SMMO’DAN ‘NAKİT TEŞVİK’ ÖNERİSİ
Serbest muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Zeki Akal, kent ekonomisinin kalkınması konusunda nakit teşvik uygulamasına geçilmesini isteyerek, uygulamayla yap işlet,devret modelinin esas alınabileceğini ifade etti.
Erzurum Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Zeki Akal, kent ekonomisinin kalkınması konusunda nakit teşvik uygulamasının ve inşaat sektörünün kalkınmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.
YOKSULLUK VE İŞSİZLİK ARTIYOR
İşsizlik ve yoksulluğun her geçen gün arttığını belirten Akal, “ Kent her geçen gün kan kaybediyor.,bunu mükelleflerimizin durumundan da anlayabiliyoruz. Kentin tekrar eski konumuna gelmesi için nakit teşvik uygulamansın hayta geçilmesi gerekiyor. Nakit teşvik uygulamasıyla yap işlet devret modeli hayata geçirilmelidir. Bunun yanında inşaat sektörünün kalkındırılması da bir diğer önemli unsur. İnşaat sektörü bir çok sektöre girdi oluşturan bir sektör ve sektörün desteklenmesi gerekiyor” dedi.
YATIRIMLAR ARTIRILMALIDIR
Kentte sanayi sektörünün gelişmediğini de hatırlatan Akal, “İlimizde sanayi olmadığından imalat sektörü de yoktur. Üniversite öğrencilerinin ekonomiye sağladığı katkılardan da bir adım ileri gidilemeyecektir. Geçmiş yıllarda bölgemiz için hayvancılık deposu deniyor, yine eker pancarı deposu denilirde oda artık yok Ona da şeker politikası denildi ve tarımla uğraşanlar yaptıkları masrafı alamaz olunca ekip biçmeye başladılar. Sekiz ay gibi ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü ilimiz gerek batı illerinde ve gerekse sanayisinin gelişmemesi illere uzaklığı nedeniyle ekonomi olarak git gide zayıflamaktadır. Gerek hükümetler gerekse bölgede yaşayan yatırımcılar ilimizin özelliklerini tespit ederek ona göre çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Gerek kış turizmi gerek ikinci üniversite ve en önemlisi akarsu kaynaklarımızın iyi değerlendirilmesi ekonomimizi birazda olsun canlanmasına neden olacaktır” dedi.
İŞSİZLİK EN ÖNEMLİ SORUN
Kentteki işsizlik sorununu da değerlendiren Akal, “ Bir ilde sanayi olmayınca işsizlikte kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Tarım arazileri de uzun süre kar altında kaldığı için ziraat de yapılmadığından zirai işçide yoktur. Esnaf ve tüccarın iş hacmi de düşünce yeni işçi almadığı gibi elindeki işçileri de çıkarmaktadır. İnşaat sektörü lokomotif sektör olduğundan canlanmadığı müddetçe işsizliğin önüne geçilmemektedir. Ülkemizde son yıllarda yatırımda yapılmadığı için bu sektörde de ki işsizlik bir hayli fazladır” dedi