ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum'dan Ardahan'a hizmet köprüsü
Erzurum'dan Ardahan'a hizmet köprüsü
 Kent Konseyi'nden Kızılay’a ziyaret
 Kent Konseyi'nden Kızılay’a ziyaret
Minik yürekler hem okudu hem yazdı
Minik yürekler hem okudu hem yazdı
Şehit Akıncı'ya vefa
Şehit Akıncı'ya vefa
Aşkale'de iş kazası: 5 yaralı
Aşkale'de iş kazası: 5 yaralı
HABERLER>EKONOMİ
26 Kasım 2010 Cuma - 00:07

Pancar üreticileri zorda

Erzurum’da bu yıl kurak geçen yaz mevsimi, şeker pancarı üreticisini vurdu. Şeker pancarından istediği verimi alamayan üreticiye, ikinci darbe ise, pancar fiyatları için belirlenen değer artış oranından geldi. Geçen yıl ton başına 115 TL ödenen yüzde 16 şekerli pancar için bu yıl 118 TL ödeneceği açıklanırken, yeterli verimi alamayan üretici, ikinci hayal kırıklığını ise, pancarını satarken yaşayacak.

Pancar üreticileri zorda

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’da bu yıl kurak geçen yaz mevsimi, şeker pancarı üreticisini vurdu. Şeker pancarından istediği verimi alamayan üreticiye, ikinci darbe ise, pancar fiyatları için belirlenen değer artış oranından geldi. Geçen yıl ton başına 115 TL ödenen yüzde 16 şekerli pancar için bu yıl 118 TL ödeneceği açıklanırken, yeterli verimi alamayan üretici, ikinci hayal kırıklığını ise, pancarını satarken yaşayacak.
//ÜRETİCİ MAĞDUR
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, şeker pancarı üreticilerinin bu yıl iki mağduriyeti bir arada yaşadığını söyledi. Yaz mevsiminin kurak geçmesi dolayısıyla tarlasından istediği verimi alamayan pancar üreticisinin, şeker pancarı fiyatları için belirlenen değer artış oranı konusunda da mağdur edildiğini öne süren Aydeğer, “Gerçek enflasyonun altında kalan değer artış oranıyla, geçtiğimiz yıl bir 115 TL olan şeker pancarı, bu yıl 118 TL’den satılacak. Üstelik kuraklık yüzünden toplam ürün miktarı düşük çıkan üretici, teşvikler konusunda da umduğunu bulamayacak.” diye konuştu.
Şeker pancarı üreticisine, yüzde 16 şekerli pancar için ayrıca teşvikler ödendiğine dikkati çeken Lokman Aydeğer, yine geçtiğimiz yılın rakamlarından örnek verdi. Aydeğer, “Geçtiğimiz yıl fabrikaya yüzde 16 şekerli pancarını tonu 115 TL’den satan üreticinin eline, toplamda bir ton için 140 TL geçiyordu. Fakat bu yıl hem değer artış oranındaki yetersizlik, hem de kuraklık yüzünden üreticinin eline bir ton şeker pancarı için sadece 130 TL geçecek.” şeklinde konuştu.
//ERZURUM KAYBEDİYOR
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, üretim maliyetlerinin her geçen yıl arttığını, fakat Erzurum’daki pancar üreticisinin bu yılki kazancının, geçen yıl elde ettiği kazançtan bile düşük olacağını kaydeden Aydeğer, “Şeker pancarı, Erzurum’da üretilen sanayi bitkileri sıralamasında en başta bulunuyor. Üstelik pancar üretici için çok önemli bir ticari gelir kapısı durumunda. Bu yıl karşılaştığımız bu manzara, maalesef üreticinin zarar etmesine ve geçen yıldan bir önceki yıla kadar gerilemesine neden olmuştur. Bu mağduriyetin göz önünde bulundurulması ve yöredeki pancar üreticisine sahip çıkılması gerekmektedir. Bölgedeki tarımsal üretim oranı içerisinde şeker pancarının sahip olduğu payı düşünecek olursak, bu kayıp sadece üreticinin değil, aynı zamanda Erzurum için de ekonomik bir kayıptır.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Erzurumlu şeker pancarı üreticileri de, kuraklık yüzünden karşılaştıkları bu zararın telafi edilmesini isteyerek, “Her yıl kazanç umudumuzu ürettiğimiz pancara yüklüyoruz. Bu yıl en düşük miktarda pancar üreten üreticinin bile en az bin ya da 2 bin lira zararı var. Çok zor durumdayız, geçen yıl kazandığımızı bile bu yıl kazanamayacağız.” şeklinde konuştular.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘DAP, GAP kadar destek bulmalı’
Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin kurtuluşu ancak DAP ...
DAP'la 22 proje hayata geçiyor
Erzurum’da Doğu Anadolu Projesi’nden (DAP) yararlanmak için yapılan 24 ...
Açlık sınırı 862 TL’ye fırladı
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Kasım ayında 862 TL, yoksulluk sınırı ...
 
Tarımın sadece namı var
Erzurum’daki işgücünün iktisadi faaliyet kollarına göre dağılımında, tarım ...
EESOB’dan çağdaş atılım
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) bünyesinde oluşturulan ...
Öğretmenler, esnafın yüzünü güldürdü
Her yıl 24 Kasım’da kutlanan Öğretmenler Günü, piyasalara renk kattı. ...
 
ESOB çaya zam talebini reddetti
Erzurum Otelciler ve Kahvehaneciler Odası’nın, çay fiyatlarına zam yapılması ...
Vekaletle kesim ilgi görmedi
Ebu İshak Vakfı Müdürü Ergün, Erzurum’da vekaletle kurban kestirme yöntemine ...
EZO’dan destek uyarısı
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, mazot ve gübre desteğinden ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yirmi Yolun Hikâyesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Adalet Meydanından Ekran Çağına
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Yeni bir sayfa, yeni bir Türkiye
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yolun açık olsun ASELSAN
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dolarla ölçülen cehennem
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva