VEJETERYANLARA 'BESLENME' UYARISI
Türkiye'de vejeteryan beslenmenin yaygınlaştığı ve tercihini bu yönde kullananların alternatif protein kaynaklarına yönelmelerinin zorunlu olduğu bildirildi.
Vejeteryanların beslenmelerine diğer insanlara oranla daha özen göstermeleri gerektiğini anlatan uzmanlar, son yıllarda büyük kentlerde ve özellikle gençler arasında vejeteryanlığın yaygınlaştığını söyledi. Uzmanlar, "Bunlara bir de Türk toplumunun fakirleşmesi ve et fiyatlarındaki artışlar nedeniyle zorunlu vejeteryanlar da eklenince, önemli beslenme sorunu ortaya çıkmıştır. Sonuçta vejeteryanlarımız oldukça fazlalaşmıştır" dedi.
Hayvansal proteinin insan beslenmesinde özellikle zihinsel ve bedensel gelişimin yanında yıpranan dokuların yenilenmesi için önemli gereksinim olduğuna dikkati çeken uzmanlar, şu uyarılarda bulunuyor: "Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insanların sağlıklı beslenmesinde her kilogram ağırlık için günde 1 gram protein alınmasını ve bunun da yarısının hayvansal kaynaklı olmasını önermektedir. Başka ifadeyle, 70 kilogram gelen bir insanın günde 35 gram hayvansal protein alması gerekmektedir. Bu; yaklaşık 200 gram et, 1 litre süt veya 5 yumurta ile karşılanabilir. Kırmızı ve beyaz et, balık ve diğer deniz ürünleri tüketmeyen bir kişi, süt ve süt ürünleri olan yoğurt ile peynirin yanı sıra yumurta tüketimine de özen göstermelidir"
Uzmanlar, et tüketmeyip süt, yumurta ve peynir gibi diğer hayvansal ürünleri tüketenleri de yarı vejeteryan olarak tanımlandıklarını belirterek, "Bu kişiler sofralarından süt ve yumurtayı eksik etmemelidir" diye konuştu. Günde 3 bardak süt ve 1 yumurtanın günlük protein gereksinimini karşılayabildiğini anlatan uzmanlar, "Süt ve ürünleri, sağlık kadar kişinin dış görünüşünde de etkili olmaktadır. Süt ve süt ürünleri; cilt güzelliği, tırnak sağlamlığı ve saçların sağlığı için de vazgeçilmez öneme sahiptir" şeklinde açıklamada bulundular.