Kuyumculuk mesleği cazibesini kaybediyor
Kuyumcu esnafı son yıllarda işlerin düşmesine sebep olarak kuyumcu sayısının artmasını gösterdi. Erzurum da kuyumcu sayısı 357 ye yükselirken, kuyumcuların en büyük sorunu haksız rekabet olmaya devam ediyor.
Bir dönemlerin en gözde sektörlerinden biri olan kuyumculukta, şimdilerde işler oldukça durgun. Erzurum'da kuyumcu sayısı 357'ye çıkınca rekabette artı. Rekabetin artması işlerin düşmesini de beraberinde getirdi. Kuyumcular Odası Başkanı Rasim Fırat, Halkın ekonomik sıkıntısı kuyumculara da yansıdı. Kuyumcu sayısının artması da işlerin düşmesinde ilk sıralarda yer alan sebeplerden biri" dedi.
VATANDAŞ ALTIN ALMAYA DEĞİL, BOZDURMAYA GELİYOR
400 bin nüfuslu bir ilde 357 ye varan kuyumcu sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Fırat," Sektörde önemli sorunlar yaşanıyor. Kuyumculuk sektöründe aşırı derecede rekabet var. Önüne gelen kuyumcu dükkanı açıyor. Rekabetin olduğu yerde de o işi icra eden esnafın para kazanması mümkün değil. Halkın alım gücünün düşüklüğünü de buna eklersek sektörün sıkıntılı günler geçirdiğini söyleyebiliriz. Kuyumculuk sektörü dövizin yasak olduğu dönemlerde altın çağını yaşıyordu. Döviz ülkeye girince yavaş yavaş özelliğini kaybetti. Ve bugünlere geldiğimizde de vatandaşın hem maddi imkânsızlık olsun, hem de altına olan düşkünlüğünün bitmesi olsun sektörü sıkıntılı duruma soktu" diye konuştu
ÖNÜNE GELEN KUYUMCU DÜKKÂNI AÇIYORKuyumcu esnaflarından İbrahim Akar Balkar, geçmiş yıllarda olduğu gibi vatandaşın altına rağbet etmediğini belirtti. Altının yatırım aracı olmaktan çıktığını da ifade eden Balkar, "Kuyumculuk mesleğini kuyumcuların dışında herkes yapmaya başladı. Taş mağazalar çarşısının çoğunluğu kuyumculuk değil. Ancak bu mesleği yapıyorlar. Böylede olunca kuyumcu sayısı son yıllarda çok arttı. Yoksa her önüne gelen bir kuyumcu dükkânı açarsa, hem diğer esnaf bir şey kazanamaz, hem de, hemde yapılan işin kalitesi düşmüş olur. Vatandaş bir şey kazanmayınca kuyumcuya da yönelmiyor. Geçmiş yıllarda düğünlere giden vatandaşlar 10 gramdan az bilezik almazdı. Şimdi ise çeyrek altını almakta zorlanıyor. Bizim yetkililerden isteğimiz Maliyeye ve Ticaret Odasına kayıt yaptıran vatandaşın istediği zaman kuyumcu dükkânı açmaması, Biran önce bunun önüne geçilmeli" dedi.
MESLEK ERBABIN ELİNDEN ÇIKTINusret Kuyumcusunun sahibi Furkan Gedik ise kuyumcu esnafını eleştirdi. Tarlasını satan veya emekli olanların ilk önce kuyumcu dükkânı açmak için müracaatta bulunduğunu ifade eden Gedik," Kuyumculukta bir sanattır. Kuyumculuk herkesin yapacağı bir iş değil. Çağın gereksinimine ayak uyduramadık. Vatandaş altın almaya geldiği zaman kuyumcuların vitrininde çeşitli takılar görüyordu. Ama şimdi bu mümkün değil. Diğer illerde her geçen gün yeni ürünler piyasaya çıkarken, Erzurumlu kuyumcular bu konuda bir adım dahi atamadı. Bunun sebebi meslek erbabın elinden çıktı. Birileri çıkıp bu sorunlara çare bulmazsa kuyumculardaki sıkıntıların bitmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.