Lokantacılar'dan Yüksek Maliyet Tepkisi
Lokantacılar, son dönemlerde gıda ürünlerine gelen zamlardan dolayı zor bir süreç geçiriyor. Lokantacılar Odası Başkanı Zeki Pınar, gıda ürünlerine gelen son zamların üretim girdi maliyetlerini artırdığını belirterek, lokantacıların zor bir süreç yaşadığını ifade etti.
Lokantacılar son dönemlerde gıda ürünlerine gelen zamlardan dolayı zor bir süreç yaşıyor. Lokantacılar Odası Başkanı Zeki Pınar, gıda ürünlerine gelen son zamlarla üretim girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek, lokantacıların ayakta kalma mücadelesi verdiğini ifade etti.
Gıda ürünlerine gelen zamların meslek mensuplarını olumsuz etkilediğini belirten Pınar, “ Son dönemlerde gıda ürünlerine gelen zamlar, üretim girdi maliyetlerini artırıyor. Son dönemlerde bu konuda önemli sorunlar yaşanıyor. Piyasalarda gizli zam sağanağı yaşanıyor” dedi.
AĞIR VERGİLER EN ÖNEMLİ SORUN
Pınar, “Lokantacı, kebapçı, köfteci, pastacı, tatlıcı ve buna benzer esnafımız, ağır vergi yükü altında iflasın eşiğine gelmiştir. Başta gelir vergisi,SSK primleri, Bağ-Kur primleri, muhtasar gibi 18 çeşit dolaylı vergiler ile elektrik, su, doğalgaz, tüp, işçi ücretleri gibi giderlerdendolayı fiyatlara yansıtamamakta ve bu vergiyi müşteri adına kendi cebinden ödemektedir. Bunun sonucunda her gün kepenk kapatmalar, iflaslar yaşanmaktadır. Böylece, işsizi bol olan Ülkemizde yeni işsizler eklenmekte ve üretim düşmektedir. Ayrıca, vergi kaybı artmakta, bu da ülkemiz milli gelirine zarar vermektedir. Ülkemizdeki istihdamın %60’ından fazlasını karşılayan sektörümüzde bu sebeplerden dolayı vergi mükellefi olmayan, evlerde, merdiven altlarında, ruhsatsız işyerlerinde, ruhsatsız ve kayıt dışı üretim ve satış yapan, ayaküstü aperatif yemek içmek şeklinde insan sağlığını tehdit eden,işin ehli olmayan kişiler ortaya çıkmaktadır” dedi.
KAYITDIŞILIK ARTIYOR
KDV oranının düşürülmesini beklediklerini belirten Pınar, “Böylece denetimsiz ve hijyen koşulları olmayan şartlarda satılan gıdalar sonucunda insan sağlığı tehlikeye girmektedir. Günümüzde toplu gıda zehirlenmeleri gibi ciddi problemlere ortam hazırlayan bu seyyarlara talep fazlalaşmaktadır. Hijyene önem veren ve denetimi sürekli sağlanan lokantalarımız ise mağdur duruma düşmekte, bu tür yerler vergi ödemediği için de milli gelirimiz kayba uğramaktadır. İnsanımızın damak zevkine, midesine ve direk sağlığına hitap eden, Osmanlı – Türk Mutfak kültürüne yön veren, yerli ve yabancı insanlara gece gündüz, 24 saat, hizmet ederek ülke turizmine katkı sağlayan, zor ve sorumluluk isteyen bir mesleğin temsilcileri olarak, Sayın Bakanımız Kemal Unakıtan’dan sektörümüzde uygulanan %18 KDV oranının makul bir düzeye indirilmesi ile ilgili desteklerini beklemekteyiz” diye konuştu.