//SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ
İlçe Tarım Müdürü Temel Aslan sertifikalı tohumun hastalıklardan ari olduğunu belirterek “Sertifikalı tohumun çeşit özellikleri bilindiğinden yetiştiricilik esnasında yapılacak olan ekim ve dikim zamanının tam olarak ayarlanması ürünün gelişimi sırasında yapılacak olan bakım, sulama ve boğaz doldurma çalışmaları, periyodik düzene göre yapıldığı takdirde, yetiştirilen üründe olgunlaşmanın tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasatta kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca elde edilen ürünler, yeknesak ve kaliteli olduğundan pazar değerinin yüksek olması satış kolaylığını da beraberinde getirmektedir. Sertifikalı tohumun verim oranının diğer tohumlara göre yüksek olması kazancında yüksek olmasını sağlayacaktır.” dedi.
//ÜRETİCİLERE UYARI
Bitkisel üretim faaliyetinden istenen sonuca ulaşabilmek için sertifikalı tohum kullanmanın son derece önemli olduğunu vurgulayan Aslan, “Sertifikalı tohumun kullanmanın yaygınlaştırılması verimde artışın sağlanması için kurumumuz olarak yapmış olduğumuz demonstrasyon çalışmalarıyla çiftçimize köylerimizde uygulamalı olarak eğitimler vermekteyiz. Çiftçilerimizi desteklemek amacıyla bölgemizin iklim ve toprak isteklerine uygun olarak getirtmiş olduğumuz sertifikalı patates tohumunun üretimi tamamen doğal yetiştirilen suni gübrenin kullanılmadığı patates tarımında çiftçilerimizle birlikte hasadını yapmış olduğumuz sertifikalı patatesin çiftçilerimizin yüzlerini güldürdüğü bereketiyle gözleri doldurduğu gözlemledik. Sertifikalı tohum kullanmadan önce çiftçilerimizin kendi ifadesiyle evin ihtiyacı olan patatesi topraktan kaldıramazken, sertifikalı tohumun kullanılmasından sonra dekara 4 ile 5 ton ürün alınmış, elde edilen ürünler bakkallarda marketlerde pazarlarda satılarak çiftçimize yeni gelir kapısı olmuştur. Hasadı yapılan patatesten bir örnek numune alıp en büyük bir tanesini tarttığımızda; 1.5 kg gelmiştir. Yapılan bu üretimi yaygınlaştırmak ve bütün köylerimizde üretiminin artmasını sağlamak amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü’nde köylerden gelen patates örneklerini sergilemekteyiz.” diye konuştu.
//UYGULAMA KÖYLERE YOĞUNLAŞTIRILDI
Köylerimizde yapılan yaygınlaştırma çalışmaları neticesinde ise, amacın bilim ile tecrübeyi buluşturmak ve yeniliklerden üreticimizin üreticilerin haberdar olmasını sağlamak olduğunu anlatan Arslan, “Yapılan çalışmalarımızın somut göstergesi olarak, köylerimizde patates üretim alanları hızla artmaktadır. Elde edilen ürünlerin pazarlanmasıyla çiftçi ekonomisine olan katkısından dolayı köyde oturan çiftçimiz artık patates alan değil, ürettikleri patatesi satan konumuna gelmiştir.” şeklinde konuştu.