TÜRK İŞ
“AB SÜRECİNDE SENDİKALAŞMA DESTEKLENMELİ”
Türk İş 9.Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç AB sürecinde çalışanların haklarının engellenmemesi için sendikalaşmanın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, asgari ücret konusunda sendikalarının görüşlerini dile getirdi.
Türk iş 9.BölgeTemsilcisi Orhan Gözgeç AB sürecinde çalışanların haklarının engellenmemesi için sendikalaşmanın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek asgari ücretin bölgesel olmasının doğru bir yaklaşım olmadığını dile getirdi.
İşçilerin sendikalaşma konusunda engellendiğini savunan Gözgeç “Avrupa Birliği sürecinde olduğumuz bu dönemde, sendikalarımızın örgütlenme çalışmaları değişik engellerle karşılaşmaktadır. Bize ulaşan bilgilere göre, yalnızca 2004 yılında örgütlenme nedeniyle iş akdi fesh edilen işçi sayısı ülke çapında11.968’dir. Bu rakam 2005 yılının ilk altı ayında yaklaşık 2 bin olmuştur.Sendikal örgütlenme hakkının kullanılmadığı bir ülkede demokrasiden de, özgürlüklerden de söz edilemez” dedi.
ASGARİ ÜCRET BÖLGESEL OLMAMALI
Asgari ücretin bölgesel olması uygulamasını doğru bulmayan Gözgeç, “Ülke çapında 1974 yılından bu yana uygulanan tek asgari ücret yerine şimdi kamuoyunda tartışmaya açılan ‘bölgesel asgari ücret’ uygulanması talebi, asgari ücreti daha da düşürmeye yöneliktir. Asgari ücretin bölgelere göre belirlenmesi, asgari ücretin genel anlam ve felsefesine aykırıdır. Asgari ücret bölgesel olarak belirlendiğinde, ücret farklılığından dolayı daha yüksek asgari ücretin ödeneceği bölgelere iç göç hızla artacaktır. Rekabeti düşük ücretlerde arayan, kayıtdışı istihdamdaki yaygınlaşmayı var olan asgari ücrete bağlayan, kölelik düzeyindeki çalışma ve yaşama koşullarını isteyen ulusal ve uluslararası sermaye temsilcilerinin yaklaşımları, bir bakıma, ülkedeki sosyal politikasızlığı da ortaya koymaktadır. Bölgesel asgari ücret ülkenin sorunlarını yoksullar sırtından çözmeye çalışmaktır. Bu düşünce adil ve sosyal olmadığı gibi ekonomik de değildir. Bunlara evet dememiz ya da tartışmamız söz konusu bile olamaz”diye konuştu.
KIDEM TAZMİNATI İŞÇİNİN EN DOĞAL HAKKI
Kıdem tazminatı konusuna da değinen Gözgeç şunları kaydetti “Kıdem tazminatı, yasalarımızda yer aldığı günden bu yana işverenler tarafından eleştiri konusu yapılmaktadır. İddia edildiği gibi ne İşsizlik Sigortası Kanunu ile getirilen düzenlemeler ne de iş güvencesi amacıyla İş Kanununda yapılan değişiklikler, işçiler açısından kıdem tazminatı müessesinin önemini ve gerekliliğini ortadan kaldırmış değildir. İş güvencesi ile ilgili yeni düzenlemelerin uygulanmasında görülmüştür ki; kanun hükümleri işçinin istihdam güvencesini sağlamaya yeterli değildir. Bu nedenle kıdem tazminatının önemi ve vazgeçilemezliği işçiler için güncelliğini korumaktadır. Kıdem tazminatı ile ilgili bir fon oluşturma düşüncesi, Çalışma Meclisi’nde ele alınmış, önerilen projenin yetersizliği nedeniyle gündemden çıkarılmıştır. Konfederasyonumuz kıdem tazminatını, vazgeçilemez ve taviz verilemez bir işçi hakkı olarak görmektedir. Bu konuda hiçbir geriye gidişe izin verilmeyecektir” dedi