ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’dan 1 Mayıs kutlaması
Erzurumspor’dan 1 Mayıs kutlaması
Dal: ‘Teşekkürler Erzurum’
Dal: ‘Teşekkürler Erzurum’
Yakutiye’de Emek ve Dayanışma Günü kutlaması
Yakutiye’de Emek ve Dayanışma Günü kutlaması
Dumlu’da çatı yangını
Dumlu’da çatı yangını
Sekmen: ‘Erzurumspor kırmızıçizgimizdir’
Sekmen: ‘Erzurumspor kırmızıçizgimizdir’
HABERLER>EKONOMİ
21 Aralık 2009 Pazartesi - 00:01

ZF'den Bölgesel Tarım Projesi

GHA/Çiftçilerin ‘don’ afetine maruz kalmamaları amacıyla Erzurum’da bir proje geliştirildi. A.Ü. Ziraat Fakültesi ile TÜBİTAK ortaklığıyla geliştirilen projeyle, bölgede ekilen buğdayların ‘don’ tehlikesine karşı koruma altına alınması planlıyor.

ZF den Bölgesel Tarım Projesi

 Çiftçilerin ‘don’ afetine maruz kalmamaları amacıyla Erzurum’da bir proje geliştirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığıyla geliştirilen projeyle, bölgede ekilen buğdayların ‘don’ tehlikesine karşı koruma altına alınması planlıyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, TÜBİTAK’la birlikte yürüttükleri proje sayesinde, ‘don’ afetinin artık korkulu rüya olmaktan çıkacağını söyledi.
//BUĞDAYDA DON TEHLİKESİ
Buğdayın dünyada en yaygın olarak yetiştirilen kültür bitkisi olduğunu vurgulayan Metin Turan, bu tahıl ürününün, sahip olduğu büyük adaptasyon yeteneği sayesinde her tür iklim ve yörede yetiştirilebilme özelliğini taşıdığını kaydetti. Bölgedeki yetiştiriciler açısından problem olan ve verim kaybına neden olan ‘don’ zararından buğday bitkisinin etkilenmesi problemine çeşitli çözümler geliştirildiğini hatırlatan Turan, 2009 yılında yapılan TUBİTAK projesi kapsamında don zararından korunmanın diğer önemli bir yolunun ise, uygun ekim derinliğinin seçilmesi olduğunu ortaya koyduklarını belirtti.
//ÖZGÜN PROJE
TÜBİTAK proje çerçevesinde, atmosfer sıcaklığına bağlı olarak yörede yaygın olarak bulunan toprak gruplarında donma sıcaklıklarının tespit edildiğini anlatan Turan, “Buna göre atmosfer sıcaklığının azalmasıyla toprağın özelliklerine bağlı olarak toprak yüzeyinden itibaren aynı oranda sıcaklık azalması meydana gelmediği ve farklı toprak gruplarında farklı sıcaklık değişimlerinin meydana geldiği belirlenmiştir. Bu sıcaklık farklılıklarının bilinmesi buğday ekim zamanında uygun ekim derinliğinin belirlenmesine ve meydana gelecek kaybın azalmasına önemli derecede yardımcı olacaktır.” diye konuştu. 
//TURAN PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Buğday tohumlarının genellikle 5 ile 6 santimetre derinliğe ekildiğini kaydeden Doç. Dr. Metin Turan, “Yapılan TÜBİTAK proje çalışmasında toprak yüzeyinin karla kaplı olmaması durumunda toprağın özelliklerine bağlı olarak, toprağın 5 ile 6 santimetrelik kısmında donma meydana gelebilmesi için atmosfer sıcaklığının sıfırın altında 16 derece olması gerekmektedir. Özellikle bu durum güzlük buğday ekiminde önem arz etmektedir. Buğday tohumlarının dondan zarar görmemesi için bitki çıkış döneminde sıcaklık değeri sık sık bu değerin altına düşen yörelerde tohumun toprak gruplarına göre belirlenecek olan derinliklere ekilmesinin daha az zararlara neden olacağı tahmin edilmektedir. Buna göre bölgemizde uzun yıllar ortalaması olarak Aralık ve Mart ayları arasında sıfırın altında 15 ve 30 derece arasında seyrettiği dikkate alındığında; 5 ile 8 santimetre ekim derinliğinin uygulanması halinde don zararının önemli düzeyde azalacağı tahmin edilmiştir. Söz konusu tahmin modeli ülkemizde don zararının olduğu farklı alanlarına da uygulanarak verim kayıpları tahmin edilmeye çalışılacaktır.” ifadelerini kullandı. 
//BÖLGEDE BUĞDAY ÜRETİMİ ORTALAMANIN ÇOK ALTINDA
Türkiye’de buğdayın yaklaşık 9,5 milyon hektar alanda ekildiğini dile getiren Turan, üretimin de yıldan yıla değişmekle birlikte, yaklaşık 20 ile 21 milyon ton civarında gerçekleştiğini ifade etti. Dekardan alınan verimin ise, 203 ile 223 kilogram arasında değiştiğine işaret eden Turan, bu verimin bölgede don zararı nedeniyle çok daha düşük düzeylerde seyrettiğini söyledi. Doç. Dr. Turan; “Bölgemizde ise Türkiye toplam buğday ekim alanının ancak yüzde 7’lik kısmını teşkil etmektedir. Bölgemizde toplam ekili alanların büyük bölümü tahıl, özellikle de buğday ekimine ayrılmıştır. Buğdaydan sonra ikinci sırayı arpa almaktadır. Bölgemizde birim alandan alınan buğday verimi ortalama verim değerlerinin altında gerçekleşmektedir. Bölgemizde yetiştiricilerimiz açısından problem olan ve verim kaybına neden olan ‘don’ problemi, üzerinde çalışmalar yapmaya devam ettiğimiz proje sayesinde artık tarih olacak. Ekim derinliği metoduyla, çiftçiyi çok önemli bir problemden daha kurtarmış olacağız.” diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tec dağlı 21 Aralık 2009 Pazartesi 18:57

Günaydın,günaydın,günaydın! Gerçekten günaydın. Hoca Efendi. 51 yıldır bu yeni mi aklınıza geldi? Kusura bakmayın ama, çiftçi yılların tecrübesi ve halk dehası ile o tohumun ekileceği zamanı ve toprağın durumunu sizlerden daha iyi biliyor ve tohumunu ona göre ekiyor. Hiç de problem olmuyor. Bu konu da sizden daha bilgili. Bakınız böyle bir pro jeyi siz yapamıyorsunuz,TÜBİTAK'dan yardım alıyorsunuz. O köylü ise, kimseden yıllarca yardım almadan, kendi bilgi ve tecrübesi ile ayakta kaldı,kalmaya da devam ediyor. Ama,yi ne de uyandığınız için, bu bir başarıdır, her halde. Belki size göre bir milattır.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ’den yoksul açılımı
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yoksul vatandaşlara yönelik yapacağı "konut ...
Şeker Fabrikası için yeni süreç
İHA/Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönelik Kurulu Başkanı Lütfü ...
Teşvikte zorlu süreç
Erzurum, yeni Teşvik Düzenlemesi kapsamında en az yatırım alan iller arasında ...
 
Halimiz perişan..
Recep DAĞ/Türkiye iller sıralamasında vergi tahsilatında 63’üncü, gelirin ...
Kalkınma Ajansı isim değiştirdi
CİHAN/Erzurum Erzincan Bayburt Kalkına Ajansı Genel Sekreterliği'nin adı ...
KOBİ’ler vasıf istiyor
CİHAN/Erzurum’da imalata yönelik faaliyet veren KOBİ’lerde vasıflı elaman ...
 
Başka çareleri yok
Erzurum'da hava sıcaklığının eksi 20 dereceye kadar düşmesi vatandaşları ...
Bal satışlarında patlama
GHA/Türkiye’de panik dalgasını giderek genişleten Domuz Gribi, bal satışlarına ...
Umutlarını 2010’a yığdılar
GHA/Erzurum’da bu yaz durgun günler geçiren inşaat sektörü, kar yağmasıyla ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva