Su kaynaklarını doğru kullanmalıyız
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özdemir, küresel ısınma ve buna bağlı olarak oluşan iklim değişikliklerinin insanlığın en önemli sorunu haline geldiğini ifade etti. Küresel ısınmanın neden olduğu sıkıntıların her geçen gün daha fazla hissedilmeye başlandığını ifade eden Özdemir, Türkiye'de kısa, orta ve uzun vadede iklim değişikliği sonucu etkilenecek sektör ve alanlar tespit edilerek, plan ve projelerin yapılarak, zamanla etkisini daha da arttırması beklenen iklim değişikliği sorunlarına hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.TÜRKİYE RİSK HARİTASINDA
Türkiye'nin küresel ısınmanın etkileri açısından yüksek risk grubu ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özdemir, "Yapılan araştırmalarda; küresel ısınmadan dolayı, oluşacak iklim değişikliğinden, özellikle su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalardan ülkemiz olumsuz etkilenecektir. İklim değişikliği sonucu; iklim kuşaklarının ekvatordan kutuplara doğru yüzlerce kilometre kayabileceği, bunun sonucunda Türkiye bugün Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da hakim olan sıcak ve kurak iklim kuşağının etkisine girebileceği, özellikle çölleşme tehlikesi bulunan İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri gibi yarı kurak ve yarı nemli bölgelerde tarım, ormancılık ve su kaynakları açısından olumsuz etkilere yol açabileceği düşünülmektedir.” diye konuştu.
TARIM SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLENECEK
Coğrafya Böümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özdemir, özellikle Ege, Akdeniz, İç ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde aşırı sıcaklık, gece gündüz ortalama sıcaklık farkları, yağmur ve kar yağışlarında azalmalar, iklimdeki mevsimsel değişiklikler, ekstrem sıcaklık ve soğukluk artışlarının söz konusu olabileceğine işaret ederek, “İklim kuşaklarındaki bu değişime uyum gösteremeyen flora ve fauna'nın, belli oranda mutasyona uğrayacağı veya kaybolacağı bilim otoritelerince kabul edilmektedir. Tarım, iklim değişikliği ve kuraklık karşısında en fazla etkilenecek sektörlerin başında gelmektedir. Yağış miktarında ve rejimindeki değişmeler; su kaynaklarının kullanım stratejilerinin yeniden belirlenmesini zorunlu kılmaktadır" şeklinde konuştu.NELER YAPILMALI?
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması için yapılması gerekenleri de sıralayan Özdemir, "Küresel ısınma ve etkileri konusunda kamuoyu bilgilendirilmeli ve halkın duyarlılığı artırılmalıdır. Bunu için eğitim çalışmalarına hız verilmelidir. Bozkırlar ağaçlandırılmalı, bozuk orman alanları süratle rehabilite edilmelidir. Su sıkıntısı yaşanması muhtemel bölgelerdeki gölet ve baraj projeleri ile havzalar arası su aktarma projelerine öncelik verilmelidir. Su yönetimi tek elden ve etkince yürütülmelidir. Yeni sulama projelerinden, su tasarrufu sağlayan kapalı sistemleri yapılmalı geçmişte yapılan tesisler gözden geçirilerek yenilenmeli, damlama ve yağmurlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için verilen destekler artırılmalıdır.” dedi.