ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kayıp eserler asırlar sonra gün yüzüne çıkıyor
Kayıp eserler asırlar sonra gün yüzüne çıkıyor
Gebe Okulu 2. dönem mezunlarını verdi
Gebe Okulu 2. dönem mezunlarını verdi
Kılıçoğulları ailesinin mutlu günü
Kılıçoğulları ailesinin mutlu günü
Sağlıkçıların Gazze nöbeti devam ediyor
Sağlıkçıların Gazze nöbeti devam ediyor
Yakutiye Belediyesi araç filosunu güçlendirdi
Yakutiye Belediyesi araç filosunu güçlendirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Eylül 2025 Pazar - 11:45

Tesbih Borsası ilgi odağı

Sivas'ta bulunan tespih borsası, içerisindeki yüzlerce farklı renk ve modeldeki tespihler ile dikkat çekiyor. Tespih sevdalılarının uğrak mekânı haline gelen işletme, meraklılarının aradığı tespihleri bulduğu yer oluyor.

Tesbih Borsası ilgi odağı

Sivas'ta tespihseverlerin buluşma noktası haline gelen tespih borsası, görenlerin dikkatini çekiyor. Bir yanda çaylarını içen vatandaşlar, bir yanda tespih için pazarlık yapıyor.
Sivas'ta bulunan tespih borsası, içerisindeki yüzlerce farklı renk ve modeldeki tespihler ile dikkat çekiyor. Tespih sevdalılarının uğrak mekânı haline gelen işletme, meraklılarının aradığı tespihleri bulduğu yer oluyor. Çevre il ve ilçelerden gelen tespih meraklıları sabah erken saatlerde alışverişe başlıyor. Bir yanda tespihler için pazarlıklar yapılırken bir yanda ise çay eşliğinde tespihler üzerine sohbet ediliyor. Fiyatları 200 TL'den başlayan ve 10 bin dolara kadar ulaşabilen tespihler, yoğun ilgi topluyor.

"Tespih bizim için bir hastalıktır"
Tespihin erkekler için vazgeçilmez bir aksesuar olduğuna dikkat çeken Ahmet Karaca, "Burası Sivas'ımızın tespih kültürünün tanıtıldığı, tespih hastalarının buluştuğu her türlü tespihin bulunabileceği bir mekân. Çeşit çeşit tespihler bulunuyor. Zaman zaman dışarıdan esnaf arkadaşlar gelir günübirlik tezgâh açarlar. Tespih kültürü olan ve tespihi tanıyan herkes burada tezgâh açabilir. Aynı zamanda diğer şehirlerden gelen arkadaşlarımız da burada ellerinde olan tespihleri tezgâh açıp satabilir. Tespih bizim için bir hastalıktır. Toplumu veya çevresindeki insanlara rahatsız edici bir görüntü verebilir ama aksine bizlere huzur ve keyif verir. Geçmişten bu yana tespih modelleri fazlasıyla arttı. Önceden elimizde bulunan oltu, kuka, damla kehribar gibi az sayıda tespihlerimiz varken bugün yüzlerce çeşitte tespihimiz mevcut. Buradaki amaç; ticaret yapmak, para kazanmak ve toplumun ihtiyacını karşılamak" dedi.

Fiyatı 10 bin doları bulabiliyor
İşletme sahibi Selami Denli ise, "Buraya tespih meraklısı insanlar geliyor. Kendi aralarında alım satım, ticaret yapıyorlar. Kazanç olsun diye yapan da var hobi amacıyla yapan arkadaşlar da var. Tespih erkekler için bir aksesuardır. Bu durum İç Anadolu Bölgesi'nde biraz daha yoğun. Sivas'ta da bu işi yapan ve seven insanlar da çok fazla var. Esnaf arkadaşlar bir araya geliyor, dostluklar, sohbetler eşliğinde güzel ticaret yapılıyor. Türkiye'nin her ilinden buraya esnaf arkadaşlar gelip ticaret yapıyorlar. Tespih olarak en değerlisi damla kehribardır. Doğadan çıktığı gibi üretilir, katkı bulunmaz. Diğer kehribar olarak bilinen tespihlerde kimyasal maddeler vardır. Oltu tespihte tamamen Erzurum'da da üretilir. Yılan ağacı ve kuka tespihler de en çok kullanılan ve tercih edilen tespihlerdir. Tespihin değeri eskidikçe artar ve işçilikte çok önemlidir. Özenle yapılmış bir tespihin maliyeti beş ile on bin arasındadır. Malzemesi eski ise bin dolar, 2 bin dolar civarında değişiyor. Tespih yüz yılı devirdi ise fiyatları 10 bin dolara kadar çıkıyor ve bu tespihe Osmanlı tespih diyoruz" şeklinde konuştu.

 
Kayıp eserler asırlar sonra gün yüzüne çıkıyor
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kayıp eserler asırlar sonra gün yüzüne çıkıyor
Türk edebiyatına yön vermiş önemli müelliflerin kayıp eserleri, Doç. Dr. ...
Lahitler sahte çıktı
Ağrı’da güvenlik güçlerince ele geçirilen 2 lahit Kars’a gönderildi. Kars’ta ...
Yer: ‘Erzurum turizmin öncü şehirlerinden’
Yer 27 Eylül Dünya Turizm Günü dolayısıyla paylaştığı mesajında, ‘Erzurum; ...
 
Ehramın Zarafeti New York’a taşındı
KUDAKA - Kuzeydoğu Anadolu’nun kadim el sanatı ehram dokuması, New York ...
Erzurum’dan umre turları başladı
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Erzurum’dan ...
'Türkçe bizim kimliğimiz'
Erzurum'da bir grup öğrenci, 26 Eylül Türk Dil Bayramı'nı anlamlı bir ...
 
EDT'nin Yeşilçam'ı alkışları topladı
Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen "Yeşilcam" oyunu ise tiyatrosever ...
26 Eylül Dil Bayramı’nın 93. Yılı kutlu olsun
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkçeyi, Türk kültür ve medeniyetinin en ...
'Aras’ın Öte Yanı'
Yönetmenliğini Ali Parim'in üstlendiği "Aras’ın Öte Yanı" belgeseli, Aras ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Huylunun Huysuzu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir yalnızca bir isim yahut soyisim midir?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Artık verilerle dövüşen adamlar var!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yıkılsın, yok olsun böylesi bir dünya
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva