ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Türkiye genelinde 118 bin 359 konut satıldı
Türkiye genelinde 118 bin 359 konut satıldı
TÜİK Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı
TÜİK Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı
Gazze'de can kaybı 53 bin 119'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 53 bin 119'a yükseldi
Erdoğan: ‘Türkiye kritik önemdedir’
Erdoğan: ‘Türkiye kritik önemdedir’
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu açıklandı
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu açıklandı
HABERLER>SİYASET
31 Temmuz 2009 Cuma - 03:32

Memur-Sen çalışanların nabzını tuttu

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) araştırma çalışmasına göre, çalışanların gündeminde ilk sırayı işsizlik alıyor ve bunu çalışanlara verilmesi beklenen kriz çeki takip ediyor.

Memur-Sen çalışanların nabzını tuttu

DİNDİ ANKET SONUÇLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Memur Sen Erzurum il Temsilcisi Mehmet Dindi 'Ekonomik Kriz ve Kamu Çalışanları Etki-Analiz Araştırması' sonuçlarını değerlendirdi. Dindi, Memur-Sen’in, ekonomik krizin kamu çalışanları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak, kamu çalışanlarının kriz çerçevesinde hükümetten beklentileri yanında mali, sosyal ve özlük haklarıyla ilgili görüş ve taleplerini tespit etmek amacıyla, böyle bir araştırma gerçekleştirdiğini kaydetti.
Alınan bilgiye göre, Kamu çalışanlarıyla yüz yüze görüşerek gerçekleştirilen ve katılımcılara 61 soru yöneltildiği araştırmanın örneklemini, TÜİK'in Düzey 1 sınıflandırmasında yer alan ve kamu çalışanlarının Türkiye geneli durumunu yansıtacak sosyo-ekonomik özelliklere sahip, aralarında Erzurum’unda yer aldığı 12 ilin oluşturdu ve bu illerde görev yapan toplam bin 715 kamu çalışanıyla görüşüldü.
KAMU ÇALIŞANLARININ GÜNDEMİNDE "İŞSİZLİK" VAR
Araştırmanın ortaya çıkardığı çarpıcı sonuçlardan biri, kamu çalışanlarının yüzde 61.6'sının Türkiye'nin öncelikli sorununu ekonomik kriz ve işsizlik olarak görüyor. Ekonomik kriz ve işsizliği, yüzde 26.6'yla terör ve bölücülük, yüzde 23.4'le ahlaki çöküntü, yüzde 22.1'le eğitim sistemindeki bozukluklar, yüzde 18'le Ergenekon yapılanması, yüzde 17.8'le insan hakları ihlalleri takip ediyor.
Kamu çalışanları, işsizliği azaltmada kamudan öncülük bekliyor. Ankete katılanların yüzde 81.6'sı ise işsizliğin azaltılması için, kamuya yeni memur alımlarının yapılmasını çözüm olarak görüyor. Ekonomik krizin yaşamlarını olumsuz olarak etkilediğini düşünenlerin toplamına bakıldığında yüzde 93.7 gibi bir oran ortaya çıkıyor.
Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının yüzde 47.6'sı gelir düzeyi bakımından geçen yıl durumlarının daha iyi olduğunu belirterek yaşanan krizden kendilerinin olumsuz olarak etkilendiğini belirtirken, durumlarında değişiklik olmadığını ifade edenlerin oranı yüzde 42.5, gelir düzeyinin geçen yıla göre daha iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 9.9.
KRİZ ÇEKİNE TALEP YÜKSEK
Yine araştırmaya katılanların yüzde 52.3'ü ekonomik kriz karşısında kamu çalışanlarının durumlarını iyileştirmek için "kriz çeki" uygulamasının başlatılmasını destekliyor. Araştırmaya katılan 41.9'luk kesim, ülke şartlarının daha da kötüye gideceğini ifade etmekte, buna karşın yüzde 27.9'luk bir kesim olumlu gelişmenin olacağını söylüyor. Hükümet tarafından açıklanan ekonomik krizi aşmaya yönelik paketleri yeterli ve kısmen yeterli bulanların oranı yüzde 42 iken, yüzde 58'lik bir oran bu paketlerin
yeterli olmadığını düşünüyor. Ankete katılan kamu çalışanları yüzde 92.8 oranında hükümetin alacağı önlemlerle kamu çalışanlarına yönelik bir eylem planı ve iyileştirme paketi açıklamasını istiyor. Anketi cevaplayanların yüzde 61'i kesinlikle yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Yeni anayasaya gerek olmadığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 20.5. Kararsızların oranı ise yüzde 18,5. AK Parti hükümetinin yeni anayasa yapabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 37 olarak ortaya çıkıyor.
VERGİ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ
Kamu çalışanlarının ekonomik krizden daha az etkilenmeleri için maaşlarından vergi indirimi yapılmasını destekleyenlerin oranı yüzde 81.8 gibi oldukça yüksek bir oranı buluyor. Bu beklenti toplu görüşme masasına gelir vergisi oranlarının 5 puan düşürülmesi veya vergi dilimleri matrahının artırılması teklifimizin ne kadar isabetli olduğunu göstermesi yönüyle önemli görülüyor.
KRİZ’İN MAĞDURU KAMU ÇALIŞANLARI
Araştırma sonuçlarına göre, kamu çalışanları, krizin kendilerine fatura edildiğini düşünüyor. Ekonomik krizin faturasının kamu çalışanlarından çıkarıldığını kısmen ve tamamen düşünenlerin oranı yüzde 72. Buna paralel olarak kriz bahanesi ile kamu çalışanlarının kısmen ve tamamen haklarının ellerinden alındığını düşünenlerin oranı yüzde 69.1. Memurların yüzde 91.7'si mevcut özlük haklarının yeterli olmadığını düşünüyor. Araştırmaya katılanların arasında aldıkları maaşın rahat geçinmelerine yettiğini ifade
edenlerin oranı ise sadece yüzde 10.6. Yine araştırmaya katılanların yüzde 52.4'ü aylık gelirlerinin giderlerini karşılamaya yetmediğini, yüzde 13.4'lük bir kesim ise gelirlerinin giderlerini karşıladığını ifade ediyor.
KAMU ÇALIŞANLARI BORÇ İÇİNDE
Çalışmaya katılanların yüzde 77.'si aile üyelerinin dışında da çeşitli yerlere borçlu olduklarını ifade ediyor. Buna göre, kredi kartı ile borçlananların oranı yüzde 90.9, banka kredisi ile borçlananların oranı ise yüzde 88.1, arkadaşlarına borçlu olanların oranı yüzde 74.7, akrabalarından borç alanların oranı ise yüzde 77.2 olarak ortaya çıkıyor.
Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının 91.7'si demokratik hak ve özgürlüklerin yeterli olmadığını ifade ediyor. Yine yüzde 94'ü demokratik hak ve özgürlüklerinin tanınmasını istiyor. Ankete katılan kamu çalışanlarının yüzde 93'ü toplu sözleşme ve grev hakkının tanınmasını istiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 92.1'i sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyor. Deneklerin yüzde 93'ü kamu çalışanlarına uygulanan anlamsız siyaset yasağının kaldırılmasını istiyor.
GELİR ADALETSİZLİĞİ VURGUSU
Ankete katılanların yüzde 97'si gelir adaletsizliğinin kaldırılmasını talep ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 96'sı, yoksulluk sınırı dikkate alınarak kamu çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme talep ediyor. Kamu çalışanlarının yüzde 85.8'i IMF ile yapılacak anlaşmanın Türkiye ekonomisine herhangi bir fayda sağlamayacağını ifade ediyor. Ankete katılan kamu
çalışanlarının yüzde 85.4'ü toplu görüşmeleri faydalı buluyor. Kamu çalışanları toplu görüşmede önceliğin ekonomik ve sosyal haklara verilmesini istiyor. Anket katılımcılarının toplu görüşme masasına getirilmesini istedikleri taleplerin ilk sırasında yüzde 36.5'le "ekonomik durumlarının iyileştirilmesi" yer alıyor. Sosyal haklar ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebi yüzde 32'yle, toplu sözleşme ve grev hakkı talebi ise 19.2 ile ekonomik durumlarının iyileştirilmesi talebini takip ediyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mamoç 3 Ağustos 2009 Pazartesi 14:23

Sendika hak arama yeri değil memurun ve işçinin hakkını yeme yeridir. Başındakilerin nasıl can verecekleri çok merak ediyorum.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaya adaylığını açıkladı
CİHAN/Ülkü Ocakları eski Erzurum İl Başkanı Kaya, MHP Erzurum İl Başkanlığı'na ...
Hizmet –İş’ten mağdur işçi yaklaşımı
Hizmet- İş Sendikası Genel Başkanı Arslan, Belediyeler Yasası ile kapatılan ...
Bulutlar, esnafla istişare etti
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Pazar esnafı ile bir araya ...
 
Erzurum AB’li Gençleri ağırlayacak
GHA/Polonya Norveç, İsveç, İspanya, Portekiz, İtalya, Slovenya, Letonya, ...
Meclis üyesinin atılımı ses getirdi
GHA/AK Parti’nin Tekman İl Genel Meclis Üyesi Bülent Taşkesenligil’in ...
Şefkatli, gündemi değerlendirdi
GHA/MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkatli, hem iktidara yüklendi, hem de ...
 
“Gerçek gündem, işsizlik”
GHA/MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Ertugay, “Türkiye’nin gündemiyle ...
Çapadağ, güven tazeledi
GHA/MHP Yakutiye İlçe Başkanlığı’na Muhittin Çapadağ seçildi. Geçtiğimiz ...
“Basın müşterek sesimiz”
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, basın özgürlüğünün olmadığı bir ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva