Türkiye- Suriye kara sınırındaki mayınların temizlenmesi ihalesinin 49 yıllığına İsrail'e verileceğini iddia eden Saadet Partisi (SP) Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet, “İsrail'e mayın ihalesinin verilmesi ulusal çıkarlara aykırıdır.” dedi.
KÜMBET BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
SP İl Başkanı Teoman Kümbet, parti il binasında basın toplantısı düzenledi. Kümbet, AK Parti Hükümeti'nin Türkiye- Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi karşılığında 650 bin dönüm alanın organik tarım yapılmak üzere İsrail’e verileceğini iddia etti. Kümbet, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırındaki mayınlı alanın temizlemesi için gerekli teknik donanıma sahip olduğunu savundu. Kümbet, Türkiye-Suriye sınırı dahil bütün sınırların mayınlarının temizlenmesinden yana olduklarını dile getirdi.
İSRAİL TEPKİSİ
İl Başkanı Kümbet, SP olarak mayın temizleme işi ile mayından arındırılan alanların iki farklı proje olarak ele alınmasını istedi. Mayından arındırılan alanın İsrail'e verilmesi yerine, buranın yapılacak ihale ile tarımsal üretime açılmasını isteyen Kümbet, “Biz topraklarımızda gerekçesi ne olursa olsun, yabancıların özellikle de İsraillilerin bu kadar rahat hareket etmesini uygun görmüyoruz. Suriye sınırındaki mayınlı alanı Türk Silahlı Kuvvetleri temizlesin. Mayından arındırılan bölgede ise, zaten o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 87’si topraksızdır ve bu topraklar 50 yıldan beri ekilemediği için organik tarıma fevkalade elverişlidir. Hükümetin, Mayın Yasa Tasarısı’nı meclisten geçirmemeli. Eğer yasa tasarısı geçerse Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto yetkisini kullanmasını istiyoruz. Çünkü Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve bu alanın İsrail'e verilmesi ulusal çıkarlarımız açısından sakıncalı.” diye konuştu.