GEÇİM DERDİ HERŞEYİN ÖNÜNDE
Türkiye genelinde olduğu gibi, Erzurum’da da bu sorunun yaşandığına dikkati çeken Haliloğlu, “Öğretmenlerimizin kitap okuma alışkanlığı maalesef hızla azalıyor. Öğretmenler geçim sıkıntı çekiyor, kazandıklarıyla ancak geçinebiliyor. Kitap ya da süreli yayın takip eden öğretmen sayısı çok az” dedi.
TOPLUM REHBERLERİNİN OKUMA İHTİYACI
Öğretmenlerin, toplumun önündeki rehberler olduğuna vurgu yapan Haliloğlu, kitap okuyamayan ve kendini yetiştiremeyen eğitimcilerin, topluma fayda da sağlayamayacaklarını kaydetti. Erzurum’da, 3 bin 748’i bayan, toplam 8 bin 851 öğretmen bulunduğunu bildiren Naci Haliloğlu, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde şartlar belli. Burada yaşam standartları diğer bölgelere oranla düşük. Çünkü öğretmenin burada ısınma ve barınma gibi büyük gider kalemleri var. Bu masraflar arasında bir öğretmenin kitap için bütçe ayırması zaten zor. İşte bu nedenler, öğretmenleri hiç bırakmamaları gereken bir alışkanlığı unutmak zorunda bıraktı. Öğretmenlerimiz artık okumaktan vazgeçti” diye konuştu.
ÖĞRETMENLERE ÖZEL DESTEK ŞART
Bir öğrencinin, kitap okuyan öğretmenini örnek alacağını, aynı durumun evlerde de söz konusu olacağını aktaran Öğretmenler Derneği Erzurum Şube Başkanı Naci Haliloğlu, “Bir öğrenci öğretmeninden, annesinden ve babasından neyi görürse onu uygular. Öğretmen kitap okumuyorsa, anne ve baba kitap okumuyorsa, çocuktan kitap okumasını bekleyemezsiniz. Böylece kendi geleceğini tüketen bir toplum karşımıza çıkıyor. Bu duruma karşı müdahale etmesi gereken kurum, Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Öğretmenlerin ve öğrencilerin kitap okumasını sağlayacak düzenlemelere gidilmesi gerekiyor. Sınavdan sınava kitap okuyan öğretmen ya da öğrenciyle toplum hiçbir yere varamaz. Aynı şekilde evlerimizde de kitap okuma alışkanlığı üzerinde ciddiyetle durmalıyız. Yoksa geleceğimizin teminatı dediğimiz çocuklarımızı, daha yolun başında kaybetmiş olacağız. Öğretmenlerin öncelikle ekonomik durumları düzeltilmeli, ardından kitap okumaları teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.