Ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim yapanların sahip olması gereken bilgi ve becerilerin, kişisel ve mesleki yetkinliklerinin ortaya konulması amaçlanan çalışmanın tüm üniversitelerde 2012'ye kadar uygulanması hedefleniyor.
Ulusal Yeterlikler Çerçevesi Komisyonu Başkanı YÖK Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, ''Yükseköğretimde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde yapılan eğitimin kalitesini ortaya koymak, sonuçlarını irdelemek, Avrupa standartlarına uyumunu sağlamak amacıyla ''Ulusal Yeterlikler Çerçevesi'' hazırlıklarının sürdüğünü anlattı.
Yükseköğretimdeki tüm eğitim kademelerinde her bir program için ''yeterlik'' saptanacağını belirten Eriş, Ulusal Yeterlikler Çerçevesi'nin ''genel kriterleri'' oluşturacağını kaydetti.
Ulusal Yeterlikler Çerçevesi'nin Türkiye'deki tüm üniversitelerde uygulanmaya başlanmasına ilişkin takviminde öngörülen tarihin 2015 olduğunu anımsatan Eriş, ''Ancak biz bunu 2012'ye çekmek istiyoruz'' dedi.
AKREDİTE UYGULAMASI
Kriterlerin yerine getirilip getirilmediğinin akreditasyonla ölçüleceğini vurgulayan Eriş, bu yeterlilikleri tamamladığını bildiren yükseköğretim kurumlarının akreditasyon kuruluşlarına başvuracağını belirtti. Bu kapsamda Türkiye'de bağımsız bir ''Akreditasyon Ajansı'' kurulacağını bildiren Eriş, konuya ilişkin kanun taslağı hazırlanacağını ifade etti