Kongre turizmi önerisi
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, kent ekonomisindeki sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin olarak ERZURUM Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Yıldız, Erzurum ekonomisindeki öncelikli sektörlerin tarım ve hayvancılık ile turizm sektörü olduğunu belirterek, yaz sezonundaki durgunluğun aşılması için Rafting ve kongre turizminin gelişmesinin büyük bir gereklilik arz ettiğini ifade etti.
Kentteki tarım ve hayvancılık sektörlerini önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Yıldız, tarıma dayalı sanayinin gelişmesinde bu konuda önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
TARIM VE HAYVANCILIK KAN KAYBEDİYOR
MÜSİAD olarak sadece sorunları sıralamakla kalmayıp, yatırımın artırılmasına yönelik üyelerinin de girişimlerinin devam ettiğini belirten Yıldız, “Kent ekonomisinin kalkınması için tarım ve hayvancılık sektörlerinin hak ettiği konuma gelmesi gerekiyor. 1980li yıllarda yaklaşık 8 milyar dolarlık et ihracatı yapılırken, bugün yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle sektör bitme noktasına gelmiştir. Bu amaçla üyelerimiz tarafından hayvancılığa ilişkin bir üretim tesisi kuruldu. Şu an kurduğumuz üretim tesisinde 35 kişi istihdam ediliyor. Yine aynı şekilde MÜSİAD üyelerinin 5084 sayılı teşvik yasasından daha fazla yararlanmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde kent ekonomisinde önemli gelişmeler yaşanacağından umutluyuz” diye konuştu.
ERZURUM TURİZM SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR POTANSİLYELE SAHİP
Kentin turizm sadece kış turizmi alnında değil, diğer turizm alanlarında da önemli potansiyeller barındırdığını ifade eden Yıldız, “ Turizm konusunda önemli alternatifler mevcut önemli olan bu alternatiflerin değerlendirilmesi, Erzurum’da kongre ve rafting turizminin gelişmesi için yoğun gayret içerisindeyiz. Bunu yanında sağlık turizmin gelişmesi içinde sağlık bakanlığına rapor sunduk. Kentte sağlık hizmetleri ile ilgili kurum sayısı daha da artırılmalıdır. Ağız ve diş sağlığı hastanesi ile ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri kurulmalıdır. Önemli olan ihtisaslaşmak ve ihtisaslaştığınız alanda ilerlemek” diye konuştu.
ERZURUM’UN HAK ETTİĞİ KONUMA GELMESİ İÇİN KOLEKTİF ÇALIŞMA ŞART
Erzurum’un sosyo ekonomik bağlamda ak ettiği konuma gelmesi için kolektif çalışmanın önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, “Erzurum’da ekonomik sorunların aşılması için kolektif çalışma ruhu ön palana çıkarılarak, halka açık şirketlerin başarıları örnek alınmalıdır. Kent şu an hak ettiği konumda değil ve bu sorunlar ancak el birliği ile aşılabilir” dedi.
DURGUNLUKTA ESNAFIN TAVRI ÖNEMLİ
Döviz kurların yükselmesi ve yaz sezonunun gelişmesiyle birlikte kent ekonomisinde önemli durgunluklar yaşandığını da kaydeden Yıldız, “Döviz kurlarının artması konusundaki olumlu gelişme ihracatın artması, ekonomideki açmazların giderilmesi için üretim ve ihracattan başka yol yoktur. Piyasalardaki durgunluğun aşılması için özellikle turizm sektöründe güncelleme yapılmadır. Durgunluktan yakınan esnafın sorunların aşılmasında esnafın tüketiciye davranışlarını da gözden geçirmesi gerekiyor. Sorun sadece piyasalardaki durgunluk sorunu değil ve esnafın tutumu alışverişlerde çok önemli” dedi.
ARA ELAMAN YETİŞTİRME EĞİTİM ÇALIŞMASI
AB hibelerinden yararlanmak için proje hazırladıklarını belirten Yıldız, “Ara eleman yetiştirme konusunda çalışmalar yürütüyoruz.. Kent gerçekten jeopolitik açıdan önemli bir yere sahip. İpek yolunun geçtiği kent Erzurum’un ticari açıdan hak ettiği konuma geleceğinden umutluyuz. Önemli olan bu konuda karamsar olmamak” diye konuştu.
HÜKÜMET EKONOMİ POLİTİKASINDA BAŞARILI
Hükümetin 3 Y konusunda başarılı olduğunu belirten Yıldız, “Hükümet yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar konusunda geçmiş hükümetlere göre oldukça başarılı. Bu kararlılık devam etmelidir. Doğudaki kırılganlığın aşılması için yoksullukla mücadele kavramının daha da yoğunlaştırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.