Soğuk bal satışlarını patlattı
Aşırı soğuklar karşısında ısınma ihtiyacı hisseden vatandaşlar, kendini “bal”a vurdu. Erzurum’da bal üretimi ve satışını yapan bir işletmenin sahibi olan Ahmet Çavdar isimli Erzurumlu esnaf, kış mevsimlerinde Erzurum’da en fazla satılan gıda maddesinin bal olduğunu söyledi.
BAL ÖKSÜRÜK İLACI
Bal satışlarının yaz mevsimlerine göre kışın daha çok olduğuna dikkati çeken Çavdar, “Erzurumlu kış mevsiminde balla ısınıyor. Çünkü bal sadece kahvaltılarda tüketilen bir gıda değil, aynı zamanda soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı da vazgeçilmez bir ilaç özelliği taşıyor” dedi.
Kilosu 30 YTL’den satılan hakiki balın, Erzurum’da büyük ilgi gördüğünü kaydeden Çavdar, şekerli ve çeşitli glikoz maddelerinin karışımıyla elde edilen balın ise, 10 YTL’den satıldığını söyledi.
ERZURUM BAL ÜRETİMİNDE ÖNE GEÇTİ
Erzurum’un arıcılık ve bal üretimi anlamında önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Ahmet Çavdar isimli esnaf, kentte yılda 5 bin tona yakın balın üretildiğini kaydederek, “Erzurum’da sadece bu işle geçimini sağlayanların sayısı 2 bine yakındır. Bu yüzden balın Erzurum için önemi hem kazanç açısından, hem de sağlık açısından çok büyüktür” dedi.
ÜŞEMEYE ÇARE
Balın kışın daha fazla tüketilmesinin diğer bir nedeninin ise, alerji sorunu olduğuna vurgu yapan Çavdar, “Fazla bal tüketimi yaz mevsimlerinde alerji sorununa neden oluyor. Kışın böyle bir sorunun yaşanması söz konusu değildir” diyerek, kışın üşümek istemeyen vatandaşlara mutlaka bal tüketmeleri çağrısında bulundu.
SAHTE BAL İMALATÇILARI UYARISI
Öte yandan 10 yıldır arıcılık ve bal satışı yapan Ahmet Çavdar, kış aylarında birden bire çarşı ve pazarlarda sahte balcılar türediğini belirterek, tüketicilerin ucuz bala kanıp almamaları konusunda uyardı. İnsanların bal esanslı şeker ağdalarıyla kandırıldığını söyleyen Çavdar, toplumda bilinçli bal tüketilmediğini dile getirdi. Çavdar, balın, arıların binlerce çiçekten toplayarak insanlara sunduğu vitamin ve mineral deposu olduğunu hatırlatarak, "Bal sadece bir besin kaynağı olmanın ötesinde yüzyıllardır tedavi amacıyla kullanılan bir üründür. Bal aynı zamanda her yaştan insan için eşsiz bir besin kaynağıdır. Dünyada yapılan araştırmalar balın tedavi edici müessir bir madde olduğunu kanıtlamıştır. Buna rağmen, Türkiye'de balın gerçek değeri bilinmemektedir ve sadece herhangi bir besin kaynağı olarak gösterilmeye çalışılmaktadır" dedi. Balda kalitenin önemini vurgulayan Çavdar, tüketicilerin kaliteli bala yönelmesi, ucuz bal satan sahte balcılara kanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.