OLTA BALIKÇILARINA RAST GELE...
Artvin, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kayseri, Malatya, Ordu, Rize, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Yozgat'ın iç sularında 15 Nisanda başlayan avlanma yasağı 15 Temmuzda, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş ve Van'da 15 Mayıstan beri uygulanan yasak 15 Ağustos tarihinde sona erecek.
Amatör balıkçıların avlanabilmeleri için 36 ilin iç sularında daha balık avı yasağı sona eriyor. 36 ilde 1 Nisandan beri geçerli olan yasağın kalkmasıyla artık amatör balıkçılar, iç sulara oltalarını yeniden atabilecekler.
İç sularda, doğal yaşam alanları ile türlerin korunması ve sürdürülebilir avcılık için amatör balıkçılara yönelik uygulanan balık avlama yasağı Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak'ta bugün sona eriyor.
Öte yandan, Artvin, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kayseri, Malatya, Ordu, Rize, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Yozgat'ın iç sularında 15 Nisanda başlayan avlanma yasağı 15 Temmuzda, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş ve Van'da 15 Mayıstan beri uygulanan yasak 15 Ağustos tarihinde sona erecek.
Adana, Adıyaman, Antalya, Aydın, Batman, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa ile Şırnak'ta amatör balıkçılar için geçerli olan avlanma yasağı 15 Haziranda sona ermişti.
''AŞIRI AVLANMADAN KAÇINILMALI''
Amatör Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Hikmet Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazla birlikte iç sularda avlanma yasaklarının sona erdiğini belirterek, oltalarını alıp yollara düşen amatör balıkçılara şans diledi.
Amatör ve sportif balıkçılığın ticari amaç gütmeden, spor, dinlence ve hobi amaçlarıyla yapıldığını ifade eden Solak, bu nedenle amatör balıkçıların iç sulardaki tür zenginliğin korunmasına daha fazla katkıda bulunmaları gerektiğini söyledi.
Solak, amatör balıkçılık sportif bir ruhla yapıldığı için yenilmeyecek ya da başka bir amaçla kullanılmayacak balığın mutlaka suya canlı geri döndürülmesi konusunda balıkçıları uyardı. Solak, denizlerde ve iç sulardaki aşırı avlanmanın pek çok balık türünün yok olmasına neden olduğunu dile getirerek, bundan kaçınılmasını istedi.
''YASAK YÖNTEMLERLE AVLANILMAMALI''
Koruma altındaki türler ile boyları küçük balıkların kesinlikle avlanmaması gerektiğine dikkati çeken Solak, av sırasında olta ucuna ağ, tırıvırı ve paraşüt gibi düzeneklerin takılmaması, su altı tüfeği, zıpkın, yaba ve balyoz kullanılmaması gerektiğini kaydetti.
Solak ayrıca, germe, serpme ve sürütme ve pinter yöntemleri ile elektrik akımı, elektroşok, tüpgaz ve hava tazyiki yöntemleriyle balık avlanmasının yasak olduğunu hatırlattı.
Denizlerde ve iç sularda amatör amaçlı su ürünleri avcılığına ilişkin ahlaki kurallar ile yasal düzenlemelere uyulmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Solak, amatör balıkçılardan doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere ulaştırılabilmesi için bunlara özenle uymalarını istedi.