ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşık Sümmani’ye vefa
Aşık Sümmani’ye vefa
Erzurum’a ‘Gül Kokulu Naatlar’ yağdı
Erzurum’a ‘Gül Kokulu Naatlar’ yağdı
Trendyol 1. Lig: Sivasspor: 1 - Bodrum FK: 1
Trendyol 1. Lig: Sivasspor: 1 - Bodrum FK: 1
Trendyol 1. Lig: Vanspor: 1 - E.Erokspor: 0
Trendyol 1. Lig: Vanspor: 1 - E.Erokspor: 0
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 2 - Hatayspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 2 - Hatayspor: 1
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
8 Temmuz 2010 Perşembe - 06:54

Şap hayvancılığın kabusu oldu

ERZURUM(GHA) - Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, “İlimizde görülen Şap hastalığının Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan kaynaklı olduğu belirlenmiştir.” dedi.

Şap hayvancılığın kabusu oldu

Erzurum’da 25 Haziran ile 9 Temmuz tarihleri arasında ‘karantina’ ilan edilmesine neden olan Şap hastalığının kaynağının, daha çok sınır illerden kaynaklandığı bildirildi. Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, karakteri gereği hızlı yayılan Şap Hastalığının Erzurum’da 17 mihrakta görüldüğünü belirterek, hastalığın kaynağının da tespit edildiğini bildirdi. Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan kaynaklı olan Şap hastalığının, ilde daha fazla yayılmasının önüne geçebilmek için bir takım tedbirler alınması gerektiğini kaydeden Çelebi, “Hastalığın tabiatı gereği çok hızlı yayılması söz konusu olduğundan, görüldüğü bölgelerdeki hayvan giriş çıkışlarının tamamen durdurulması gerekiyor. Bu tedbirler ülke rahatlıkla alınabilir.” dedi. Hastalığın, doğu bölgesindeki sınır illerinin komşu ülkelerle ortak mera ve su kullanımları ile geçebildiğini kaydeden Prof. Dr. Çelebi, hastalığa neden olan virüsün ise, Hindistan kökenli olduğunu dile getirdi. Sınır bölgelerinden hastalığın geçişinin önlenebilmesi için çok daha etkili tedbirlerin alınması çağrısında bulunan Çelebi, “Bu konuda sınır ülkelerin ilgili birimleriyle temasa geçilmeli ve önlemler alma noktasında işbirliğine gidilebilinir.” diye konuştu.
//ÇELEBİ, UYARILARDA BULUNDU
Şap hastalığıyla mücadele konusunda yetkili kurum ve kuruluşların yanında, hayvancılık yapan yetiştiricilere de büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Çelebi, hayvan hastalıklarının takibi noktasında gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi. Çelebi, “Hayvan kooperatiflerince temin edilen hayvanların hastalıklarıyla ilgili aşılarının yapılıp yapılmadığı konusunda çok titiz davranılması gerekiyor. Hayvancılığın yoğun olduğu illerde hayvancılıkla ilgili alınacak kararlarda yetkili mercilerdeki kişilerin veteriner hekim olmaları son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Erzurum’un da içinde bulunduğu bölgede hayvancılık açısından büyük bir tehlike olarak değerlendirilebilinecek bir başka hastalığın ise, Brucella olduğuna işaret eden Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, yapılan inceleme ve araştırmalarda sığırlarda 38, koyun ve keçilerde de 6 vakaya rastlandığını sözlerine ekledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigarayla mücadelede yeni yaklaşım
ERZURUM(GHA) – Sağlık Bakanlığı, Tütün Danışma Hattı’nı devreye sokmaya ...
Oltu’da kene paniği
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) - Oltu ilçesinde kene tarafından ısırılan baba ...
Kazdığı temelin altında kaldı
OKTAY FANİ (İHA) - Aziziye ilçesinde, açtığı kanalın çökmesi sonucu mahsur ...
 
HES’lere ÇED onayı
Çevre Bakanlığı’nca Uzundere, Yusufeli ve Tortum çayı üzerinde bulunan ...
Erzurumlular için yaşam klavuzu olacaklar
ERZURUM(GHA) – Profesyonel Yaşam Koçu Kadir Demirbüken, evlilere ve ...
Çayırlı’da ikiz buzağı sevinci
Erzurum'da eşine ender rastlanan ikiz buzağı doğumu görenleri şaşırtıyor. ...
 
Derede yüzünü yıkarken boğuldu
Erzurum’da yüzünü yıkamaya çalışan şahıs dengesini kaybederek düştüğü ...
Tarla sularken yaşamını yitirdi
Orhan Yıldırım (CİHAN)- Erzurum'un Palandöken ilçesinde tarla sularken ...
Dadaş kalbi tekliyor mu?
Erzurum’da görülen kalp krizi vakalarının büyük bir bölümünün, beslenme ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Kâbusun Büyüğü
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dilimizin Kaybolmakta Olan İncileri: Yanlış Söylenen Atasözleri ve Deyimler
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Enver Paşa kimdi bilir misin?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva