TARIMSAL KALKINMA İÇİN KOOPERATİFLEŞME ŞART
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Biriliği Müdürü Süleyman Sert, doğu illerinin kooperatifleşme hareketlerinden gerekli payı alamadığını açıkladı. 21 Aralık gününün Kooperatifçilik günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Kurt, Bölgemiz için hayvancılık ve hayvancılığa dayalı bitkisel üretim ve sanayi üretimi potansiyeli büyük önem arz etmekte olup bu potansiyelin değerlendirilmesinde en önemli seçenek ise kooperatifçiliktir. Bölgemiz çiftçisinin kooperatifçiliğe ilgi duymaları ve güçlerini birleştirmeleri büyük bir sinerji kazandıracaktır" dedi.
Doğu illerinin sanayi yatırımlarından gerektiği oranda pay alamadığı gibi tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik kooperatifleşme hareketlerinden de gerektiği kadar pay alamadığını bildiren Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Müdürü Süleyman Kurt, bunun en önemli sebeplerinden birisinin de, Türk insanının geleneklerinden olan kolektif hareket etme, imece ve yardımlaşmak hasletlerinin kooperatifçilik hareketine yeterince yansıtılamamış olmasından kaynaklandığını belirtti. Kurt, "Hal böyle olunca kamu ve özel sektörün yanında üçüncü sektör olarak adlandırdığımız kooperatifçilik sektörünün bölgemizde gelişimi, bölgemiz insanına ve ekonomisine olan katkıları arzulanan seviyelerin çok gerilerinde kalmıştır" dedi.
TÜRKİYE'DE 57 BİN KOOPERATİF VAR
Kooperatiflerin, Türkiye'de sayı olarak anımsanmayacak rakamlarda olmasına rağmen fonksiyonellik bakımından istenen seviyelerde olmaması ülkenin kooperatifçiliğinin en belirgin özelliklerinden olduğunu söyleyen Kurt, "Halen ülkemiz genelinde, 57 bin 642 birim kooperatif, 411 üst birlik ve 8 merkez birliği ile geniş bir teşkilatlanma ağına sahip kooperatifçiliğimizin yaklaşık 4/6'sı konut kooperatifi, 1/6'sı tarımsal amaçlı ve 1/6'sı ise diğer değişik amaçlarla kurulmuş kooperatiflerden oluşmaktadır" şeklinde konuştu.
EN ÖNEMLİ SEÇENEK KOOPERATİFÇİLİK
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Süleyman Kurt, kooperatiflerin kullandırdığı kaynakların tamamen kendi ve ortaklarının öz kaynakları olduğuna dikkat çekerek, "Bu sebeple, kooperatif ortakları o kooperatiflerin hem kurucusu, hem ortağı, hem müşterisi hem de yöneticileridir. Bölgemiz için hayvancılık ve hayvancılığa dayalı bitkisel üretim ve sanayi üretimi potansiyeli büyük önem arz etmekte olup bu potansiyelin değerlendirilmesinde en önemli seçenek ise kooperatifçiliktir. Bu manada, halen yaklaşık 3/4 gibi büyük oranı hiç bir kooperatife ortaklık ilişkisi olmayan bölgemiz çiftçisinin kooperatifçiliğe ilgi duymaları ve güçlerini birleştirmeleri büyük bir sinerji kazandıracaktır" dedi.
KOOPERATİFÇİLİK GÜNÜ ÜLKEMİZDE DE KUTLANIYOR
Her yıl 21 Aralık gününün Kooperatifçilik günü olduğuna değinen Kurt, "Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli ektinliklerle kooperatifçilik günü kutlamaları yapılıyor. Dünya kooperatifleşmeden aldığı güçle hızla gelişen, kalkınan ve insanlarının refahını artıran ülke örneklerine rağmen, ülkemiz kooperatifçilik sektöründen yetirince istifade edememesi üzüntü kaynağıdır. Tüm kooperatifçi ve kooperatif dostlarının günün kutluyorum" şeklinde konuştu.