ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Valilikten başarılı sporculara kutlama
Valilikten başarılı sporculara kutlama
Meteoroloji uyardı
Meteoroloji uyardı
Yaz Kur’an kursları başladı
Yaz Kur’an kursları başladı
Çorum FK'de takımın başına Tahsin Tam getirildi
Çorum FK'de takımın başına Tahsin Tam getirildi
Manisa FK yeni sezon hazırlıklarına başladı
Manisa FK yeni sezon hazırlıklarına başladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
21 Şubat 2009 Cumartesi - 03:47

“Şairler Ölür, Şiirin Başı Sağolsun”

Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Azerbaycanlı Halk Şairi bahtiyar Vahapzade’nin ölümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.

“Şairler Ölür, Şiirin Başı Sağolsun”

Prof. Dr. Ceylan yayınladığı mesajda, “Ölüm, insanoğlunun dünyaya gelişi ile birlikte hayat kadar önem taşıyan bir gerçeğidir. Yani şair, ölümü sorgulamaz. Ölüm hayat kadar gerçektir ve kabul edilmiştir. Türk dünyasında tanınan ve sevilen; Azerbaycan'da SSCB döneminde Halk Şairi Adına layık görülen Bahtiyar Vahapzade, başkent Bakü'de hakkın rahmetine kavuştu. Güneş Vakfı olarak Bahtiyar Vahapzade'ye Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır dileriz. Türk Dünyasının başı sağolsun” dedi.
BAHTİYAR VAHAPZADE KİMDİR
Azerbaycan'ın en ünlü şair, dramaturg, bilim adamlarından biri olan Bahtiyar Vahapzade, 1925 yılında Şeki şehrinde dünyaya geldi. 1934 Yılında ailesi ile birlikte Bakü'ye göç eden Bahtiyar Vahapzade, Eğitimini Bakü Devlet Üniversitesinde filoloji ilimleri doktorası İle tamamlamıştı. İlk şiirlerini İkinci Dünya Savaşı yıllarından yazmaya başlayan ve 1945 yılında Azerbaycan Yazıcılar Birliğine üye olarak kabul edilen Vahapzade, 1940 yılından emekliye ayrıldığı 1990 yılına kadar 50 yıl boyunca çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı. Sovyetler döneminde çeşitli ödüller alan ve 1985 yılında Azerbaycan Halk Şairi adını alan Vahapzade'ye eski cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından da 1995 yılında Azerbaycan halkının bağımsızlık mücadelesine yaptığı katkılardan dolayı İstiklal Madalyası verilmişti. Bahtiyar Vahapzade, 4 kez Azerbaycan Yüksek Sovyet’inde, 1 dönem de Azerbaycan Milli Meclisinde milletvekilliği görevinde bulunmuştu. 1980 yılından bu yana Azerbaycan İlimler Akademisinin asil üyesi olan Vahapzade, 70'den fazla şiir, 2 monografya, 11 de edebi konularda kitabı ve yüzlerce incelemesi bulunuyor. Bakü Devlet Akademik Dram Tiyatrosu'nda Vahapzade’nin, Vicdan, İkinci Ses, Yağıştan sonra, Yollara iz düştü, Feryat, Nereye gidiyor bu dünya, Kendimizi kesen kılıç, Cezasız Günah, Darağacı gibi dramları sahnelenmişti. Azerbaycan edebiyatının ve genel olarak 20'nci Yüzyıl Azeri Türk edebiyatının görkemli temsilcisi kabul edilen Vahapzade, ülke dışında da tanınan bir edebiyat adamıydı. Şairin kitapları, dramları ve sosyolojik yazıları dünyanın birçok ülkesinde ve Sovyetler Birliğine dahil ülkelerde çeşitli dillerine tercüme edilmişti.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDT’den ''İki Bavul Dolusu'' Oyun
Erzurum Devlet Tiyatrosu'nda (EDT) ''Kafkas Tebeşir Dairesi'' ile ''İki ...
“Erzurum insanı çok sıcakkanlı”
Sinema Yönetmeni Sinan Çetin, Erzurum’la ilgili çekimler yapmak üzere ...
12 Mart Hazırlıkları Başladı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler 12 Mart Erzurum’un ...
 
Molokanların Erzurum Hayranlığı
GHA/Rus asıllı Molokan kavminin, tarihte hiç sorun yaşamadıkları halkın ...
Erzurumlunun İsim Eğilimi
Erzurum’da son iki yıl içerisinde dünyaya gelen erkek çocuklara, en fazla ...
Yakutiye, Rawlınson’un Hatıratına Girdi
GHA/İngiliz Yarbayı Alfred Rawlinson’un çizdiği Yakutiye Medresesi silueti, ...
 
Köçer'den "Bu Ne Biçim Cumartesi"
Türk sineması üzerine yazdığı yazılarla adını duyuran genç kuşak kalemlerden ...
Aşık Sümmanioğlu Anılacak
Erzurumlu halk ozanı Aşık Nusret Sümmanioğlu, ölümünün 6. yılında düzenlenen ...
Erzurum Fotoğrafları ABD'de Sergilendi
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Illinois Üniversitesi'ndeki Türk ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
İran’dan alınacak ders
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Zafer kimin?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Bunun Adı Medeniyet mi Şimdi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Medeni insanın çöple imtihanı
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva