Meralar Sıkı Takip Altında Tutulacak
Türkiye'de bir dönem hayvancılık için en uygun olan, ancak son dönemlerde erken otlatma nedeniyle büyük bir kısmı tahrip olan Erzurum'daki meralar, yeniden hayata kazandırılması için bu yıl sıkı denetim altında tutulacak.
MERA VERİMLİĞİNDEKİ DÜŞÜŞ
Erzurum Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, yaptığı açıklamada, bölgede meraların otlatmaya erken açılması nedeniyle istenilen verimin alınamadığını, Valilik bünyesinde kurulan Mera Komisyonunun aldığı karar gereği 15 Mayıstan önce hayvanların meraya çıkartılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.
ERKEN OTLATMA MERA VARLIĞINI TEHDİT EDİYOR
Geçmiş dönemlerde karların erimesinin hemen ardından hayvanların meralara çıkarıldığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti: ''Karların eridiği dönemde meralarda toprak yumuşak ve çamurlu olur. Bitkilerin henüz yeşermeye başladığı bu dönemde meraya çıkarılan hayvanlar, yem bitkilerini tam filizlenmeden çamurlu meraya uyguladığı baskı nedeniyle toprağa gömerek yok etmektedir. Ayrıca otlanan hayvanlar bitkileri topraktan kökleriyle birlikte çıkarabiliyor. Yıllardan beri bu şekilde meralara büyük zarar verildiğini gözlemledik. Bu nedenle meralardan ve dolayılı olarak da hayvancılıktan istenen verim alınamıyor.''
Erdoğan, Erzurum'daki meraların yüzde 59'unun zayıf durumda olduğuna dikkati çekti.
MERA TAHRİBATI ÖNLENECEK
Meralarda giderek artan tahribatın önüne geçilmesi amacıyla yeni uygulamalar getirildiğini anlatan Erdoğan, Mera Komisyonunun aldığı karar doğrultusunda bundan sonra hayvanların meraya erken çıkarılmasına izin verilmeyeceğini belirterek, ''15 Mayıstan önce hayvanlarını meraya çıkaranlara ağır para cezası verilecek. Merada bu tarihten önce bulunan her bir hayvan başına sahiplerine 113 YTL para cezası uygulanacak. Merada tespit edilen tahribatın tanzimini de besici karşılayacak'' dedi.
MERA TAKİP EKİBİ
Meralara hayvanlarını erken çıkaranların tespiti için de Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde ekip kurulduğunu bildiren Erdoğan, ekiplerin zaman zaman denetimler yapacağını belirtti. Erdoğan, mera denetimlerinin köylerden yapılan ihbarlar, jandarmanın ve kendi ekiplerinin kontrolleriyle gerçekleşeceğini anlattı.
ERDOĞAN: AMAÇ BESİCİYİ CEZALANDIRMAK DEĞİL
Erdoğan, amaçlarının besiciyi cezalandırmak olmadığının altını çizerken, ''Mera Komisyonu besiciyi düşünerek bu kararı almıştır'' diye konuştu. Tüm hayvan sahiplerinin söz konusu karara uyması durumunda meraların eskisi gibi daha fazla verimli olabileceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: ''Bütün alınan kararlar çiftçimiz için alınan kararlardır. Meralar çiftçimizin meralarıdır. Meralar ne kadar kaliteli ve uzun ömürlü olursa çiftçimiz de daha fazla fayda sağlar.''
Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının meraların erken otlatılmaması için de çiftçiye yem bitkisi desteği verdiğini, bu kapsamda geçen yıl sadece Erzurum'da çiftçiye 26,5 milyon YTL ödeme yapıldığını sözlerine ekledi.