBO şampiyon oldu
MURAT ÇANKAYA (İHA) - Pasinler ilçesinde geçtiğimiz günlerde başlayan ...
Boks’ta Yakutiye Damgası
RECEP DAĞ/ERZURUM GAZETESİ - Yakutiye Belediyesi Spor Kulübü Boks takımı ...
2011’e kalkınma ajansı sinerjisi
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ayan, Erzurum’da 2011 kapsamında ...
 
“Acele Satılık Erzurumspor"
Erzurumspor'un 12 Haziran'da yapılacak olan olağan genel kurulu öncesinde ...
Yetenek arayış süreci hız kazandı
ERZURUM(GHA) - Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
Buz hokeyinde Büyükşehir damgası
Buz Hokeyi Federasyonu 2010 yılı faaliyet programında yer alan Kulüplerarası ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Fırtınanın Bardaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dilimizin Kaybolmakta Olan İncileri: Yanlış Söylenen Atasözleri ve Deyimler
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Enver Paşa kimdi bilir misin?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva